Предотвратяване на парализата при АЛС

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

 

Peppers at the Farmers Market

Амоитрофичната латерална склероза (АЛС) и страшно заболяване, което атакува нервните клетки в гръбначния и главния мозък, парализирайки жертвите си и убивайки ги бавно в продължение на години. Не съществува ефикасно лечение, но изследователите откриха, че консумирането на определени храни може да намали риска от тази ужасна болест.

Храните, които се борят с АЛС според изследванията са плодовете и зелнчуците със силни цветове.

„АЛС е опустошаващо дегенеративно заболяване, което обикновено се развива между 40 и 70 годишна възраст и засяга повече мъже отколкото жени”, казва изследователят д-р Алберто Ашерио от Харвард. „Осъзнаването на влиянието на консумираната храна върху развитието на АЛС е важно. Нашето изследване е едно от най-големите към днешна дата, което изучи ролята на антиоксидантите в храната в предотвратяването на АЛС.”

Харвардското изследване откри, че по-големия общ прием на каротеноиди се свързва със снижен риск от АЛС. (Каротеноидите са пигментите, които придават цвета на плодовете и зеленчуците).

В изследването хората, консумирали повече каротеноиди в храната си, особено бета каротина и лутеина, съдържащ се в тъмно зелените листни зеленчуци, се радват на значително по-нисък риск от АЛС. Изследователите не откриха, че ликопенът, бета-криптоксантинът и витамин С снижават риска от АЛС. Дълготрайното приемане на витамин С като хранителна добавка също не бе свързано с по-нисък риск от АЛС.

Ашерио заключава, „Нашите заключения показват, че консумирането на богати на каротеноиди храни може да спомогне за предотвратяването или забавяне началото на АЛС. Необходими са още основаващи се на храната анализи, които да изследват влиянието на хранителните вещества в храните върху АЛС.”

от Карл Лоу

Източник: Easy Health Options, Preventing the paralysis of ALS, 30 January 2013

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те на са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави.

Цялото съдържание на този уебсайт е защитено от ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА с всички запазени права и законови последици.

Вие НЯМАТЕ ПРАВО да възпроизвеждате, да предавате, да използвате статиите и материалите или да използвате за каквато и да е публична или търговска цел този сайт без да упоменете, че съответната информация е взета от нас – Здрави всеки ден – и да посочите линк, водещ към нас, примерно, zdravivsekiden.com, или без да имате предварителното писмено разрешение от собственика на сайта.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *