Извънредно важно: „Морковен лек” за диабета

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

carrot-cure

Оказва се, че Бъгс Бъни (анимационен герой – заек) не просто пази зрението си като хрупа толкова много моркови. Според ново изследване, проведено в Центъра по диабета на Университета Лунд в Швеция, същите тези богати на витамин А моркови може би го предпазват и от диабет.

Подробностите за това ново изследване следват по-долу, но първо нека хвърлим бърз поглед на онова, което вече знаем относно този често пъти пренебрегван витамин и диабета.

Експертите казват, че витамин А играе роля в развитието на нашите бета-клетки в началото на живота ни, когато сме още ембриони. Но до съвсем неотдавна учените нямаха никаква идея, че витамин А продължава да играе роля при тези клетки или че ако не си набавяме достатъчно от него, това може да доведе до диабет.

Мъж и жена лекуват рак в 4-ти стадий със сок от моркови

Недостигът на витамин А води до диабет

Изследователите в Медицинския колеж Уейл Корнел в Ню Йорк ни дадоха първите сериозни доводи за тази възможна връзка. Според учените от Уейл, витамин А стимулира действието на бета клетките, а липсата на този витамин би могла да играе роля в развитието на диабет тип 2.

Когато екипът модифицирал генетично лабораторни мишки, така че те да не могат да задържат витамин А, техните бета клетки измрели, което означава, че телата им не можели повече да произвеждат инсулин.

Във втори експеримент със здрави мишки учените премахнали напълно витамин А от храната на животните. Мишките изгубили голяма част от бета клетките си, което довело до спад в инсулина им и покачило нивата на кръвната им захар.

С други думи, те били в напреднала фаза до получаването на диагноза диабет тип 2. Но когато добавили витамин А отново в храната на гризачите, телата им започнали да произвеждат повече бета клетки, нивата на инсулина им отново се повишили, а глюкозата в кръвта им паднала.

Изследователите заключили, че недостигът на витамин А вероятно е свързан с диабет тип 2. Но били необходими още изследвания.

Което ни води до новото изследване на Университета Лунд, публикувано в списанието Endocrine Journal.

Антиинфекциозният витамин А се бори с рака, слепотата, старостта…

Бета клетките оцеляват и се чувстват добре с витамин А

Шведските изследователи откриха, че произвеждащите инсулин бета клетки имат цял куп рецептори по повърхността си, които са конкретно предназначени за усвояване на витамин А. Така че те решиха да открият повече за връзката между този витамин и диабета.

Работейки с инсулинови клетки от мишки и донори диабетици и не-диабетици, те частично блокирали клетъчните рецептори на витамин А и след това въвели захар в експеримента.

Способността на клетките да секретират инсулин спаднала. И не говорим за лек спад, при това. Секрецията на инсулина паднала с почти 30 процента.

Липсата на витамин А също така направила бета клетките по-малко резистентни към възпаление. А елиминирането на витамин А убило изцяло тези клетки.

Вече е ясно, че връзката на витамин А с бета клетките е далеч по-дълбока от тяхното развитие докато още сме в утробата. Витамин А е необходим за правилното функциониране на бета клетките през целия ни живот.

Недостигът на витамин А ви оставя без бекъп

Снижете риска си от диабет с витамин А

С други думи, „морковеният лек” наистина би могъл да е ключов за избягването на диабет тип 2.

Планирани са още изследвания, но не е необходимо да чакате до завършването им. Можете да започнете да набавяте повече витамин А на тялото си още днес.

Далеч най-добрият начин да повишите нивата си на витамин А е с храната. Има два вида витамин А. Ретинол или преформиран витамин А се съдържа в месото, птичето месо, рибата и млечните продукти. А бета-каротин или про-витамин А можете да си набавяте от много плодове и зеленчуци.

Балансирайте хормоните си с по един суров морков на ден!

Храните, богати на жизненоважения витамин А включват:

  • моркови
  • говежди черен дроб
  • сладки картофи
  • къдраво зеле кейл
  • спанак
  • броколи
  • сладки червени чушки
  • риба тон
  • манго

4 удивителни ползи от сока от моркови

Не можете да си набавяте твърде много витамин А от храната, така че яжте колкото искате от тези здравословни храни.

Но както всички знаем, набавянето на твърде много от нещо полезно е лоша идея и това се отнася в пълна сила и за витамин А. Така че пропуснете хранителните добавки и вместо това се придържайте към тези вкусни и хранителни, богати на витамин А храни.

Набавяйте си повече витамин А от днес нататък и така впоследствие ще избегнете диагнозата диабет.

Източник:

https://healthiertalk.com/breaking-carrot-cure-for-diabetes-uncovered/

Снимка: Top10Magz

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *