Как да спрем емоционалното ядене, 4 съвета

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

emotional eating

Имате ли навика, когато ви ‘хванат нервите’ да се нахвърляте на храната? Нека разберем дали сте подвластни на емоционалното ядене

Ядете ли повече когато се чувствате стресирани?

Следвате ли девиза: ‘Идеалното е скучно, човешкото – красиво’.

Ядете ли когато не сте гладни или когато вече сте се нахранили?

Ядете ли за да се почувствате по-добре (за да се успокоите и утешите когато сте тъжни, вбесени, отегчени, ядосани и т.н.)?

Възнаграждавате ли се с храна?

Ядете ли редовно докато повече не можете да дишате?

Храната кара ли ви да се чувствате в безопасност? Приемате ли храната като свой приятел?

Чувствате ли се безсилни или сякаш не можете да се контролирате щом сте близо до храна?

Чести срещаните причини за емоционалното ядене включват:

  • Стрес – Забелязвали ли сте как стресът ви кара да огладнявате? Вие не си го въобразявате. Когато стресът е хроничен, както така често се случва в нашия хаотичен, свят където всичко става на бързи обороти, това води до високи нива на хормона на стреса кортизол. Кортизолът причинява желание за яденето на храни, които са солени, сладки и с високо съдържание на мазнини – или това са храните, които ви дават изблик на енергия и удоволствие. Колкото по- неконтролируем е стресът в живота ви, толкова по-вероятно е да се обърнете към храната като средство за емоционалното му облекчаване.
  • Потушаване на емоции – Яденето може да е начин за временно заглушаване или подтискане на смущаващите емоции като гняв, страх, тъга, безспокойство, самота, обида и срам. Макар да притъпявате усещанията си с храна, вие бихте могли да избягвате емоциите, които не искате да изпитвате.
  • Скука или чувства на празнота. Ядете ли понякога просто за да се намирате на работа, за да се отървете от скуката или като начин за запълване на празнота в живота си? Чувствате се неосъществени или празни, и храната е начин да правите нещо и да запълвате времето си. За момента тя ви запълва и разсейва от завзелите ви чувства на безцелност и неудовлетворение от живота.
  • Детски навици – Помислете, какви са детските ви спомени за храната. Родителите ви възнаграждаваха ли доброто ви поведение със сладолед, водеха ли ви на пица когато носехте добри оценки и даваха ли ви сладкиши когато се чувствахте тъжни? Тези основаващи се на емоциите детски навици на хранене често преминават и в зрялата възраст. Или може би част от яденето ви се ръководи от носталгия – защото подхранва спомените за бургери на скара в задния двор с татко, печенето и яденето на курабийки с мама или сядането около масата на цялото семейство на вечеря с домашно приготвени спагети.
  • Социално влияние – Събирането с други хора около масата е чудесен начин за облекчаване на стреса, но то може също така да доведе до преяждане. В тези случаи е лесно да прекалите просто защото храната е пред вас или защото всички останали ядат. Можете да преяждате на социални събития и поради нервност. Или може би семейството ви или кръга от приятели ви насърчават да преяждате, защото в група това става по-лесно и неусетно.

 Но да видим няколко начина за предпазване от емоционалното хранене

Съвет #1: Осъзнайте какво правите

За повечето от нас е ключово да сме информирани и наясно с нещата.  Когато сте имали тежък ден това кара ли ви да отворите хладилника? Запишете си, ако е така. Записвайте си кога посягате към храната и по-важното, защо. След като зпочнете да засичате модела, вие ще можете да започнете да го преосмисляте и променяте.

Съвет #2: Намерете си друг отдушник

Скуката може често да бъде объркана с друга емоция и следователно яденето от скука също се брои за емоционално ядене. Намерете друг отдушник, вместо да ядете ако сте тъжни или просто ви е скучно. Поканете приятел, зачетете книга, излезте и поработете в двора, или вършете всякаква друга дейност, която не е свързана с ядене.

Съвет #3: Премахнете изкушенията

Ако знаете, че посягате към каращите ви да пълнеете храни когато сте развълнувани, не ги купувайте! Това наистина е най-лесният начин за спиране на породеното от стреса ядене: елиминирайте нещата, които ядете когато сте стресирани. И по този начин ще нарушите връзката между храната и стреса като си хапнете грозде, което е много по-полезно, вместо чипс.

Съвет #4: Елиминирайте нещата, които ви разсейват

Когато яденето ви е породено от емоции, вие не осъзнавате колко ядете и докато се усетите сте омели цялата опаковка курабийки. Това е така вероятно защото, освен че сте разстроени, вие навярно гледате и телевизия или сърфирате в интернет. Премахнете нещата, които ви разсейват, оставете бисквитите и наистина се вглъбете в собствените си мисли. Скоро ще осъзнаете, че не храната ще реши проблемите ви.

Допълнителен съвет #5:

Редовно четете ‘Здрави всеки ден’ за още информация, съвети и материали по отношение на начина на хранене, начина на живот и начина на мислене, които ще ви поддържат будни и осъзнати относно цялостното ви здраве.

Източник: Hypnosis Network, 4 Tips To Stop Emotional Eating, 22 май 2013

Снимка: www.realbeauty.com

Прочетете още по темата: Спри емоционалното хранене така

Важно

Цялото съдържание на този уебсайт е защитено от ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА с всички запазени права и законови последици.

Вие НЯМАТЕ ПРАВО да възпроизвеждате, да предавате, да използвате статиите и материалите или да използвате за каквато и да е публична или търговска цел този сайт без да упоменете, че съответната информация е взета от нас – Здрави всеки ден – и да посочите линк, водещ към нас, примерно, zdravivsekiden.com, или без да имате предварителното писмено разрешение от собственика на сайта.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *