Пет витамина за облекчаване на запек

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Общ преглед

Запекът представлява нечести изхождания или затруднено изхождане. Ако имате по-малко от три изхождания на седмица, вие вероятно страдате от запек.

В повечето случаи, проявяващият се от време на време запек може да бъде лекуван с промени в начина на живот или с лекове, които се продават без рецепта. Например, може да помогне да пиете повече вода, да ядете повече фибри и да се движите повече.

Слабителните средства и омекотителите на изпражнения, продавани без рецепта също предоставят облекчение.

Някои витамини също облекчават запека. Много витамини действат като натурални омекотители на изпражненията. Ако вече ги пиете ежедневно, повишаването на приема може да не помогне. Обаче, добавяйки на някои витамини в деня си вие можете да си осигурите облекчение, ако още не пиете.

Спазвайте тези шест лесни стъпки и се спасете от запека завинаги

Пиенето на тези витамини може да облекчи запека:

Витамин C

Витамин С е водно разтворим витамин. Неусвоеният витамин С има осмотичен ефект в храносмилателния тракт. Това означава, че той привлича водата към тънките черва, което може да спомогне омекотяването на изпражненията.

Твърде многото витамин С може да е вреден, обаче. Той може да причини диария, гадене и стомашни спазми. Той може също така да причини, при някои хора, усвояването на твърде много желязо от храната. Наред с други странични ефекти, това може да влоши запека ви.

Според Националния здравен институт, горната граница на прием на витамин С, която повечето възрастни толерират е 2000 милиграма (мг). Горната граница за деца под 18 годишна възраст е от 400 до 1800 мг, в зависимост от възрастта им.

Препоръчителната дневна доза е много по-ниска.

Естествени билкови чайове и други лекове при запек

Витамин B-5

Витамин В-5 е наричан също пантотенова киселина. По-отдавнашни изследвания от 1882 година откриха, че вторичен продукт на витамин B-5 — декспантенол —облекчава запека. Той стимулира мускулни контракции в храносмилателната система, което спомага преминаването на изпражненията през червата.

По-нови изследвания обаче липсват. Доказателствата са недостатъчни за свързване на витамин B-5 с облекчаването на запека. Почти всички растителни и животински храни съдържат пантотенова киселина, така че обикновено не е необходимо да пием този витамин под формата на хранителна добавка.

Въпреки това, препоръчителният дневен прием за повечето възрастни е по 5 мг на ден. Бременните могат да повишат приема си на 6 мг, а повечето кърмещи майки трябва да приемат по 7 мг на ден.

Деца под 18 години трябва като цяло да приемат между 1.7 и 5 мг на ден, в зависимост от възрастта им.

Витамин В5, поредната перла за здравето в короната на В витамините

Фолиева киселина

Фолиевата киселина е позната и като фолат или витамин В-9. Тя може да помогне за облекчаване на запека като стимулира формирането на храносмилателни киселини.

Ако нивата на фолиева киселина са трайно ниски, повишаването им може да помогне за ускоряването на храносмилането и за преминаването на изпражненията през дебелото черво.

Когато е възможно, стремете се да ядете храни богати на фолат, вместо да пиете хранителна добавка с фолиева киселина. Богатите на фолат храни са също така често богати и на фибри, което може да стимулира изхожданията.

Богати на фолат храни:

 • спанак
 • черен боб
 • подсилени с фолат зърнени закуски
 • подсилен с фолат ориз

Повечето хора си набавят достатъчно фолиева киселина от ежедневната си храна. Но може да искате да я приемате и под формата на хранителна добавка.

Горната граница, която се толерира от повечето възрастни е 400 микрограма (мкг) фолиева киселина на ден. Единствено бременните могат да толерират повече.

Повечето деца от 1 до 18 години могат да пият от 150 до 400 мкг, в зависимост от възрастта си.

Най-важните 15 ползи от фолиевата киселина, богати на фолиева киселина храни

Витамин B-12

Недостигът на витамин В-12 може да причини запек. Ако запека ви е причинен от ниски нива на витамин B-12, повишаването на дневния ви прием на това хранително вещество може да спомогне за облекчаването на симптомите на запек.

Може да предпочитате да ядете повече богати на този витамин храни, вместо да взимате хранителна добавка. Примери на храни богати на витамин B-12 включват:

 • говежди черен дроб
 • пъстърва
 • сьомга
 • риба тон

Препоръчва се повечето възрастни да взимат по 2.4 мкг витамин B-12 на ден. Деца под 18 години могат да пият между 0.4 и 2.4 мкг, в зависимост от възрастта си.

Загубата на паметта ви може да се дължи на недостиг на витамин В12!

Витамин B-1

Витамин В-1 или тиамин спомага храносмилането. Когато нивата ви на тиамин са ниски, храносмилането ви може да е забавено. Това може да доведе до запек.

Повечето жени трябва да консумират по 1.1. мг тиамин дневно. Повечето мъже трябва да консумират по 1.2 мг на ден. Деца между 1 и 18 години трябва да приемат между 0.5 и 1 мг, в зависимост от възрастта си.

Италиански лекар лекува болестта на Паркинсон с витамин

Витамини, които могат да влошат запека

Някои витамини и хранителни добавки включват минералите калций и желязо, които могат всъщност да повишат вероятността за развиване на запек. Някои от съставките, използвани във витамините на таблетки като лактоза или талк също могат да причинят запек.

Ако подозирате, че дневната ви доза витамини причинява запек, говорете с лекаря си. Той може да ви насърчи да спрете да взимате хранителни добавки с витамини, да преминете на друг вид или да снижите дозата си.

Ако пиете витамини за хронично заболяване, не спирайте да ги пиете преди първо да говорите с лекаря си.

Странични ефекти

Някои витамини могат да причинят нежелани странични ефекти, особено когато се смесват с други витамини, хранителни добавки или лекарства.

Някои витамини също така могат да влошат вече съществуващи заболявания. Говорете с лекаря си преди да пиете каквито и да било витамини за облекчаване на запека. Кажете му ако изпитвате странични ефекти.

Храната с повече фибри може просто да е панацея

Хора за които витамините могат да са опасни

Витамините са безопасни за повечето хора когато се взимат в правилната доза. Но някои хора може да е необходимо да избягват определени витамини. Някои витамини също така могат да влошат запека ви.

Както е с хранителните добавки, продавани без рецепта, трябва да говорите с лекаря си преди да пиете нови витамини или да повишавате дозата, в която вече пиете витамини. Вашият лекар или аптекар може да ви помогне с планирането на безопасен и ефикасен прием на витамини.

Витамините може да не са безопасни или ефикасни за следните хора:

Бебета и малки деца

Говорете с лекаря на бебето си преди да прилагате облекчаване на запека с витамини или други хранителни добавки.

Науката потвърждава, че прясното мляко може да причини следните 4 сериозни заболявания

Хора със стомашно-чревни заболявания

Ако имате анамнеза за стомашно-чревни проблеми, витамините и другите възможности за лечение с използването на лекарства без рецепта могат да не са ефективни за вас.

Хора с хронични заболявания или болести

Ако имате хронично заболяване, кажете на своя лекар, ако имате запек. Той може да е страничен ефект от заболяването или от плана за лечението му. Той може също така да е симптом на по-голям проблем.

В някои случаи пиенето на определени витамини може да влоши заболяването ви. Някои витамини може също така да взаимодействат с определени лекарства и хранителни добавки, които може да пиете за лечението на заболяването си.

Глюкоманан: супер фибрите, които контролират апетита и кръвната ви захар!

Превенция

Следвайте тези съвети за предпазване от запек:

Добавете хранителни фибри в храната си

Яжте богати на фибри храни като:

 • боб
 • зърнени храни
 • плодове
 • зеленчуци

Фибрите добавят обем в изпражненията, който помага в преминаването на изпражненията през храносмилателната система.

Пийте повече течности

Пийте много течности, особено вода. Когато в тялото ви има достатъчно течности за доброто храносмилане на храната, това може да направи изхожданията по-лесни.

Фибрите са едно от най-мощните оръжия, с които разполагаме за да сме здрави

Правете физически упражнения

Правете редовни упражнения, за да стимулирате храносмилателната си система и да подобрите способността си за изхождане. Дори редовни разходки около дома си могат да спомогнат за стимулиране на храносмилането.

Намалете стреса

Предприемете стъпки за снижаване на стреса, който може да наврежда на храносмилането ви. Например, избягвайте често срещаните причинители на стрес, практикувайте техники за релаксация и отделяйте време за дейности, които обичате да правите.

Здравословният начин на живот може да помогне за предпазване и лечение на повечето случаи на запек. Ако имате запек по-дълго от седмица и не намирате облекчение от промени в начина на живот или лечение с лекарства без рецепта, посетете лекаря си. Може да ви е необходима допълнителна помощ.

Стресът – тих, но опасен

Извод

Всеки може да има запек. В повечето случаи той отшумява след няколко дни. Ако опитате някой от тези витамини като вариант за лечение, може да минат 3-5 дни преди да има резултати.

Ако не почувствате облекчение, може да е време да опитате стимулиращо слабително или да говорите със своя лекар за други възможности. В редки случаи хроничният запек може да доведе до усложнения включващи разкъсване на ректалната тъкан или хемороиди.

Източник:

https://www.healthline.com/health/digestive-health/vitamins-for-constipation

Снимка: thewellnesscorner.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *