Не посягайте към соевото мляко

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

coffee and milk

От време на време се отбивам в кафенето Starbucks, което е близо до уелнес центъра ни, за сутрешното си кафе. Онзи ден забелязах листовки върху бара на тема колко полезно било соевото мляко за здравето. Нека споделя мислите си по този въпрос с вас.

Много хора мислят, че соевото мляко е здравословен заместител на млякото – и аз не смятам, че от Starbucks желаят лошото на своите клиенти. Но все пак не трябва да пиете соево мляко.

Соевото мляко е вредно за вас. Не просто марката, използвана от Starbucks – всяка марка соево мляко. То е изкуствен вторичен продукт на соята, който тялото ви не може да усвои без той да е обработен. Ако ядяхте необработена соя, тя би ви причинила спазми, гадене и още по-сериозни здравни проблеми.

Ето някои от неверните твърдения в листовката за соевото мляко (и истината за тях):

Твърдение: „В страните, където соята е хранителна суровина, като Китай и Индонезия, консумацията на соя се свързва с намален риск от някои хронични заболявания.”

Факт: Това е само наполовина вярно. Самата соя не е ядивна. Тя съдържа токсини, предназначени да я предпазват от вредните насекоми. Те включват:

анти-нутриенти, които не позволяват на тялото ви да абсорбира основни минерали като калций, магнезий, желязо и цинк.

инхибитори на ензимите, които затрудняват абсорбирането на протеините от тялото ви.

И двете субстанции могат да причинят стомашни болки, газове, гадене, спазми и други стомашно-чревни проблеми.

хемаглутинин, субстанция, която спомага образуването на кръвни съсиреци.

гоитрогени, които причиняват проблеми с жлъчката и щитовидната жлеза.

Обществата, които силно зависят от извличаните от соята храни използват традиционни методи от хиляди години за неутрализиране или елиминиране на тези отрови. Темпе, мисо, нато и соевият сос са ферментирали продукти. Процесът на ферментиране разрушава токсините. Тофуто се прави от обработена извара от соя. Останалото се изхвърля – заедно с вредните вещества.

Сравнете това с индустриалните процеси, свързани с производството на соевото мляко: измиването на соята в алкален разтвор или варенето й в разтворител на нефтена основа; избелването, премахването на неприятната миризма и  натъпкването й с добавени вещества; топлинна обработка и смилане на люспи; и след това следва разбъркването на тези люспи с вода, за да се направи ‘мляко’.

Обработката само добавя още опасни химикали без да премахне нито един от естествените токсини на соята. Това НЕ е ‘хранителна суровина’ в Китай, Индонезия или в която и да било друга страна.

Твърдение: „Също така, интересът към соята се засилва, защото учените са открили, че един компонент на соята, наречен изофлавон, изглежда снижава риска от някои заболявания.”

Факт: Вярно е обратното. Науката в момента показва, че соевите ‘изофлавони’ са опасни за вашето здраве.

Изофлавонът всъщност не е една субстанция, а категория субстанции. Изофлавоните включват ‘фито-естрогени’, растителни съединения, които наподобяват женския хормон  естроген. Яжте достатъчно такива и ще разстроите хормоналния баланс на тялото си.

Малките деца са особено уязвими: изследване, публикувано миналата година разкрива, че извлечените от соята фитоестрогени могат да причинят ‘преждевременен пубертет’. Изследването се фокусира върху момиченце на четири години и половина, което развило гърди, защото родителите му го хранели с твърде много соева храна.

Клинично изследване също така свързва два от тези фитоестрогени, генистеин и даидзеин, с  детската левкемия и с рака на гърдата.

Придържайте се към мъничко мляко или равни количества мляко и кафе. Би било чудесно, ако Starbucks предлагаше органични млечни продукти. Това би било наистина здравословно. Заредете дома и офиса си с тях, ако имате хладилник под ръка.

Що се отнася до соевите продукти, традиционните, ферментирали  соеви храни като темпе, мисо и соевите сосове са безопасни и здравословни. (Отново, ако можете използвайте органични продукти.)

Д-р Ал Сиърс

Източник: Al Sears, Don’t Put This in Your Coffee, November 2010

Снимка: www.mh.etc.br

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора