Повече отколкото някога бихте искали да знаете за новия коронавирус 1

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

За онези от вас, които не се интересуват от подробностите и изобщо не обичат да четат дълги статии, нека обобщя:

Коронавирусът, от който всеки в момента е изплашен:

  • Лесно се разпространява чрез контакт между хората
  • Смъртността от болестта е малко по-малка от 2%
  • Убива предимно като предизвиква цитокинова буря или в резултат на последваща пневмония
  • Бързо излиза извън контрол

Има начини за поддържане на симптомите на минимум и за избягване на усложнения, които могат да доведат до нежелан край

Най-добрата защита е да се поддържа оптимално добре функционираща имунна система И да се уверите, че сте добре запасени с естествени анти-патогенни средства. Няма да можете да се предпазите от вируса, ако сте изложени на него (това е напълно нов вирус и няма човешко същество, което да има какъвто и да било имунитет към него), но е възможно да поддържате вирусното натоварване до минимум, така че да не премине в цитокинна буря, пневмония или остър респираторен дистрес синдром (ОРДС). Ако правите това, изпитваните от вас симптоми вероятно ще са леки.

Но за онези от вас, които знаят, че знанието е сила, ето всичко, което трябва да знаете за коронавируса, дадено по-долу и в продължението на настоящата статия:

Енергийна техника за бързо отърваване от настинките и грипа

Какво точно е Коронавирусът?

Коронавирусите не са един едиствен вирус, а по-скоро голямо семейство от вируси, които най-вече заразяват прилепи, прасета и дребни бозайници. Обаче, няколко от тях могат да инфектират хора и причиняват заболяване, вариращо по проявление от обикновена настинка (около 20% от всички настинки са причинени от коронавируси) до по-тежки заболявания като SARSMERS, и новия коронавирус. Те са наречени така заради короноподобните остриета по повърхността им. И не, фактът, че 20% от всички настинки са причинени от някакви си четири от множеството коронавируси не означава, че сегашната епидемия на коронавируса не е нищо повече от обичайна настинка, както посочват някои хора. И което е още по-объркващо, някои от същите тези хора развиват теорията, че вероятно става дума за „лабораторен експеримент, който е в процес да бъде превърнат в оръжие”. Как така става дума хем за безобидна обикновена настинка И едновременно с това за вирус, превърнат в оръжие аз оставям на по-умни от мен хора да обяснят.

И когато става дума за теории на конспирацията, повече от двайсетина учени, здравни експерти и епидемиолози в открито писмо, публикувано в реномираното английско списание The Lancet обсъдиха конспиративната теория на Ръш, че вирусът е биооръжие, направено в лаборатория близо до Ухан. И цитирам, „Ние сме напълно единодушни в заклеймяването на конспиративните теории, посочващи че COVID-19 не е от естествен произход. Учените от множество страни публикуват и анализират геноми на причинителя… и те неизменно стигат до извода, че този коронавирус е възникнал в дивата природа подобно на толкова много други патогени”. Да, те биха могли да лъжат или да грешат, но вероятно не е така.

Преди COVID-19, само за шест коронавируси се знаеше, че са отговорни за заболявания при хората. Два са зоонозни (заболявания, които се предават от животни на хора). Това са SARS и MERS, които и двата могат да са фатални. Останалите четири вируса са широко разпространени в човешкото общество и причиняват обикновена настинка. COVID-19, седмият такъв вирус, изглежда има общи черти с вирусите в двете групи. Той първоначано беше зоонотично заболяване, вероятно преминаващо от животни в хора на китайски пазар за морска храна. Той много бързо показа способност лесно и бързо да се предава от човек на човек, като запазва зоонотичната си способност да убива хора. Естественият животински гостоприемник на COVID-19 не е открит, но най-близката генетична секвенция на животински коронавирус е коронавирус при прилепи и това вероятно е първоначалният произход на вируса, макар че изглежда заболяването може също така да се предава и от змии.

Колоидно сребро за здраве, 9 полезни ежедневни употреби

Така че този конкретен щам и чисто нов и никога преди не е бил откриван в хора, което отново е причината за това че никое човешко същество на планетата няма и най-малката памет в имунната си система за него—и следователно, никакъв имунитет. Първо беше наречен новият коронавирус от 2019 година. Той след това беше наречен COVID-19 от Световната здравна организация (съкращение от Corona и Virus и Disease (заболяване на английски, 2019). В същото време, Групата за изучаване на коронавируса от Международната комисия по таксономия (класификация) на вирусите нарече вируса SARS-CoV-2 (съкращение на английския вариант на „Тежък остър респираторен синдром коронависус 2”). В момента, COVID-19 води, но бих предположил, че след време, SARS-CoV-2 ще вземе превес. Второто название се поддържа от повече учени.

Първите случаи се появиха в град Ухан, Китай през декември 2019 година (колко далеч стигнаха нещата за такова кратко време!) и се свързват с Пазара за морска храна Хуанан. Предаването от човек на човек е лесно и все още не съществуват ефикасни лечение нито ваксина.

Как да използваме етерични масла за бързо побеждаване на грипа

Заболеваемост и разпространение на вируса

Според онлайн проследяващото устройство на Университета Джонс Хопкинс, към 26 февруари 2020 над 82000 случая на COVID-19 са потвърдени в целия свят, като повечето от тях (97%) са в Китай. (Понякога Интернет е невероятно полезен.)

На 13 януари 2020 година, бе диагнозиран първият потвърден случай извън Китай, китайски турист в Тайланд. На 20 януари бе потвърден първия заразен в Съединените щати, мъж в щата Вашингтон, който наскоро се бе върнал от пътешествие в Ухан. Заболяването днес е диагнозирано в 33 територии, включително в Макау и ХонгКонг, на пет континента.

В най-голямото изследване към днешна дата, доклад, публикуван в Китайския център за контрол и превенция на заболяванията (CCDC) анализира всички случаи с поставена диагноза до 11 февруари 2020 година, а те наброяват 44672 случая. От тях, 1.2% бяха асимптоматични, а 80.9% от случаите бяха определени като „леки”. Общата смъртност бе определена на 2.3%. Е, смъртност от 2.3% не изглежда висока (само попитайте Ръш Лимбо), но всъщност е. Фактически тази стойност е огромна. Испанският грип от 1919 година има почти идентична смъртност от 2.5%. Обикновеният грип има смъртност от около 0.1% и убива по около 56000 души всяка година в САЩ (миналата година смъртните случаи бяха 80000) и някъде от 291000 до 646000 в световен мащаб. И ето черешката на тортата. Два процента може да е незначителна стойност, но тя е 20 пъти по-голяма от 1/10 от един процент. Изчислете (умножете цифрите над тази стойност по 20) и вече имаме потенциално много големи цифри. Така че, да, „потенциално” работата е много сериозна—макар че е много малко вероятно нещата да се развият така. Повече за това след малко.

COVID-19 основно се предава по сходен начин като обикновената настинка, лице в лице било то от кихане/кашляне или при близък контакт с телесни течности на заразени хора. Става дума за семейството, приятелите, колегите, автобуси, самолети, влакове, театри, концерти и т.н. Освен това, коронавирусът оцелява до девет дни върху повърхности като дръжки на врати и на колички за пазаруване. Ако докоснете повърхността през тези девет дни и след това докоснете очите, носа или устата си, вие можете да се заразите.

Инфекцията бе обявена като Непредвидена опасност за общественото здраве от международно значение на 30 януари 2020 от СЗО.

Предизвикателство за здраве: Трябват ви само 15 секунди за да възстановите имунитета си

Коронавирус: Първоначални симптоми и патология

Доказателствата показват, че когато COVID-19 влезе в тялото—основно чрез капки във въздуха—той се прикрепя към конкретен рецептор в белодробната тъкан. След това вирусът „узурпира” механизмите на клетката гостоприемник за да прави копия на себе си. Увреждането на тъканите се случва в резултат на това, че вирусите напълно превземат клетката, като я карат да умре или когато имунните клетки изграждат защита срещу вирусната инфекция, ведейки до клетъчна смърт.

Ако голям брой клетки умрат, тогава засегнатият орган—в случая, белите дробове— не може да функционира ефективно.

Обикновено, коронавирусите в хората причиняват леки дихателни инфекции като настинка. COVID-19, от друга страна, демонстрира способност у някои пациенти да надхвърля леките симптоми и се развива в остро белодробно увреждане (ОБУ, на английски ALI) и в Остър респираторен дистрес синдром (ОРДС, на английски ARDS), които са по-типични от различните видове пневмонии. (Забележка: Острото белодробно увреждане (ОБУ) е термин, измислен по-наскоро и той включва ОРДС, както и по-леки форми на белодробно увреждане ). ОБУ и ОРДС винаги се появяват вследствие на друго тежко основно заболяване. ОРДС (на английски ARDS) е акронимът, който трябва да помним, защото проблемите при него като дихателна недостатъчност или сърдечно-респираторните проблеми, произтичащи от ARDS водят до смъртта на пациентите.

Напълно натурални лекове за отблъскване на настинка и грип

Но пък, някои хора могат да имат вируса, но да не показват симптоми когато вирусът е в инкубационната си фаза. Симптоми на COVID-19 могат да се появят след само два дни или пък да им отнеме цели 14 дни след излагането на вируса. И тази част е особено обезпокоителна—носителите на вируса са силно заразни, дори и когато не показват никакви симптоми на инфекция. Представете си милиони хора, които се движат свободно, напълно асимптоматични и заразяват всеки с когото влязат в контакт—дори и само за миг.

Някои хора, особено малките деца, могат да останат асимптоматични през целия ход на заболяването си. А много други хора могат да показват, в най-добрия случай, леки симптоми в горния дихателен тракт. Други симптоми може да включват висока температура, болки в тялото, умора, болки в гърдите и суха кашлица. Всички тези хора, които споменахме току-що са 98те процента, които ще оцелеят от болестта COVID-19 без каквито и да било проблеми. За шепа хора, обаче, протичането на заболяването е твърде различно—фатално. Всъщност има две пътеки до смъртта.

Борещият грипа лек, който уморява рака от глад

Някои млади хора имат силна имунна система. За тях проблемът е, че вирусът упражнява свръх стимулиране на имунната им система, задействайки цитокинова буря, при която собствената им имунна система атакува белите дробове, водейки до значително освобождаване на течност в белите дробове (ARDS), което постепенно води до „удавянето” на човека в течностите в собствените му бели дробове.

Втората група са по-възрастни хора с отслабена имунна система и вече копрометирани бели дробове от заболяване (като ХОББ и емфизема). При тях вирусът може да отслаби имунната система дори още повече, докато не се разболеят от пневмония. Тежката пневмония има множество пътеки до смъртта, включително ARDS, сърдечна недостатъчност и сепсис.

Според Китайския център за контрол на заболяванията, 81% от случаите са леки, 14% са тежки, и 5% са много сериозни. И около половината от хората в критично състояние умират.

Като не забравяме, че пациентите могат да се инфектират от два до 14 дни преди симптомите да се проявят (междувременно заразявайки всеки, с когото се срещат), ето как се развиват симптомите сред типичните пациенти след като се проявят:

Първите симптоми, ако изобщо има симптоми, може да са висока температура, умора и миалгия (мускулна болка)

Той може да бъде последван от затруднено дишане, особено, ако пациентът е по-възрастен или вече страда от заболяване.

Натурален здравословен шот против настинки

Повечето хора започват да се чувстват по-добре след около една седмица. Но около 20% ще развият или цитокинова буря или пневмония, като и двете могат да доведат до Остър респираторен дистрес синдром и да изискват прием в болница. (А сега нека говорим за ARDS.)

Белите дробове са изпълнени с кръвоносни съдове. В белите дробове има силен приток на кръв, защото там се отделя въглеродният двуокис от кръвта и се заменя с кислород, който е необходим на всяка клетка в тялото. Обикновено човек иска дихателните му пътища да са относително сухи, за да може да вдиша въздуха, от който кислородът се прехвърля в червените кръвни клетки и се разнася в останалата част от тялото. ARDS се появява когато течност изтича от малки кръвоносни съдове и се събира в мъничките въздушни торбички в белите дробове, така че белите му дробове не могат да се изпълват с достатъчно въздух. Това натрупване на течност в белите дробове е нещото, което може да причини дихателен дистрес, защото тогава белите дробове не заменят въглеродния двуокис с кислород много ефикасно. Освен че белите дробове са изложени на риск, органи като бъбреците или мозъка могат да влошат функционирането си или дори да изключат, ако не получават достатъчно кислород.

ARDS/ALI обичайно се проявяват при хора, които вече са сериозно болни или които имат значителни увреждания. Сериозното задъхване—основният симптом на ARDS—обикновено се развива в рамките на няколко часа до няколко дни след появата на бързо развиващата се инфекция. Но както виждаме при COVID-19, това време може да се разшири до цели две седмици.

Направете си златен лек срещу рак, настинки, грип…

ARDS се характеризира с остър възпалителен отговор, причинен от имунните клетки и последван от хронична фибропролиферативна фаза, която отличава с нарастващо отлагане на колаген в белите дробове. Причиненото от патогени увреждане на белите дробове може да се развие в остро белодробно увреждане (ALI) или в неговата по-тежка форма, острия респираторен дистрес синдром (ARDS), както бе установено при SARS, по-агресивните инфекции на грипния вирус, а сега и при COVID-19. Интерлефкин-1β е ключов цитокин, упражняващ провъзпалителна дейност при пациенти с увреждане на белите дробове.

Около 4% от всички инфектирани ще продължават да се влошават и ще се нуждаят от приемане в интензивно отделение

ARDS обикновено е лечим и повечето хора обикновено оцелеят. Но когато основният фактор, причинил заболяването е достатъчно силен, както е при COVID-19, оцеляват само около половината от развилите остър респираторен дистрес синдром (ARDS). Рискът от смърт се повишава с възрастта и със сериозността на заболяването. ОБАЧЕ, понякога хората със силна имунна състема също се поддават. И причината е че след като веднъж в тялото се разрази цитокинова буря, колкото по-здрава е имунната ви система, толкова по-силна е бурята. Фактически, млади и здрави хора могат да умрат понеже имунната им система е така силна. (Има начин това да се смекчи без да имунната система да се изложи на риск, и ние ще говорим защо това не е добра идея по-късно). От хората, които успеят да оцелеят от ARDS, някои се възстановяват напълно, докато други имат трайно увреждане на белите си дробове.

През следващата седмица на инфекцията (от 10я до 17я ден ) около половината от приетите в интензивно отделение се възстановяват. Другите не оцеляват.

Продължението на статията прочетете тук: Повече отколкото някога бихте искали да знаете за новия коронавирус 2

Статията е от 27 февруари 2020 г. от Джон Барон

Прочетете още:

Преживяхте грипа? Пазете се от възможен последващ инфаркт

Попълвайте редовно недостига си на този витамин, вижте как и защо

Чесновото мляко лекува ИШИАС, астма, пневмония, туберкулоза, сърдечни проблеми, артрит, кашлица и много други заболявания!

Семената на черния кимион са толкова лековити, че непременно трябва да ги включите в деня си

Орлови нокти срещу грип и множество други болести

Точката ДЧ 4 ефикасно облекчава и лекува множество заболявания – зъбобол, главоболие, настинка и грип…

Масло от канабис излекува успешно мъж от още едно нелечимо заболяване – ХОББ

Маслото на крадците, древната ефикасна смес от етерични масла

Източник:

https://www.jonbarron.org/colds-flus-infectious-diseases/coronavirus/?utm_campaign=Jon%20Barron%27s%20Health%20Newsletter%20-%202x%20a%20month&utm_source=hs_email&utm_medium=email&utm_content=84014145&_hsenc=p2ANqtz-9ebZbKZdG2BgVhSrcFRKbh3ClfSi9uHo4UpZEu2QUcYeRQdaP5vnH6_kRoTkzsgOtSZ9c6Si6NNzcwtAB9VjzHFQt-5w&_hsmi=84014145

Снимка: Health Essentials – Cleveland Clinic

Това е напълно и изчерпателно информативна статия относно сполетяващото ни в момента бедствие. Материалите, посветени на здравето не заменят препоръките на лекаря, те не са реклама, на които и да било лекове / рецепти / методи, представени са единствено за информационни цели и при никакви обстоятелства не могат да се приемат като указания за действие или като средство за лечение на заболявания. Ако вземете решение да използвате тези материали, то вие би следвало да се консултирате с лекар дали, на база на състоянието на своето здраве, можете да прилагате тези методи.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *