Фибрите са едно от най-мощните оръжия, с които разполагаме за да сме здрави

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

fiber-general

Представете си да ядете по 6 кг храна на ден — и въпреки това да сте слаби и здрави.

Този начин на хранене може да ви звучи налудничаво, но точно описва как са се хранели нашите предци – ловци-събирачи в продължение на хиляди години!

И изобщо не са страдали от затлъстяване, нито от хронични заболявания като атеросклероза и други сърдечни заболявания, нито от диабет, рак или деменция.

Разбира се, не бих препоръчал на когото и да било днес да яде по 6 кг храна на ден, защото храната в нашето общество не съдържа една основна тайна съставка, която нашите предци са яли в почти всичките си храни – фибри!

Но преди да ви кажа какво могат да направят фибрите за вас, нека хвърлим поглед към историята на фибрите.

Глюкоманан: супер фибрите, които контролират апетита и кръвната ви захар!

Защо бушмените са по-здрави от средно статистическия западняк

Д-р Денис Бъркит, известен английски лекар, изучава разликите между коренните африкански бушмени и съответно, „цивилизованите” западняци. Бушмените сякаш не страдат от бичовете на съвременния живот – болестите като атеросклероза, рак, диабет и затлъстяване.

Д-р Бъркит откри, че при средно статистическия бушмен екскрементите са с тежест около 1 кг, докато при „цивилизованите” хора екскрементите са с тежест от само 120 г – т.е. 87.5% по-малко!

Разликата се дължи на количеството фибри, които те ядат.

Днес средният американец яде по около 8 грама фибри на ден. Но средният ловец и събирач някога е ядял по 100 г от всевъзможни корени, дребни плодове, листа и растителни храни. И именно фибрите са помагали на предците ни да се поддържат здрави. Вижте всички полезни неща, които фибрите могат да направят за тялото ви.

Вие се нуждаете от фибри, които да ви поддържат здрави от главата до петите, както и да предоставят храна за полезните бактерии, които са във вас и действат, за да стимулират здравето ви.

7 здравословни причини да ядем ленено семе всеки ден

Всъщност, фибрите наистина предотвратяват затлъстяването и всички хронични заболявания, които съпътстват остаряването. Това е така защото фибрите забавят скоростта, с която храната навлиза в кръвотока и повишават скоростта, с която тя напуска тялото през храносмилателния тракт. Това поддържа кръвната захар и холестерола в идеален баланс като бързо елиминира токсините от стомаха и червата и снижава апетита.

Науката недвусмислено потвърждава това. Изследванията показват, че фибрите снижават кръвната захар толкова добре, колкото го правят лекарствата за диабет, като в същото време снижават холестерола и стимулират отслабването.

Ясно е че фибрите са чудесен съюзник в битката с напълняването и най-вече с подутия корем.

Но те също така са герои и в по-сериозни битки.

Например, последно изследване показа как бутиратът, произвеждан от бактериите в стомаха и червата от определени видове фибри, действа като задействаща молекула, която включва противораков ген – и ИЗключва рака на дебелото черво. Всъщност, фибрите доказано снижават риска от рак на дебелото черво с цяла една трета, а рака на гърдата с почти 40 процента.

Те също така снижават холестерола и риска от сърдечни заболявания с цели 40 процента. А ако страдате от диабет, добавянето на фибри в храната може дори да спомогне за използването на по-малко инсулин. Освен това, фибрите са чудесен натурален лек за запек и нередовен стомах.

След като вече споменахме колко полезни са фибрите, нека видим как можете да започнете да се възползвате от ползите за здравето, които фибрите предоставят.

Фенелът символизира дълголетие, кураж и сила

Набавяне на достатъчно фибри всеки ден

Трябва да се стремите към поглъщането на 30 до 50 грама фибри с храната си всеки ден. Видът фибри, които избирате също е важен.

insoluble-fiber

Повечето хора мислят, че триците са най-добрият вид фибри за ядене. Но триците (пшенични фибри) са най-вече неразтворими и не се храносмилат от тялото.

Представете си този вид фибри като гъба за изтъркване на червата. Те са полезни за регулирането на изхожданията ви, но само те не могат да помогнат на здравето ви, както го правят разтворимите фибри.

soluble-fiber

Разтворими фибри се съдържат в плодовете, зеленчуците, бобовите растения, ядките, семената и в повечето зърнени храни. Бактериите в стомаха и червата ви метаболизират разтворимите фибри в тези храни и оттук започват и ползите.

Разтворимите фибри снижават холестерола, кръвната захар и инсулина, те предпазват от рак, балансират нивата на хормоните, изхвърлят от тялото излишния естроген и снижат риска от рак на гърдата, правят витамини и минерали, осигуряват храна за клетките на дебелото черво и така нататък. Така че е лесно да видим колко важни са разтворимите фибри за доброто здраве!

9 начина за повишаване на фибрите в храната

от Марк Хаймън, MD

Източник:

https://healthiertalk.com/super-fiber-controls-your-appetite-and-blood-sugar-1929/?utm_source=Healthier%20Talk&utm_medium=subemail&utm_campaign=super-fiber-controls_10.06.14

Снимка: Best Weight Loss; Iron Lion PerformanceWeight Studio

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *