Точката ДЧ 4 ефикасно облекчава и лекува множество заболявания – зъбобол, главоболие, настинка и грип…

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Точката за акупресура ДЧ 4 (Хе Гу на китайски) се приема като канал на енергия, свързван с дебелото черво. Лично аз прилагам акупресура върху тази точка по два пъти на ден за облекчаване на болки и за улесняване на перисталтиката на червата. Този масаж помага и за много други болести и неразположения. Терапията с акупресура включва точката ДЧ 4 при всякакъв вид дискомфорт и болка, защото тя помага за облекчаването им.

LI_4_m

Точката Дебело черво 4 се намира между палеца и показалеца на мястото, показано на снимката. Тя е от горната страна на ръката в месестата част между показалеца и палеца, където костите на тези два пръста се свързват.

Най-лесно ще я откриете като съберете палеца и показалеца, ДЧ 4 е в най-горната част на мускула, върху костта. С палеца на другата си ръка упражнете дълбок, нежен и стабилен натиск върху ДЧ 4 за 4-5 секунди. Добре е да започнете с леки кръгови движения на палеца. След това можете да упражните лек до умерен натиск, в зависимост от това колко чувствително е мястото. Ако усещате болка, това трябва да е „поносима болка”, а не силна или неприятна такава. Можете да масажирате точката колкото ви е приятно до няколко минути.

Натискът върху ДЧ 4 помага за облекчаване на настинка, главоболие, запек, тежест в главата и грип… Днес Хе Гу (ДЧ 4) се използва клинично при стрес, болки в лицето, главоболие, зъбобол и болки във врата.

НЕ прилагайте акупресура върху точката Дебело черво 4 (ДЧ 4) при бременност. Точката ДЧ 4 може да предизвика преждевременно раждане. Тя може да се прилага след започването на родовия процес, но трябва да се внимава със силата на натиска, за да не се образуват синини.

Ползи за здравето от прилагането на акупресура в ДЧ 4:

Един от ключовете за поддържане на тялото в добро здравословно състояние е добрата перисталтика и редовните изхождания. Начинът на хранене, стресът, както и други фактори често пречат на естественото изхождане на тялото. Според теорията на акупресурата, тази важна точка помага за възстановяването на енергийния баланс на меридиана на дебелото черво.

Упражняването на натиск с палеца върху точката ДЧ 4 доказано помага за облекчаване на запека, както е полезна и за облекчаване на главоболия. Точката Дебело черво 4 е много често използвана точка, полезна за облекчаване на настинка и грип.

Дебело черво 4 е най-полезната акупресурна точка при главоболие. Тя е от основно значение при синусни главоболия и главоболия, съсредоточени в челото.

Акупресурата действа като облекчава дисбалансите в акупунктурните канали върху тялото. Понеже меридианът на дебелото черво отива от ръцете към лицето, ДЧ 4 може да се използва при заболявания на главата и лицето, включително при главоболия, зъбобол и т.н. Точката ДЧ 4 е една от най-лесните за облекчаване на мигрена.

Често при главоболие ще усещате мускула където се намира ДЧ 4 раздут и дори болезнен (при настинка и грип). Масажирайте нежно в кръг и натискайте точката докато мускула се отпусне. След известна практика, вие ще усещате как мускулът се отпуска под пръстите ви. Масажирайте точката 30 секунди до две минути. Акупресурата действа доста бързо, обикновено в рамките на минута или две, в облекчаването на главоболието. Ако отново ви заболи главата, повторете масажа.

За облекчаване на мигрена, използвайте тази акупресурна точка като натискът на палеца трябва да е достатъчно силен за да усетите, че „допирате нерв”. Правете малки кръгообразни движения с палеца в продължение на около 30 секунди, после повторете масажа върху другата ръка.

Винаги когато правите акупресура, опитайте се да се отпуснете и да дишате дълбоко докато масажирате съответната точка. Вие сами можете да масажирате акупресурните точки в тялото си или да накарате някой друг да го прави вместо вас.

ДЧ 4 дава най-добри резултати когато се използва при главоболия, причинени от напрежение и синузит в челото или в синусите. Този масаж може да се използва и при запушени нос и синуси, зъбобол и простудни заболявания. При хронично главоболие дисбалансът е по-сериозен и може да ви се наложи да се подложите на лечение с акупунктура.

ДЧ 4 при зъбобол

ДЧ 4 е изключително популярна акупресурна точка за лечение на всички видове хронична болка и тя е особено ефикасна за бързото облекчаване на зъбобол. Тази точка е мултифункционална, деконгестантна и противовъзпалителна точка, която се използва за лечението на зъбобол, главоболие, ринит (хрема) кожни болести и за стимулиране на имунната система.

ДЧ 4 при проблеми с щитовидната жлеза

ДЧ 4 е най-известната акупресурна точка, която се използва много често за лечението на различни здравословни проблеми и на хронична болка. Тя е ефикасна и в лечението на хипертироидизъм.

Масажирането на тази точка върху двете ръце стимулира циркулацията на енергията чи и на кръвта в тялото, като премахва стагнация и контролира функциите на щитовидната жлеза. ДЧ 4 се използва също за стимулиране на имунитета, за лекуване на проблеми с темпоромандибуларната става, при прекомерно потене, акне, проблеми с очите.

Други заболявания, при които да се използва ДЧ 4:

 • Алергии
 • Артрит
  • Астма
  • Бронхит
  • Настинка и грип
  • Запек
  • Диария
  • Ушна инфекция
  • Припадане
  • Висока температура
  • Лошо храносмилане
  • Инфекции
  • Менструални болки
  • Мигрена
  • Хронични болки
  • Пневмония
  • Синузит
  • Зъбобол
  • Вертиго

Акупресурната точка Хе Гу (ДЧ 4) е добре изучена с помощта на рандомизирани, контролирани изпитания и клинични изследвания. Скорошни изследвания, публикувани в списанието  Journal of Orofacial Pain показват, че стимулирането на Хе Гу (ДЧ 4) значително снижава болката миофасциалната болка в челюстните мускули.

Акупресурата предоставя начин на лечение и лек за повечето заболявания. Множество научни изследвания показват, че акупресурата е един от най-успешните естествени лекове за ефективно излекуване от често срещани заболявания. Има много и лесни за третиране акупресурни точки, които могат да се използват за лечението на настинки, грип, лошо храносмилане, болка, инфекция и прочие. Може да ви отнеме няколко минути да се упражнявате в техниката на акупресурата като първа помощ или като средство за временно облекчаване на много болести. Препоръчително е да се използват няколко точки за дълготрайно облекчение и излекуване на често срещани заболявания. Именно към това е насочена поредицата на Здрави всеки ден, от която това е първата статия.

Помнете: Информацията за акупресура не замества квалифицираните съвети на лекарите. Ако не знаете какво причинява болката или друг симптом, консултирайте се с лекаря си преди да започнете да се самолекувате

Здрави всеки ден

Източници:

https://natural-herbal-remedies.knoji.com/one-point-healing-acupressure-point-li-4/

http://exploreim.ucla.edu/self-care/acupressure-point-li4/

https://knoji.com/popular-acupressure-points-everybody-should-know-to-treat-common-diseases

http://acupressurepointsguide.com/acupressure-points-for-cold-flu-and-fever/

Снимка: kaplanhealthwellness.blogspot.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *