Хранителни добавки подобряват функцията на сърцето

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

berries

Сърдечният мускул работи неуморно. В усилията ви да подсилите безпрепятсвената му работа вземането на естесвени вещества под формата на хранителни добавки може да се окаже важна част от здравословния ви начин на живот.

Хранителните вещества и хранителните добавки могат да са особено важни за хората, изправени страдащи от застойна сърдечна недостатъчност (ЗСН).

Най-полезните хранителни вещества за здравето на сърцето включват:

  • CoEnzymeQ10: доказал е в множество изследвания, че подобрява симптомите на застойната сърдечна недостатъчност. В повечето изследвания CoQ10 подобрява фракцията на изтласкване, белодробен оток и други симптоми на ЗСН. Той също така подобрява процентите на оцеляване когато се добавя към конвенционалните лекарства за застойна сърдечна недостатъчност.  Мета анализ, огласен тази година в списанието American Journal of Clinical Nutrition показва, че CoQ10 в по-малки дози е само от лека поумерено полезен за лечението на ЗСН. Препоръчвам по 300 мг два пъти на ден.
  • Рибено масло (омега-3 мастни киселини): Китайски изследователи съобщиха миналата година, че мета анализ на рандомизирани, контролирани изпитания към днешна дата показва определена полза от вземането на рибено масло като хранителна добавка при хора с неисхемична застойна сърдечна недостатъчност (поради причини, различни от предишен инфаркт като кардиомиопатия).
  • L-карнитин и L-таурин: Недостигът на тези две аминокиселини води до забавена кардиомиопатия. В двойно слепи изследвания L-катнитинът е доказал, че повишава фракцията на изтласкване при пациенти със застойна сърдечна недостатъчност средно с 12.5 процента след само шест месеца. Когато се използва по-редовно, това води до подобрения в системното съдово съпротивление и до повишен капацитет за физическа активност. Препоръчвам по 3 грама два пъти дневно. Също така, L-тауринът е доказал, че облекчава симптомите на застойната сърдечна недостатъчност и в двойно слепи изследвания. Препоръчвам по 3 грама два пъти дневно.
  • R (алфа) липоева киселина: снижава оксидативния стрес и митохондрията на сърдечните клетки, където се генерира енергията; сърдечната мускулна тъкън се нуждае от най-много енергия от всички тъкани. При застойна сърдечна недостатъчност се препоръчва вземането на 250 мг два пъти дневно R липоева киселина.
  • Глог (Crataegus): Доказано подобрява толерантността към физическа активност и снижава леките до умерени симптоми за ЗСН като недостиг на въздух, умора. Глогът също е показал, че подобрява свиваемостта, ACE-задържането (също като основното лекарство с рецепта за лечение на ЗСН), ефектите за стабилизиране на ритъма и дори леко намалява системната съдова резистентност (натискът, на който сърцето е изложено при изпомпването на кръвта). Дозите са от  300 мг до 900 мг на ден.
  • Берберин: съдържа се в растения (‘орегонско’ грозде, берберис, дърво куркума, хидрастис и други). Клинични изследвания показват, че берберинът е полезен за пациенти с тежка форма на сърдечна недостатъчност. Дозите са 300 мг до 500 мг по четири пъти на ден.

Хормонална терапия

Няколко изследвания показват, че пациентите със ЗСН имат по-ниски нива на дехидроепиандростерон (DHEA), тестостерон, естроген и IGF-1 (индикатор за хормона на растежа) в сравнение с контролите.

Ето защо сега се предлага нивата на тестостерон например да са в най-високите обхвати на нормалното за постигане на оптимална функция на сърдечния мускул. Тестостеронът действа, знаем че той подобрява притока на кръв към самия сърдечен мускул, като в същото време отпуска кръвоносните съдове периферно, за да намали натоварването на сърцето.

Майкъл Кътлър

Източник: Easy Health Options, Supplements For Better Heart Function, 2 September 2013

Снимка: yagoda.hut2.ru

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *