Борещи рака комбинации от храни

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

tomato_avocado_salad-thumb-480x323

Защо природата е по-мъдра от науката

Няколко страхотни комбинации за защита от рак

Разнообразие в мулти витамините и в чинията

Като всеки лекар и аз съм голям фен на новите научни изследвания. Но в много отношения науката има да измине дълъг път, за да настигне вродената мъдрост на природата.

Например, когато става дума за изследвания, свързани с рака, ние имаме склонността да извличаме хранителни вещества, за да разберем какви са свойствата им в предпазването от рака. Твърде често те не се представят съвсем задоволително когато са изследвани по този начин. Така че учените отбелязват, че те не действат. За жалост този вид изследвания често се използват, за да бъдем всички ние убеждавани, че лекарствата действат по-добре от природата.

Но в природата нищо не е изолирано. Всяко растение е в някаква симбиотична връзка с друго.

Любимият ми пример е този със слабоногата (вид импасианс – циганче). Това растение обикновено расте в радиус от около три метра от отровния брашлян… и е естествен атнидот за лепкавото масло урушиол в отровния бръшлян, от което на много от нас им се появяват сърбящи обриви.

А всеки градинар ще ви каже, че някои растения растат по-добре когато са близо едно до друго. Босилекът подобрява вкуса на доматите и в градината, не само в сосиерата. Хрянът, посаден близо до картофите, гони колорадските бръмбари, които иначе ги нападат. И има още много и много примери… в растителния свят.

Ето затова е повече от разумно, че плодовете и зелечуците действат по същия начин в телата ни. Те съдържат хранителни вещества, които заедно действат по-добре, отколкото когато се приемат отделно.

Резултатът? Естествен борещ се с рака арсенал ви чака в супермаркета. И вие може да не го знаете. Което означава, че може да не се възползвате напълно от потенциала на храната ви да се бори с рака…

Ето пет силни комбинации от храни, които стигнаха до изследователската лаборатория и вече официално са си спечелили място в чинията ви.

Веднага ще забележите, че повечето от комбинациите вече са относително често използвани в различни традиционни кухни. Ето защо повечето ‘традициони режими на хранене’ – като Модифицираната средиземноморска диета, която препоръчвам, или дори индийските и азиатски начини на хранене – имат способността да правят хората по-здрави от стандартния американски начин на хранене.

Явно, мъдростта на поколенията преди нас, въпреки неукостта им по отношение на ‘науката’, такава каквато ние я познаваме, надделява:

1) Броколи и домати: Ликопенът, хрнително вещество съдържащо се в доматите, получаваше смесени отзиви в лабораторните изследвания. Преди да го комбинират с броколи. Изследване измери влиянието на комбинацията върху простатните ракови клетки и откри, че тя забавя растежа на раковите клетки дори повече от също включеното в изследването лекарство!

2) Салца и авокадо: Това е друга комбинация, която подсилва силата на ликопена със здравословната мазнина, съдържаща се в авокадото. Изследване откри, че ликопенът е 4.4. пъти по-силен, а лутеинът – 2.6 пъти, в тази комбинация от храни, отколкото когато те са изследвани самостоятелно.

3) Куркумин и жълт лук: Много често употребявана в индийската храна, тази комбинация съдържа хранителни вещества, които помагат за намаляването на полипите на дебелото черво, които могат да се превобразуват в рак, ако се оставят да растат безконтролно. Други подправки като чесън, шафран, кардамон и джинджифил са силни оръжия против рака, когато се сервират заедно.

4) Зелен чай и лимон: Храносмилането може да е грубо по отношение на фитохимикалите и понякога намалява ефикасността им в тялото. Но когато се комбинира с лимон, много по-голям процент от катехините – особено силни противоракови полифеноли – се запазват след храносмилането и се вливат в тялото.

5) Бореща рака плодова салата: Макар че има какво да се каже за творчеството в правенето на плодова салата, конкретно комбинацията от тези четири плода заслужава медал на честта за побеждаването на рака: портокали, ябълки, грозде и боровинки. Всички тези плодове са известни с това че всеки от тях поотделно съдържа много антиоксиданти. Но изследване показа, че науката настига природата и ние можем да ‘докажем’ най-добрите, побеждаващи рака комбинации в природата, най-добре е да заложите на яденето на голямо разнообразие от плодове и зелнчуци в допълнение към избровните от мен комбинации по-горе.

Истината е, че може да отнеме години да се ‘докаже’ мъдростта на природата. Известен учен диетолог изчислява, че в растителните храни има 8000 фитохимикали – може би и повече. Всеки от тях действа със своя собствен арсенал от хранителни вещества, за да постигне пълния си потенциал.

Но раковите клетки няма просто да се маят. Колкото повече успявате да използвате храната си, за да държите раковите клетки под контрол, толкова по-нисък е рискът ви да развиете напреднал стадий на който и да било рак.

И тъй като получаването на необходимото на клетките ви разнообразие от храната  може да се окаже предизвикателство, помислете си за възможността да си го набавяте с мултивитамин.

С напредъка, постигнат напоследък в разбирането на фитонутриентите и антиоксидантите, предполагам, че ще виждаме все по и по-усъвършенствани мултивитамини, съдържащи разнообразието от фитонутриенти, което човек може да види в природата.

Прочетете етикета на мултивитамина, който взимате. Ако той не съдържа изобилие от фитонутриенти и антиоксиданти, препоръчвам ви да го замените именно с такъв.

Д-р Дейвид Бливайс

Източник: Advanced Natural Medicine, Cancer-Fighting Food Combinations, 15 June 2012

http://www.advancednaturalmedicine.com/cancer/cancer-fighting-food-combinations.html

Снимка: www.seductionmeals.com

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *