Естествени билкови чайове и други лекове при запек

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

prunes

Причините за запек са многобройни, така че може да се окаже трудно те да бъдат точно определени и премахнати. Средностатистическият американец днес има 96-часово транзитно време от поглъщането на храната до изхвърлянето й, което означава, че задържа в дебелото си черво екскременти в продължение на четири дни. Това може да доведе до голям дискомфорт и реабсорбция на токсините, докато те са в червата.

Прочетете още: 10 начина подобряват естествено храносмилателното ни здраве

В идеалния случай, здравото дебело черво предизвиква 2-3 изхождания на ден. Стигането до този момент може да се окаже дълъг процес на изпитания и грешки за намирането на добър баланс между хранене, движение, хидратиране и облекчаване на стреса. Преди да се разочаровате и да протегнете ръка към лекарства, продавани без рецепта, които могат да имат неприятни странични ефекти, опитайте тези ефикасни билкови чайове и лекове вместо това.

Както ще видите по-долу, лековете са индивидуални за съответния вид запек, така че прочетете информацията внимателно и подберете онзи лек, който е най-подходящ за вас.

Сок от сини сливи

Освен консумирането на богата на фибри храна, страдащият от запек трябва да пие много вода, както и сок от сини сливи с парченца от плода в него. Когато проблемът бъде диагнозиран, всеки ден (за предпочитане сутрин) трябва да се пие по една чаша сок, а когато запекът отшуми, броят на чашите трябва да се намали до една на седмица. Яденето на кайсии (вместо пиенето на сок) също помага, ако не обичате сини сливи.

Мента

Ментата отдавна е традиционен лек при разстроен стомах, гадене и повръщане. Основната ефикасна съставка в нея е ментолът, който укрепва чревните мускули да функционират добре и помага за изхвърлянето на газовете.

Ленено семе

Начинът на приготвяне на разтвор от ленено семе е като смлените семена се разбъркват с вода 15-20 минути. След това течността трябва да се охлади и след това да се прецеди. Течността се държи в хладилника понеже смляно лененото семе бързо гранясва. Пийте тази течност всеки ден със сок или вода. Хората, които често се оплакват от запек трябва винаги да имат достатъчно ленено семе в хладилника. Ако тази процедура ви се струва изморителна, то можете вместо това да поръсвате закуската си със смляно ленено семе.

Фенел

Фенелът (резене) има спазмолитично действие, което означава, че помага за отпускането на мускулите на тънките черва и на дебелото черво, за да поддържа редовното изхождане. Фенелът обичайно се използва при запек, колики и болки с отделяне на газове. Просто счукайте 1–2 чаени лъжички семена от фенел в хаванче, добавете 2 ч.ч. вряла вода, покрийте и оставете да се запари 5–10 минути.

Лайка

Лайката съдържа триптофан, който е ефикасен релаксант. Тя успокоява храносмилателната система и има действието на леко слабително средство. Интересно е да отбележим, че запекът често е физиологична реакция на силно емоционално състояние. Ето защо успокояващите свойства на лайката имат голям шанс да лекуват запека индиректно като облекчават стреса и тревожността.

Корен от глухарче

Както глухарчето, така и репеят стимулират освобождаването на жлъчен сок от черния дроб и жлъчния мехур. Това помага за пренасянето на храносмилателни ензими в храносмилателния тракт, стимулира перисталтиката и подобрява разграждането на мазнините и маслата.

Глухарчето се приема за по-ефикасно при лениви черва, водещи до слаба перисталтика на чревните мускули и на дебелото черво. Това са мускулите, които би следвало да предоставят плавно и постепенно свиване за правилното движение на екскрементите. В случай на отслабена перисталтика, на помощ идва коренът от глухарче.

Обратното, ако запекът е от „спастичен” характер, причинен от напрежение и стрес, това означава, че мускулите се нуждаят от отпускане. Билки като лайката и ментата са по-полезни в този случай.

Репей

Коренът от репей съдържа лигнани, горчиви вещества, инулин (резистентна скорбяла), клей, сяра и органични киселини. Тази ефикасна смес помага за повишаването на секрецията на жлъчния сок от жлъчния мехур. С помощта на репея, тялото успява по-добре да разгражда тлъстите и мазни храни и да ги използва ефикасно за редица биологични функции.

Ако екскрементите са сухи и изхождането е затруднено, репеят е добър избор, понеже разграждането на мазнините спомага проникването на влага в тях.

Градинска ружа

Коренът от градинска ружа има успокояващо действие, което означава, че той има смекчаващо действие в дебелото черво и облекчава възпалението. Той се използва за лечение на запек в традиционната медицина от векове.

Опитайте тези ефикасни лекове от природата следващия път когато усетите забавяне в храносмилателния процес и токсичност. Ако не друго, те ще подхранят и хидратират тялото, така че то само да се справи със запека без вредни странични ефекти или създаване на зависимост.

 

Източници:

http://www.thealternativedaily.com/herbal-teas-constipation/?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N150525

http://howshealth.com/home-remedies-for-constipation/

Снимка: plus.google.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *