Химията зад канабиноидите обяснява как те спасяват животи

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

(Natural News) Учените най-накрая започват да разкриват някои от химическите механизми, на които се дължат мощните лечебни свойства на марихуаната и на канабиноидните съединения в нея.

cannabinoids-save lives

Важното научно откритие бе придружено от откриването на ендоканабиноидната система в човешкото тяло, биологическа система, основаваща се върху сигнализиращи молекули много подобни на много от фитоканабиноидните (канабиноидите на растителна основа) съединения, съдържащи се в марихуаната (канабиса). Канабиноидните рецептори се съдържат в почти всяка клетка в тялото, позволявайки на ендоканабиноидната система да играе ключова роля в регулирането на всичко, от съня и метаболизма, до апетита и имунната функция.

От повечето от 500 идентифицирани химически вещества, които присъстват естествено в растението канабис, поне 85 са канабиноиди.

Прочетете още по темата: Канабиноидната система в тялото е мощен фактор за здравето

Канабиноидите възстановяват естествения баланс в тялото

В тялото са открити два класа канабиноидни рецептори (СВ), макар че може да има и други. CB1 рецепторите се откриват най-вече в нервната система, ендокринната система (жлезите), вътрешните органи и в съединителните тъкани и половите жлези. CB2 рецепторите се откриват най-вече в клетките и в органите, които играят роля в имунната система.

Една от основните функции на ендоканабиноидната система сякаш е поддържането на хомеостазата – т.е. поддържането на вътрешната среда в тялото стабилна дори и когато външната среда непрестанно се променя.

Например, когато тялото изпита увреждане, то реагира с разнообразни имунни отговори – какъвто е например възпалителният отговор – които са предназначени да лекуват увреждането и да отблъскват опасните патогени. Изследванията вече показват, че когато ендоканабиноидите се свързват с канабиноидните (CB) рецептори на местата на уврежданията, те функционират за да наложат този имунен отговор – и следователно да помогнат за предотвратяването на свръхактивен възпалителен или друг имунен отговор, който бе могъл да доведе до причиняването на по-голямо увреждане или дори до автоимунно заболяване.

Канабиноидните рецептори върху туморните клетки изглежда изпълняват сходна роля в битката с рака. Ендоканабиноидите, които се свързват с тези локации помагат за задействането на клетъчната смърт, балансирайки безконтролното преди това репликиране на туморните клетки.

Дори и Агенцията за храните и лекарствата (FDA) признава ползите от THC … в известен смисъл

Фитоканабиноидите от растението канабис също се свързват с CB рецепторите и следователно могат да стимулират системите, които тялото използва, за да поддържа собственото си здраве.

Двата най-добре проучени фитоканабиноиди са тетрахидроканабидиол (THC), на който се дължи „надрусването” при употреба на марихуана и канабидиол (CBD), който няма психоактивно действие, както и изглежда снижава психоактивната сила на THC. Други идентифицирани фитоканабиноиди включват канабинол (CBN), леко психоактивен химикал, произвеждан от окисляването на THC, и канабигерол (CBG), непсихоактивно съединение, което снижава налягането в очите и вероятно е частично отговорен за ефикасността на марихуаната в лечението на глаукома.

Изследванията показват, че THC се свързва както с CB1, така и с CB2 рецепторите. Когато се свързва с CB1 рецептори, той помага за възстановяването на баланса при нарушение на съня, апетита или настроението – което частично обяснява как медицинската марихуана помага в лечението на безсъние и тревожност – и също така сякаш има действието на болкоуспокояващо средство. Когато се свързва с CB2 рецептори, THC изглежда предизвиква противовъзпалителен отговор, което вероятно обяснява ефикасността му в лечението на хронични възпалителни заболявания като ревматоиден артрит и болестта на Крон. Свързването на THC с CB2 рецептори изглежда също така стимулира имунна активност и битката с рака, което вероятно обяснява ефикасността му като лечение на ХИВ.

Все още не са проведени много изследвания за това как канабиноидите (CBD) взаимодействат с CB рецепторите, но данните до момента показват, че те имат силно противовъзпалително действие.

Още по темата: Защо „тревата” е зеленчук и защо е най-добре да се прави на сок

Фармацевтичните компании създадоха синтетични канабиноиди по модел на THC, които са одобрени от FDA да лекуват тежки форми на гадене и кахексия (състояние при рак, при което тялото спира да усвоява хранителни вещества, което води до неминуема смърт). Федералното правителство обаче продължава да криминализира естествения THC и растението, от което се набавя това съединение като отхвърля огромното количество натрупани доказателства, твърдейки че марихуаната няма добре обоснована лечебна употреба.

След като популярността на канабиноидите (CBDs) продължава да расте, нуждата от доказване на ефикасността на продуктите, съдържащи естествен канабидиол също нараства.

Източник:

http://www.naturalnews.com/2017-03-06-the-chemistry-behind-cannabinoids-explains-how-cbds-are-saving-lives.html

Снимка: most-researched plants in botanical medicine

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *