Косата говори: 5 тайни за здравето, които косата се опитва да сподели с нас

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

След знаците на ноктите на ръцете и краката и след онова което ни казва езикът, дойде време и на косата:

grey hair 420_DISCHair.imgcache.rev1286573721810.web

Промяната във вида, структурата или гъстотата на косата ви може да е признак, че нещо не е както трябва със здравето ви.

Ако в даден ден или няколко дни косата ни не е в най-добрата си форма, това може да ни развали настроението с това че намираме решение за овладяване на гривата си. Макар че дните, в които косата ни изглежда кофти обикновено се дължат на съжалението, че сме се подстригали или че сме използвали неподходящ продукт за коса, проблемите с косата ни могат също така да са признак за скрити здравословни проблеми, които фризьорите ни не могат да оправят. Косата е продължение на тялото ни и може да ни покаже тайните за здравето ни като цяло.

Безспорен факт е че с остаряването косата и ноктите ни започват да се променят. Обикновено промяната в цвета на косата е един от най-ясните признаци за остаряване понеже с възрастта фоликулите на косата произвеждат по-малко меланин. Това означава, че пигментацията намалява и косата се прошарва. В допълнение, оредяването на косата, наред с отъняването й също са често срещани признаци за стареене, понеже много от фоликулите спират да произвеждат косми, според сайта Medline Plus. Обаче, тези промени може да не са свързани с възрастта и могат всъщност да са симптоми, свързани със следните няколко заболявания.

СТРУКТУРА НА КОСЪМА

1. Суха, чуплива коса

Ако косата ви Е толкова мека, колкото е телът за изтъркване на съдовете и като се събудите сутрин намирате опадала коса по възглавницата си, това може да е сигнал за синдрома на Кушинг или за хипотироидизъм. Тези заболявания се появяват когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно щитовидни хормони според сайта Healthline. В резултат на това метаболизмът започва да се забавя, водейки до неочаквано напълняване, необяснима умора и изпитване на непрестанен студ. Недостигът на желязо, цинк и витамин С също може да доведе до това косата да стане суха, чуплива и да загуби блясъка си.

2. Оредяваща коса

Буйните къдрици, които се превръщат в оредяли кичури също може да са признак за хипотироидизъм. Щитовидната жлеза е главната жлеза, която регулира ендокринната система и която влияе върху процеса на формирането на косата. Обаче, по-рядката коса, съпроводена от косопад също могат да се припишат на хормонален дисбаланс, свързан с поликистозен синдром на яйчниците. Това ендокринно заболяване засяга функцията на яйчниците на жената, което води до прекалено падане на косата и на оредяване на косата по скалпа, особено при жените с генетично предразположение към фоликулна чувствителност, казват от клиниката Майо.

3. Косопад

Обикновеният човек губи по около 100 косъма на ден, но тази загуба е нормална и от нея косата ви не изглежда по-рядка. Обаче, ако косата ви започне да пада на кичури, това може да е признак за анемия. Това заболяване се причинява от ниско количество на желязо в организма, което води до чупливи нокти или косопад. Желязото е необходимо за поддържането на много функции в тялото, казва Американското общество по хематология, както и за поддържането на здравето на клетките, кожата, косата и ноктите

(Прочетете още статията Как естествено да спрем побеляването на косата)

Недостигът на желязо може също да е признак и за недостиг на протеини. Протеините са особено важни за изграждането и растежа на косата. Около два до три месеца след като човек спре да яде достатъчно протеини, косата му най-вероятно ще започне да пада.

ЦВЕТА НА КОСАТА

1. Прошарена коса

В момента, в който видим бял косъм, ние се разтреперваме от страх и бързо отиваме до дрогерията или във фризьорския салон, за да се боядисаме незабавно. Макар че посребрената коса се диктува от гените ни, тя може също така да е признак на високи нива на стрес. Хормоните на стреса се счита, че въздействат върху оцеляването и/или действието на меланоцитите, както и възрастта, като една от причините за забавянето на действието им, а от там и на липсата на пигментация в косата от корена нагоре т.е. израстването на бели коси е в резултат на производството на свободни радикали от хормоните на стреса, съобщава сайта Scientific American.

2. Тъмнокоси, руси и червенокоси

Цветът на косата се свързва с чертите на характера като започне от „русите се забавляват повече” до „червенокосите са с буен нрав”, но цветът на къдриците разкрива много повече за здравето ни. Хората с кафява коса се знае, че имат по-малко косми на главата си от хората с руса или червена коса, което ги предразполага към по-висок риск от загуба на коса, съобщава сайтът Medical Daily. За разлика от кафявата коса, русата е вследствие на липсата на меланин в тялото, което може да направи русите хора по-податливи на проблеми с кожата и очите. Според изследване, ако сте с руса коса и сини очи, вие сте в по-голям риск да развиете свързаната с възрастта макулна дегенерация – водещата причина за невъзвратима загуба на зрение при американците на и над 50-годишна възраст.

В сравнение с тъмнокосите и русите, червенокосите са с по-високо самомнение. За жалост, що се отнася до физическото здраве, хората с червена коса е по-вероятно да се разболеят от болестта на Паркинсон. Освен това, генетичната мутация при червенокосите, която придава яркия и наситен цвят на косата им ги поставя и в риск от развиването на дегенеративни заболявания.

Помнете, гледайте се в огледалото не само, за да направите прическата, но и за да научите истината от косите си.

Лизет Борели

 

Източник:

http://www.medicaldaily.com/hair-talk-5-secrets-your-hair-trying-tell-you-about-your-health-306506

Снимка: www.aarp.org

Прочетете още по темата:

14 предупредителни знака в ноктите на краката

Декодирай какво казва езика за здравето ти

Ноктите ви знаят онова, което лекарят ви може би не знае

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *