Открийте витамин Р и как той ви предпазва от рак

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

vitamin-P-1

Може да сте чували за „витамин Р” и може дори да сте се чудили дали и как той би могъл да помогне на здравето ви. Всъщност, „витамин Р” изобщо не е витамин. Това е термин, с който наричат група супер-лековити растителни субстанции през периода на трийсетте-петдесетте години на миналия век. Днес тези субстанции са по-известни като флавоноиди (или понякога като биофлавоноиди) и те се съдържат в хиляди растения.

Изследователите продължават да откриват както техни източници, така и как те могат да бъдат използвани за лечение – включително и от различни видове рак.

Какво са флавоноидите (витамин P)

Фитонутриентите, които наричаме „флавоноиди” се споменават за първи път от учения Робърт Бойл през 17 век, който описва способността им да предоставят пигментация на растенията. Даваме бързо напред до трийсетте години на двадесети век – когато е измислен термина „витамин P” от нобеловия лауреат, физиологът Алберт Сент-Георги, който също така откри витамин С.

До момента учените са идентифицирали между 4000 и 6000 различни вида флавоноиди. Флавоноидите не само предоставят красивите цветове, вкус и аромат на растенията – те също така ги пазят от патогени като гъбички, вредители и бактерии.

За хората да кажем, че те са важни за нашето здраве би било крайно недостатъчно. Флаваноидите са супер-концентрирани струпвания на хранителни вещества, полезни за човешкото тяло и те са особено важни за функционирането на практика на всяка клетки и на всеки орган в него. Някои често срещани флавоноиди, за които може да сте чували са мирицетин, апигенин, хесперидин, кверцетин, рутин, лутеолин и катехин.

Лутеолин – най-обещаващото противораково и противовъзпалително съединение в ТКМ

Всеки вид флавоноиди играе различна роля в тялото. Общо взето обаче флавоноидите са жизнено важни поради две конкретни причини. Първо на първо, всички те са от основно значение за усвояването на витамин С – най-важното хранително вещество, на което се дължи растежа и възстановяването на тъканите. Те са също така от особено важно значение за поддържането на костите и зъбите, както и за производството на протеина колаген, използван за създаването на кръвоносните съдове и на мускулните тъкани. Без помощта на флавоноидите, нищо от това няма да се случва!

Витамин P е благодатно откритие за здравето

На второ място, флавоноидите са мощни антиоксиданти. Освен усвояването на витамин С, което помага също на имунната система, предотвратяването и туширането на оксидативния стрес е ключов елемент в това как флавоноидите помагат за предпазването от и лечението на рака.

Лечебните свойства на рутина, кверцетина и куркумина

Три флавоноиди конкретно доказват мощни способности що се отнася до лечението на рака:

#1: Кверцетин

Наричат кверцетина „противораковия флавоноид”. Той се съдържа в ябълките, лука, беритата и цитрусовите плодове, както и в други естествени храни. Според д-р Матиас Рат, пионер в раковите изследвания и основател на института Matthias Rath Research Instituteкомбинирането на кверцетин с екстракт от зелен чай предоставя изключително силен лекуващ коктейл. В изследване, проведено от Рат и неговия изследователски екип и публикувано в списанието Oncology Letters (2010 г.), туморите на млечната жлеза при плъхове били лекувани със смес от екстракт от зелен чай и кверцетин. В края на период от 8 седмици в активно лекуваната група останали единствено 6 карцинома от 2 степен, докато в контролната група имало все още 24 карцинома от 3 степен.

Кверцетин за здрава простата

#2: Рутин

Рутинът е лековит „съюзник” на кверцетина понеже двата флавоноида работят ръка за ръка да защитават сетивните неврони. Те са силни антиоксиданти, които упражняват и противовъзпалително действие. Особено рутинът е разглеждан в няколко изследвания за снижаване на възпалението, съпътстващо ревматоидния артрит. Изследване от декември 2016 година за ползите в лечението на рака със силното виетнамско лековито растение Xao tam phan (Paramignya trimera) откри, че силните антиоксидантни и цитотоксични (убиващи рака) свойства на флавоноидите рутин и катехин осезателно въздействат на туморите при рак на панкреаса, яйчниците, белите дробове, кожата, простатата и гърдата.

Природното чудо рутин, 6 ползи

#3: Куркумин

Накрая ще посочим силата на куркумина, мощен флавоноид, който е изследван в повече от 3500 документирани научни изследвания. Куркуминът е основната субстанция в индийската билка и той отново и отново доказва способността си да лекува рак. Както е в случая с много флавоноиди, куркуминът действа най-добре в комбинация с други лечебни субстанции. Особено пиперинът (от черния пипер), комбиниран с куркумин формира лекуващо рака дуо, което е ефикасно при много различни форми на рак. Изследвания на рак на яйчниците ин витро показаха, че куркуминът унищожава и раковите стволови клетки.

Който пие куркумин, гони рака яко дим

vitamin_p-240x240

Набавяме ли си достатъчно витамин Р от храната?

Флавоноидите се съдържат в много често употребявани храни, не само в споменатите по-горе. Те се съдържат и в кръстоцветните зеленчуци като броколи, както и в ядките, семената, чушките, какаото, зеления чай… списъкът продължава. Може да изглежда странно, че повечето от нас все още имаме недостиг на тези жизнено важни хранителни вещества. Тъжно е, че повечето хора все още предпочитат да се придържат към стандартния начин на хранене с високото съдържание на захар и разчитайки на бързите храни. Използването на пристрастяващите субстанции в цигарите, алкохола и лекарствата по рецепта от своя страна също лишава тялото от жизнено важните хранителни вещества, предоставяни от флавоноидите.

Регенерирането на 6 телесни тъкани чрез храна възможно

Реалността сочи, че ако ядете лековити храни и следвате здравословен начин на живот, който включва голямо количество органични зеленчуци и плодове, много чиста вода, техники за справяне със стреса, и умерена физическа активност, определено ще можете да се възползвате от всички прекрасни ползи които флавоноидите предлагат. Всъщност, чудодейните лечебни свойства на фитонутриентите са само една причина да се стремим да се храним здравословно и да зареждаме тялото си с жизненост и енергия и в идващите години!

Спомогнете за информираността относно витамин P (флавоноидите) и битката с рака като споделите тази статия с приятелите и семейството си.

Източник:

https://thetruthaboutcancer.com/vitamin-p-cancer/

Снимки: Google Plus; Silver Bulletin e-News Magazine – Utopia Silver supplements

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *