Учените откриха как гъбите кордицепс се борят с рака

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

(NaturalNews) В продължение на хиляди години чудодейната гъба, позната като кордицепс, се използва в традиционната китайска медицина за лечението на ранообразни здравословни проблеми като се започне от кашлица и умора и се стигне до импотентност и рак. А когато запдните учени започнаха да приемат, че анекдотичните сведения за лечебната сила на тази гъба може да са нещо повече от „фолклор”, започна и натрупването на научни доказателства от изследвания, които подкрепят много древни твърдения за ползите за здравето от кордицепса. Например, учените от Нотингамския университет във Великобритания казват, че са документирали как кордицепс се бори с рака – а това откритие може да повиши ефективността на леченията на рака, основани на употребата на гъби.

cordyceps

Макар че тази чудата гъба е способна да убие своя гостоприемник – насекомо като бавно замени тъканите на буболечката със свои, тя всъщност е напълно способна и да спасява човешки животи.

Далеч надхвърляйки въздействието си върху своите насекоми-гостоприемници, паразитната гъба кордицепс крие ценна тайна. Тайна така мощна, че берачите на гъби в Тибет печелят до 900 щ.д. за 30 г от нея.

Прочетете още за мощните свойства на кордицепс: Малко познатата супер билка с незаменими свойства

Ако следите Олимпийските игри, може да сте чували за кордицепс. През 1993 година три китайски лекоатлетки бяха изследвани за анаболни стероиди след подобряването на пет световни рекорда. Тестовете бяха отрицателни – трите спортистки не пиеха никакви незаконни средства. Треньорът им ги бе помолил да взимат кордицепс, за да подобрят представянето си.

Вече сте доста впечатлени, нали? Но тайната на гъбата кордицепс може да се окаже дори още по-ценна.

Кордицепс може всъщност да се окаже следващото голямо оръжие срещу заболяването, от което хората се страхуват най-много – рак. И изследователите разкриват как точно действа тази гъба.

Екип в Университета Нотингам откри, в свое изследване, публикувано в списанието Journal of Biological Chemistry, че кордицептинът, лекарство, приготвяно от култивирана форма на гъбата кордицепс, въздейства върху раковите клетки по два начина. В ниска доза лекарството спира деленето на клетките, а във високи дози то спира придържането на клетките една към друга, което също замразява растежа им.

Изследователите откриха, че и двете действия се дължат на намесата на гъбата в това как клетките правят протеини.

Изследователският екип заключи, че всеки от тези ефекти най-вероятно е резултат от един единствен основен механизъм – кордицепинът се намесва в това как клетките произвеждат протеини. По-конкретно, ниските дози на основаващото се на гъбата лечение се намесва в производството на mRNA (молекулата, която насочва клетките при създаването на протеин), а при по-високи дози, кордицепинът пряко въздейства върху правенето на протеините.

„Откритието ни ще даде възможност за изследване на редица различни видове рак, които биха могли да бъдат лекувани с кордицепин”, заяви д-р де Мур. „Ние също така разработихме много ефикасен метод, който може да бъде използван за изследването на нови и по-устойчиви версии на лекарството в лабораторията. Това е чудесно преимущество, понеже ще ни позволи да изключим недействащите варианти преди някой да реши да ги изпробва върху животни”.

Когато кордицептина бе извлечен за първи път от диворастящи гъби и изследван, той бе намерен за обещаващ, но субстанцията се разграждаше твърде бързо в тялото без да има ефект. Когато се дава с второто лекарство, действието трае по-дълго, но страничните ефекти на второ лекарство в крайна сметка ограничават обещаващото действие на гъбата кордицепс.

Изследователите продължават да изучават срещу кои видове рак би могла да е най-ефикасна гъбата кордицепс и, разбира се, кои лекарства могат да комбинират с нея (да не би да мислехте, че Биг фарма не би забелязала вероятното следващо чудо в лечението на рака?).

Още новини за кордицепс

Учени в университета Далхаузи в Халифакс, Нова Скотия, Канада, публикуваха изследване в списанието Cancer Immunology, Immunotherapy, в което се казва, че оралното приемане на кордицепс може да снижи разпространението в белите дробове на метастази при рак на гърдата. Макар че изследователите откриха, че гъбата кордицепс не намалява растежа на първоначалния тумор на гърдата, те забелязаха, че смъртните случаи от рак на гърдата се дължат основно на развитието на метастази. Това означава, че лекарство, което спира разпространението на метастазните тумори може да спаси живота на безброй хора.

Макар че в момента съществуват различни лечебни терапии, които се опитват да спират растежа на раковите метастазни тумори, те имат малък ефект – ето защо това прави изследванията, свързани с кордицепс на Университета Далхаузи много важни. Канадските учени посочват, че доказателствата, които те са натрупали до момента показват, че гъбата снижава растежа на метастазите, което се дължи на въздействието на кордицепс върху клетъчните цикли на туморите.

В традиционната китайска медицина, в книга, написана преди 2000 години – да, 1900 години преди Биг фарма изобщо да се появи на бял свят – се описват лековитите свойства на лечебните гъби като кордицепс.

Истината относно гъбата кордицепс е че човек не се нуждае от някакво изфабрикувано лекарство, наречено кордицептин, за да изпита ползите от кордицепса – необходима му е само самата гъба кордицепс!

И все пак, бъдете предпазливи в приема си на гъбата. Кордицепс може да има хипогликемично въздействие, така че диабетиците трябва внимателно да наблюдават действието на гъбата. Мемориалният раков център Sloan-Kettering също така препоръчва предпазливост на хората с рак на простатата и с рак на кръвта. Кордицепс стимулира растежа на червените кръвни клетки и тестостерона в животински изследвания. Винаги се консултирайте със своя лекар. Ако искате да се възползвате от хранителните ползи на кордицепса, купувайте от утвърден производител и то хранителна добавка съдържаща стандартизиран екстракт от гъбата кордицепс.

Източници:

http://www.naturalnews.com/028409_cordyceps_cancer.html

http://healthiertalk.com/parasitic-mushroom-could-stop-cancer-cold-1302
http://www.naturalnews.com/027869_cordyceps_cancer.html

http://cincovidas.com/potential-cancer-fighter-cordyceps-mushroom/

Снимка: www.aliexpress.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *