Факт или мит: Дишането през носа е по-полезно от дишането през устата

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

nose-breathing

Това е ФАКТ.

Родени сме да дишаме през носа, но за жалост много хора развиват вредни навици на дишане и дишат най-вече през устата. Дишането през носа помага за подобреното захранване на мозъка и тялото с кислород и оптимизира физическото и психически здраве.

Защо дишането през устата не благоприятства здравето 

Дишането през устата, наред с прекаленото дишане (когато вдишате бързо и твърде много) може да промени структурата на лицето като причинява чертите на лицето да се стеснят и да увиснат надолу. Изследвания показват, че дръпнатите назад и тесни челюсти могат да повишат риска ви от обструктивна сънна апнеа.

Когато се чувстваме стресирани, ние поемаме въздух по-дълбоко и по-бързо през устата в опит да овладеем безпокойството и да се успокоим. Като правим това, ние дишаме с горната част на гърдите, а не през диафрагмата и така приемът ни на кислород страда. Поемете няколко дълбоки вдишвания през устата в този миг. Чувствате ли се замаяни или не на себе си? Това е така, защото дишането през устата освобождава твърде много въглероден двуокис, което причинява свиването на кръвоносните съдове и възпрепятства доставянето на кислород в цялото тяло.

Носът и устата имат различни функции. Всяка ноздра функционира както независимо, така и синхрон с другата като филтрира, затопля, овлажнява, изсушава и усеща аромата на въздуха. Все едно имаме съвкупност от два носа в един, които ни спасяват от безброй неприятности и причинители на заболявания.

От друга страна, дишането през устата не предоставя нито една от тези ползи, получавани при дишането през носа, но пък е свързано с дълъг списък неблагоприятни последици. Ето само някои от тях:

–          Проблемите от дишането през устата започват в устата, променяйки положението на езика, като по този начин се променя нормалния модел на растеж на небцето, както максиларните (горни), така и мандибуларни (долни) челюсти и дихателния път.

–          Неправилният скелетен растеж води до сбиване на зъбите, висок свод на небцето и неправилна захапка, наричана синдром на дългото лице.

–          При хората, дишащи през устата езикът лежи долу и напред, а не в небцето, както е редно и това води до избутване с езика, неправилни навици на гълтане и проблеми с говора.

–          Значим проблем при дишането през устата е сниженото усвояване на кислород, причиняващо каскада от проблеми със съня, издръжливостта, нивото на енергия и разстройство с дефицит на внимание и хиперактивност.

–          Сухотата на устните и фарингиални тъкани, причинена от дишането през устата води до възпалени сливици, камъни в сливиците, суха кашлица, отекъл език, халитоза, гингивит и кариеси.

–          Дишащите през устата дъвчат с отворена уста, поглъщайки въздух, което води до газове, подуване на стомаха, метеоризъм и хълцане.

–          При дишането през устата устните увисват, защото не се затварят редовно, за да предоставят необходимото плътно затваряне на устата.

Прочетете още: Древен лек цери възпалено гърло и сливици само за 4 часа

Правилният начин на дишане

Правилният начин на дишане е спокойно, през носа и като се използва диафрагмата, а не гърдите. Експертите определят нормалния дихателен обем между 4 и 7 литра въздух на минута, което се равнява приблизително на 12 до 14 вдишвания на минута. От друга страна, някои изследвания показаха, че хората с астма вдишват 10 до 15 литра въздух на минута, а хората със заболяване на сърцето по 15 до 18 литра въздух на минута.

Защо да изберем носа

Носът регулира 30 различни процеса в тялото. Нервите в носната кухина са свързани с хипоталамуса и изпращат на мозъка информация която помага за оркестрирането на тези телесни функции. Например, азотният оксид (АО) е газ, който помага за поддържането на хомеостазата в тялото – отворената система в тялото, която регулира вътрешната му среда като поддържа стабилно постоянно състояние в него с помощта на многобройни корекции на динамичното равновесие посредством взаимосвързани, регулиращи механизми. Когато дишате през носа, той отделя азотен оксид, пренася го до белите дробове, където азотният оксид помага за разтварянето на дихателните пътища и повишава насищането на кръвта с кислород.

Ако дишате през устата, тогава първата стъпка е да осъзнаете това. Винаги когато се хванете, че дишате през устата, забавете крачка и започнете да дишате през носа. След известна практика ще си създадете навика да дишате през носа. Ако носът ви е запушен по медицински причини или заболяване, консултирайте се с лекаря си за подходящото лечение.

Прочетете още:

Невероятно лесен трик алкализира pH баланса в тялото

За дишането, древните и младостта

Източници:

http://undergroundhealthreporter.com/fact-or-myth-is-nose-breathing-better-than-mouth-breathing/

http://www.dentaltown.com/dentaltown/article.aspx?aid=4026

Снимка: timesofindia.indiatimes.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *