Загубата на паметта ви може да се дължи на недостиг на витамин В12!

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

B12-deficiency

Понякога изпитвате ли слабост или умора? Или може би леко замайване? Забелязвали ли сте, че не пазите равновесие както някога? Това са признаци на недостиг на конкретен витамин. И те са само началото.

Недостигът на този витамин може да причини също така запек, снижен апетит, депресия, загуба на зрението, поведенчески промени и дори изтръпване или мравучкане в крайниците. Знаем това за тези признаци от известно време. Но сега изследователите добавиха още един симптом в списъка — загуба на паметта. И то не просто лека загуба на паметта.

Уникалният витамин В12

Симптомите на недостиг на витамин В12 включват:

 • Снижена енергия / умора
 • Полови проблеми / безплодие
 • Депресия / тревожност
 • Мускулни болки
 • Раздразнителност
  Проблеми със слуха и зрението
 • Проблеми с настроението
 • Загуба на паметта

Изследвания свързват недостига на витамин В12 също с

 • Алцхаймер / деменция
 • Разстройства при ученето при децата
 • Автоимунни заболявания
 • Сърдечносъдови заболявания
 • Рак

Витаминът е B12, и изследванията показват, че той е абсолютно необходим, за да може мозъкът да функционира оптимално. Всъщност, ако нивата в кръвта на витамин B12 са ниски, но все още в нормалния обхват, бихте могли да започнете да забелязвате известно влошаване на познавателната функция. Добрата новина е, че това е форма на деменция, която е напълно обратима.

Признаци и симптоми за недостиг на витамин В12

Изследване показва, че витамин B12, наред с фолиева киселина и витамин B6, могат да забавят свиването на мозъка съпътстващо лекото влошаване на когнитивната (познавателна) функция. Свиването на мозъка се свързва с настъпването на болестта на Алцхаймер. Така че това е важно. Витамините, използвани в изследването действали толкова добре, че резултатите изненадали авторите му: „Това е много драматичен и впечатляващ резултат. Той далеч надминава предположенията ни… Надеждата ни е, че това лесно и безопасно лечение ще забави развитието на Алцхаймер при много хора, които страдат от леки проблеми с паметта”.

Друго изследване показа точно колко важен в витамин B12 за мозъка. В него учените проследяват 100 мъже и жени с леко влошаване на познавателната функция. Всички те били над 50 годишна възраст. И всички имали нива на витамин B12 в нормалния обхват! Човек лесно би могъл да прочете това и да заключи, че нивата на витамин B12 не въздействат на загубата на паметта. Но изследователите проучили нещата по-обстойно. Ето какво открили те.

Недостигът на 5 хранителни вещества е изписан върху лицето

Учените открили, че пациентите с най-ниските „нормални” нива на витамин B12 имали „значително по-слаба способност за учене и способност за разпознаване” от пациентите с най-високите нормални нива.

Така че, ако сте над 40 годишна възраст и изпитвате който и да било от споменатите по-горе симптоми, започнете да приемате витамин B12. Най-ефикасният начин е с редовни инжекции от по 2 мг витамин B12. Ако можете сами да си биете инжекциите, вашият лекар може да ви предпише поставянето им у дома ви. Иначе ще трябва да ходите в кабинета му и да плащате за посещението. Това може да е ви излезе скъпо.

Друга възможност е да приемате витамин B12 поставяйки го под езика си. Причина номер едно поради която хората над 40 имат по-ниски нива на витамин B12 е че стареенето въздейства върху способността им да усвояват витамин B12 от храната. Ако взимате таблетки B12, които се разтварят в устата, те няма да преминават през стомаха и червата, а ще се усвояват директно в организма. Този метод не е толкова ефикасен, колкото са инжекциите, но въздействието му е близо до това на инжекциите. И е много по-евтин. Ако искате напълно да пропуснете посещението при лекаря, просто си закупете витамин В12 и започнете да го пиете. Вероятно ще усетите подсилване на енергията си. А ако недостигът на витамин B12 причинява другите изброени по-горе симптоми, те след време ще затихнат.

Италиански лекар лекува болестта на Паркинсон с витамин

 Вашият вътрешен човек за по-добро здраве,

Стив Крьонинг, диетолог

Източник:

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0012244

Снимка: www.elifeh.tk

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *