3 изумителни „странични ефекта” на pH-балансираната диета (освен укрепването на костите)

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Въпреки изумтелните научни доказателства, съдържащи се в изследвания, проведени от традиционната медицина, медицинскато статукво продължава безочливо да игнорира ползите за здравето на костите от pH-балансирания начин на хранене. Но фактът си остава: яденето на приблизително 80% алкализиращи храни и на 20% вкиселяващи такива създава балансирана среда, която позволява на костите да се развиват чудесно и осигурява някои забележителни ползи за цялото тяло.

pH-scale

Така че в днешният пост ще погледнем как действа алкализиращият процес, ролята на начина на хранене и защо той е така невероятно полезен за тялото. Вие също така ще откриете три малко познати, научно доказани ползи от наблягането на алкализиращи храни, за които вероятно лекарят ви не знае.

Предстои ни да говорим за множество вълнуващи открития! Така че нека започнем с кратък преглед на това как тялото балансира своето pH.

Как се поддържа pH-баланс?

Плазмените pH нива са толкова важни, че безброй биологични процеси протичат, за да ги поддържат стабилни. Това означава, че ако ядете храни, които причиняват киселинна среда (повече за вкиселяващите храни по-долу), тялото ви ще прави всичко по силите си, за да неутрализира или отблъсква тези киселинаи – чак до отнемането на запасите на калций от костите ви.

Предпочитаната алкализираща субстанция не са минералите от костите, а бикарбоната, извличан от бъбреците по време на процеса на детоксикация и след това изхвърлян в кръвотока, за да алкализира pH-то му. Ако в организма ви има твърде много киселина, бъбреците ви трябва да я филтрират и изхвърлят по време на този процес и да освобождават още бикарбонат в кръвотока. А с намаляването на притока на бикарбонат в присъствието на твърде много киселина, калцият, като мощно алкализиращ минерал, бива извличан от костите.

Тази излишна остатъчна киселина в тялото може да е причинена от множество на брой източници като се започне от токсините в околната среда и се стигне до лекарствата. Но най-честата причина за ацидоза или на прекалено киселинна телесна среда, е храната, която ядем.

Какво прави дадена храна „киселинна”?

Когато храните биват метаболизирани и обработени в тялото, те оставят след себе си пепелива утайка, която е или киселинна или алкална. Тя обаче няма нищо общо с киселинната или алкална природа на храната преди да бъде изядена.

Например, цитрусовите плодове са богати на лимонена киселина, но след себе си те оставят алкална утайка след храносмилането, така че ефектът им върху тялото е алкализиращ. Обратното, храните като месо, яйца, млечни продукти и повечето зърнени храни, които представляват по-голямата част на средностатистическия западен начин на хранене, оставят след себе си киселинна утайка, макар че pH-то на самата храна може да е алкално (като на сиренето и прясното мляко).

Като намалявате вкиселяващите организма храни и повишавате храните с по-голяма алкална утайка, вие можете да дадете почивка на бъбреците си и да не изчерпвате бикарбонатните резерви на тялото. Освен това, алкализиращите храни повишават нивото на серумния бикарбонат, като по този начин автоматично подготвят среда, в която костите да процъфтяват.

Още една забележка по отношение на алкализиращите храни, които са предимно плодове и зеленчуци – тези храни съдържат значителни количества калиев бикарбонат, който балансира натрия и стимулира алкалност или метаболитна алкалоза.

Учените от години показват, че метаболитната алкалоза изгражда костите по много директен и несъмнен начин. Но до ден днешен няма да чуете традиционните лекари да казват каквото и да било за алкализиращите начини на хранене като средство на предпазване от и излекуване на остеопороза и остеопения.

Помощ при остеопения и остеопороза: Сол и зехтин: След това лечение… няма да изпитвате болка няколко години

Следва пример (един от многото) от далечната 1996 година…

alcaline-acidic

Науката ясно показва как алкалната среда в тялото изгражда костите

Това впечатляващо изследване показва как алкалността на тялото поддържа калция в костите, където му е мястото. Изследователите културират неонатална черепна кост от мишки за 48 часа в една от три различни среди: контролна, умерено алкална и силно алкална. Резултатите са неоспорими:

„Алкалозата води до намалено освобождаване на остеокластната бета-глюкуронидаза, която е обратно свързана с pHi [първоначална среда] и пряко с JCa+. Алкалозата също така води до повишен синтез на остеобластен колаген, който се свързва директно с pHi и обратно с JCa+. Има силна обратна връзка между последиците от алкалозата върху остеобластното освобождаване на бета-глюкуронидазата и синтеза на остеобластния колаген. Следователно, метаболитната алкалоза снижава JCa+ в костите, поне частично, като снижава остеокластната резорбация и повишава остеобластната формация. Тези резултати показват, че осигуряването на основа която да неутрализира ендогенно киселинното производство може да подобри натрупването на минерали в костите”.

С други думи, алкалното състояние на тялото спира калция да не бъде извличан от костите (изтичане на калций) и го прави като увеличава активността на остеобластите, клетките изграждащи костите, и като потиска осеокластите, клетките, които разрушават костите. Освен това, неутрализирането на „ендогенната киселина” (киселината вътре в тялото) чрез „предоставянето на основа” се цитира като подобряващ фактор за нарастването и повишаването на минералното съдържание в костите.

Най-добрият начин за осигуряването на основа, разбира се, е чрез спазването на алкална диета.

Това не е единственото изследване, което подтвърждава важните ползи от спазването на алкална диета. Много по-скорошно изследване от 2009 година показва подобни резултати с хора

Изследване на Университета Тафтс разкрива полезните за костите ефекти на бикарбоната

Сто седемдесет и един мъже и жени на възраст над 50 години на случаен принцип получавали плацебо, калиев бикарбонат, натриев бикарбонат или калиев хлорид за период от три месеца. Всичките 171участника получавали хранителни добавки с калций и витамин D ежедневно.

В края на трите месеца изследователите стигнали до заключението, че:

„Бикарбонатът, а не калият имали благоприятно въздействие върху костната резорбция и изхвърлянето на калция. Това показва, че повишаването на алкалното съдържание в диетата може да отслаби загубата на костна маса при по-възрастните здрави хора”.

След като вече знаете колко полезна е алкалната диета за костите, нямам търпение да ви покажа три малко известни, но много важни ползи за здравето от спазването на pH-балансирана диета.

1. Снижава кръвното налягане

Помните ли че споменах по-горе, че калиевият бикарбонат балансира натрия? Това се свързва с изследване, което показва, че повишаването на калия снижава кръвното налягане.

46-та участници в това английско изследване всички имали високо кръвно налягане и били на възраст от 18 до 75 години. На случаен принцип им давали плацебо, калиев бикарбонат или калиев хлорид в продължение на четири седмици (това би следвало да ви се стори познато!). Кръвното налягане на участниците било следено и данните обобщени в края на четирите седмици.

Изследователите стигнали до извода:

„Изследването ни предоставя допълнителна подкрепа за повишаването на приема на калий от населението и това най-добре би станало чрез повишаване на консумацията на храни с високо съдържание на калий, например, плодове и зеленчуци, които сами по себе си имат положително действие върху здравето независимо от приема на калий”.

Следващата полза от pH-балансирания начин на хранене може да ви изненада…

2. Стимулира здравето на венците и пази от пародонтоза

За определяне на значението на pH-то на слюнката за здравето на зъбите учените изследват pH-то на слюнката на 300 участника, разделени в три групи: една група със здрави венци, втора група с хроничен гингивит и трета група с хронична пародонтоза (сериозна инфекция на венците, която унищожава поддържащите тъкани и коста около зъбите).

Те откриха пряка връзка между слюнченото pH и пародонталното здраве:

„Когато pH-то на слюнката е 7.0, това обикновено показва здравословна дентална и пародентална ситуация. При това pH, заболевоямостта от кариеси е ниска и комбинирана с малко или никакъв зъбен камък. Ето защо, в основни линии такава среда предполага стабилни условия.

Слюнка с pH под 7.0 обикновено показва ацидемия (анормална киселинност на кръвта). Ако има хронично заболяване, устата става по-уязвима на кариеси, халитоза и пародонтоза. Хронична ацидемия може да е причинен фактор за множество заболявания, засягащи цялото тяло”.

Това не е единственият начин, по който ацидозата влияе на цялото тяло. Потенциалът на водорода (pH) в тялото ви също така влияе и на имунитета.

3. Укрепва имунната система

Имунната ви система има дълбоко въздействие върху цялото тяло и върху цялостното ви здраве. И учените потвърждават връзка между алкалното pH и имунитета като по този начин добавят още един начин, по който алкалната храна е полезна за цялото тяло.

Основавайки изследването си върху установения факт, че „киселинно-алкалната хомеостаза” е жизнено важна за нормалната клетъчна функция, изследователите от Дъблинския технологичен институт обобщиха данните за телесното pH и имунитета.

Те стигнаха до заключението, че ефекта на pH-то, както вътре, така и извън телесните клетки „не може да бъде пренебрегван”, отбелязвайки, че ацидозата води до имунодефицит, който след това отмира с премахването на ацидозата”.

Изследователите също така стигнаха до заключението, че е необходима повишена „осъзнатост относно важността на pH средата обгръщаща имунните клетки и органите”.

И тази осъзнатост със сигурност расте, след като изненадващо…

Много известни личности препоръчват алкалната диета

… докато медицинското статукво продължаава умишлено да я игнорира. Макар че алкалната диета не е „модна диета” в никакъв случай, след като все повече и повече известни личности като Дженифър Анистън и Виктория Бекъм я спазват, тя все повече изглежда „в крак с модата”. Но тази диета, за разлика от другите модни диети, е здравословна!

Вивиан Голдсмит

Източник:

http://saveourbones.com/3-amazing-side-effects-of-a-ph-balanced-diet-besides-better-bones/

Снимка: www.healthwiki.infoplus.google.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *