Глюкоманан: супер фибрите, които контролират апетита и кръвната ви захар!

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Нека ви разкажа и за любимите ми „супер фибри”, които могат да ви помогнат да повишите общия си прием на фибри за нула време.

Glucomannan

След минута ще ви покажа как да повишите приема си на фибри. Но първо искам да ви кажа за някои последни открития относно древен източник на фибри, който може да ви помогне да отслабнете, да снижите холестерола си, да снижите апетита и кръвната си захар много по-ефикасно от които и да било други фибри. Той се нарича глюкоманан, но аз го наричам супер фибри!

Глюкоманан: Ползите от супер фибрите

Глюкомананът (ГМ) представлява разтворими, способни да ферментират и силно лепливи хранителни фибри, които се набавят от корена на растението слонски сладък картоф, известно също като конджак (Amorphophallus konjac Amorphophallus rivieri) с родина.

Грудките на растението конджак се използват от векове като билков лек и в приготвянето на традиционни ястия като желе, тофу и юфка от конджак. В по-скорошни времена, пречистеното брашно от конджак, или ГМ, се използва като стабилизатор в храните, желиращо вещество и хранителна добавка.

Онова което прави тези фибри (влакнини) толкова перфектни е фактът, че те усвояват до 50 пъти теглото си във вода – което ги прави едни от най-вискозните познати ни хранителни фибри.

Фибрите са едно от най-мощните оръжия, с които разполагаме за да сме здрави

Това означава, че глюкомананът може да ви помага да сваляте килограми. В много изследвания, дози от 2 до 4 грама ГМ на ден се толерират добре. Това количество също така води до значително отслабване при хора с наднорменото тегло и затлъстяване.

ГМ действа като стимулира усещането за ситост. Освен това, ГМ изхвърля повече калории през дебелото черво вместо да позволява те да бъдат усвоени от организма. Той също така снижава енергийната наситеност на храната, която ядете. С други думи, той натрупва храна в стомаха и червата – създавайки по-ниско на калории съдържание, съответстващо на теглото на храната, която ядете.

И понеже фибрите не съдържат почти никакви калории, а са доста тежки, добавянето им към храната снижава съотношението енергия-към-тегло на храните, които ядете. Изследванията показват, че теглото на храните контролира апетита, така че фибрите повишават теглото на храните БЕЗ да повишават калориите – особено важен фактор за контролиране на теглото.

Тези мощни фибри могат също така да контролират апетита ви и по още други важни начини. Например, те изпращат сигнали към мозъка ви, че има много храна в стомаха и червата ви и му нареждат да забави доставянето на храна там.

ГМ също така напуска стомаха и тънките ви черва бавно поради високия си визкозитет. Като забавя скоростта на усвояването на храната от стомаха и червата в кръвотока, ГМ снижава количеството инсулин, произведено след хранене, а това от своя страна също контролира апетита ви.

ГМ може също така да повиши нивото на хормоните в стомаха и червата (като например това на холецистокинина), което е още един начин за контролиране на апетита.

И най-накрая, вие губите повече калории с екскрементите, защото ГМ попива всички излишни калории!

Глюкомананът помага на здравето и по други начини. Освен че снижава теглото ви, ГМ е изследван заради въздействието му върху запека, серумния холестерол, кръвната глюкоза, кръвното налягане и синдрома на инсулиновата резистентност.

Вземайки предвид всички тези ползи, съвсем несъмнено е че трябва да ядете повече фибри. Не, вие навярно няма да ядете по 6 кг храна на ден, както са го правели предците ни! Но можете да повишите приема си на фибри като просто се храните разумно. Тук ще откриете някои предложения за лесно повишаване на фибрите в храната си.

от Марк Хаймън, MD

Източник:

https://healthiertalk.com/super-fiber-controls-your-appetite-and-blood-sugar-1929/?utm_source=Healthier%20Talk&utm_medium=subemail&utm_campaign=super-fiber-controls_10.06.14

Снимка: Just Vitamins

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *