Корен от ревен – храносмилателно ‘чудо’ и много повече

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

rhubarb

Много са почитателите на ревена, който заради острия му вкус се използва в пайове и сладка,  но червеникавите му стъбла (класифицирани всъщност като зеленчук, не като плод) са само една от използваемите части на това невероятно многогодишно растение.

Коренът на ревена е възхваляван от древни времена за лечебните му свойства. Традиционната китайска медицина особено много цени корена на ревена заради балансиращото му и подсилващо функцията на храносмилателната система действие.

Чудотворна билка за храносмилането 

Когато се приема в малки количества, ревенът упражнява стягащ ефект върху храносмилателната система, което означава, че кара тъканите да се свиват. Той спомага за очистването на червата от съдържанието им, като в същото време пречиства и изхвърля бактериите и токсините, които биха могли да дразнят хранопровода. Стягащите му свойства го правят ценен и в облекчаването на хемороидите и възпалените мукусни мембрани, както и при вътрешно кървене в стомашно-чревния тракт.

Когато се приема в по-големи дози, ревенът има слабителни свойства и е познат като естествено лечение при хроничен запек поради естественото му стимулиращо и прочистващо действие. Обаче, билката също така традиционно се използва и за лечение на диария, тъй като затягащите й свойства спомагат за извличането на водата от екскрементите. Коренът от ревен също така помага на дебелото черво като поддържа здравословното му функциониране.

Противоракови свойства

Ревенът съдържа полифенолни химикали, които убиват или предотвратяват растежа на раковите клетки. Изследванията показват, че яденето на стъбла на ревен (особено ако са запечени за 20 минути) помага в борбата с рака, но коренът също така привлича вниманието и с противораковите си свойства.

Антраквиноните, едно от биоактивните семейства от компоненти в корена на ревена, са известни с това, че спират пролиферацията на клетките, задействат клетъчната смърт и предотвратяват метастазите на раковите клетки. Изследеванията показват, че ‘няколко биоактивни антраквинони на ревена притежават обещаващи противоракови свойства и биха могли да имате широко терапевтично приложение.”

Облекчава симптомите на менопаузата и противодиабетно действие

Екстракт от корен на ревен в Германия се използва за лечението на симптомите при менопауза вече повече от две десетилетия. Съединението е доказало, че значително снижава симптомите на менопаузата, включително топлите вълни, както и че подобрява качеството на живот след лечение в продължение на четири до 12 седмици.

Друга от активните съставки на корена на ревена, стилбените, е открито че притежават анти-диабетични свойства в изследвания с животни, като тестовете показват, че те могат да бъдат използвани за лечението на диабет тип 2 и на свързаните с него усложнения.

Стимулира храносмилателния тракт

Традиционно ревенът се цени като стимулатор на храносмилането, допринасящ за тонизирането и здравето на стомаха като в същото време спомага за пречистването на тялото от натрупалите се в него токсини. Неговите антимикробни, антибактериални, антибиотични и антивирусни свойства го правят също така идеален за спирането на чревни инфекции и за изхвърлянето на чревни паразити.

Джеси Каноун

Източник: The Healthy Back, Rhubarb Root – Digestive “Wonder” and Other Top Health Benefits, 11 March 2013

Снимка: axsoris.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *