Лутеолин – най-обещаващото противораково и противовъзпалително съединение в ТКМ

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

През последното десетилетие един мощен биофлавоноид, съдържащ се естествено в растения, билки и зеленчуци, наречен лутеолин, набира почва в научните изследвания като потенциално „мощно оръжие” в лечението и превенцията на заболявания като рак, болестта на Алцхаймер, множествена склероза (МС), ревматоиден артрит, сърдечно-съдови заболявания, диабет и други. Макар че лутеолинът е „новост” за западната медицина, той е част от естествения и пълноценен начин на хранене и се използва в билкови лекове от хиляди години в традиционната китайска медицина.

luteolin

Лутеолин и хранене

Редица изследвания използват обилни количества лутеолин чрез ядене на богати, пълноценни храни, съдържащи този мощен биофлавоноид. Макар че яденето на съдържащи лутеолин храни не може да излекува рак или други заболявания, то може да помогне за предпазване от тях, за забавяне на появата им и дори за снижаване на сериозността им.

Като начало, свързаното с напредването на възрастта възпаление в мозъка се асоциира с множество опасни заболявания като Алцхаймер и множествена склероза. Яденето на храни с високо съдържание на лутеолин може да помогне за снижаване на възпалението и за предпазване от повторната му поява. Богатите на лутеолин храни също така помагат за снижаването на възпалението, свързвано с ревматоидния артрит, а поради способността му да спомага регулирането на кръвната захар, лутеолинът може да подобри инсулиновата чувствителност, така че да предпазва от диабет тип 2.

Лутеолинът е жълто кристално съединение, принадлежащо към клас флавоноиди (полифеноли), съдържащи се в листата, но също и в целината, мащерката, глухарчето, корите на цитрусови плодове, кори на дървета, зехтина, морковите, джоджена, розмарина,  портокалите без семки, ригана  и т.н.

Ето още богати на лутеолин храни

Най-добрият начин да си набавяме достатъчно лутеолин е като ядем колкото се може повече от следните пълноценни, богати на този биофлавоноид храни с всяко хранене. Списъкът включва:

 • листа от артишок
 • босилек
 • червено цвекло
 • брюкселско зеле
 • карфиол
 • целина на глави
 • селъри (стеблата и листата на целината)
 • чай от лайка
 • луфа
 • чушки (зелени, люти, сладки)
 • кейл, китайско зеле
 • кохлраби
 • лимони
 • маруля
 • зехтин
 • магданоз
 • мента
 • розмарин
 • ряпа
 • градински чай
 • спанак
 • мащерка
 • воден спанак (Kong Xin Cai – сорт между спанак и бок чой)

Много изследвания на лутеолина включват потенциалното му приложение в лечението и превенцията на рака. Традиционната китайска медицина (ТКМ) съдържа във фармакопеята си много билки, които съдържат този елемент.

Вижте следните ползи за здравето на лутеолина:

 • има противоалергично действие,
 • има антиартритно действие,
 • полезен е в превенцията и лечението на остеопороза,
 • при гадене, повръщане и стомашна хиперсекреция,
 • лекува хипермоносинергични невропсихологични заболявания,
 • има ефикасно действие при лечението на множествена склероза,
 • използва се при свръхчувствителност и възпаление,
 • както и за превенция на рак,
 • при рак на простатата, и
 • има противораково действие

Лутеолинът е често срещан флавоноид. Както вече споменахме, източниците му включват много различни растения като плодове, зеленчуци и лечебни билки. Растителните източници, богати на лутеолин се включват от традиционната китайска медицина в лечението на хипертония, възпалителни заболявания и рак. Лутеолинът дори помага за намаляване зачервяването на кожата, причинено от ниацин.

Някои считат лутеолина за супер хранително вещество понеже той помага за снижаването на възпалението и стимулира функцията на нервите и мускулите. Основните резултати от изследването му показват, че лутеолинът е противовъзпалително средство с други потенциални действия при септичен шок.

Лутеинът е естествен антиоксидант без голям про-оксидантен (причиняващ оксидативен стрес) потенциал в сравнение с най-изследвания флавоноид – кверцетина, но очевидно с по-добър профил на безопасност.
Той показва изключителни, унищожаващи свободните радикали и цитозащитни свойства, особено когато е част от сложни биологични системи, в които може да взаимодейства с други антиоксиданти като например с витамини. Той се препоръчва при множествена склероза на база на ин витро изследвания.

Множествена склероза

Множествената склероза в момента няма ефективно лечение, въпреки интензивните изследвания. Интерферон-бета (IFN-β) снижава продължителността и силата на симптомите при много пациенти с множествена склероза, преминаващи през периоди на пристъпи-ремисии, но механизмът му на действие все още не е добре изяснен.

Освен това, IFN-β и другите налични лечения трябва да се прилагат с инжекции и имат редица странични ефекти. Някои флавоноиди като лутеолина, имат антиоксидантни и противовъзпалителни действия, включително спират активираните периферни левкоцити в кръвта при пациенти с множествена склероза.

Лутеинът също така спира мастоцитите, както и зависещото от мастоцитите активиране на Т-клетките, което наскоро бе уличено в патогенезата на множествената склероза.
Освен това, лутеолинът и структурно подобните на него флавоноиди спират експериментално причинен алергичен енцефаломиелит.

Флавоноиди като кверцетин и лутеолин имат мощно антиоксидантно и противовъзпалително действие.Кверцетин и лутеолин също така спират освобождаването на култивирани от човека мастоцити на хистамин, левкотриени и простагландин D2, както и IL-6, IL-8, TNF-α и триптаза.

Кверцетинът и лутеолинът са безопасни. Обаче, по-малко от 10% от флавоноидите се усвояват орално. Иновативни начини за доставяне на избрани комбинации от флавоноиди ще са необходими за осигуряването на достатъчни плазмени нива, особено след като лутеолинът може да спира мозъчното възпаление. Такава пробна нутрасептична формула е използвана при редица пациенти страдащи от пристъпи-ремисия на множествена склероза, лекувани при обнадеждаващи положителни резултати.

Рак

Поради множеството му биологични действия като противодействие на възпалението, противоалергични и противоракови свойства, биохимически лутеолинът функционира или като антиоксидант или като про-оксидант. Биологичните действия на лутеолина могат да са функционално свързани една с друга. Например, противовъзпалителното действие може да е свързано с неговото противораково действие. Противораковото действие на лутеолина се свързва с причиняването на апоптоза, спирането на клетъчната пролиферация, метастазите и ангиогенезата.

Наблюденията подсказват, че лутеолинът може да се използва като противораково средство при различни видове рак. Освен това, скорошни епидемиологични изследвания потвърдиха способността на лутеолина да предпазва от рак.

Лутеолинът също така бе открито, че има противотуморни свойства и представлява изключителен интерес за разработването на превантивни и/или терапевтични средства за лечението на рак. Много изследвания показват спиращите пролиферацията действия на лутеолина  върху раковите клетки. Обаче, въздействието на лутеолина върху нахлуването на раковите клетки остава неясно.

Трикът в случая обаче е не да се втурнем да купуваме билкови формули на традиционната китайска медицина, направени с билки, съдържащи лутеолин като си мислим, че само те сами по себе си ще ни помогнат. Те могат да помогнат, но могат и да не помогнат. Логиката при предписването на китайски билки не се основава върху „една единствена билка” или модел на прилагането й, както е прието в западната медицина. По-скоро билките в традиционната китайска медицина се използват съзвучно, формулите съдържат по няколко, дори десетки различни билки едновременно за по-широк синергичен подход. Теорията се основава върху това, че наред със симптомите на рака, трябва да се лекуват и основните причини за болестта. Ето защо се препоръчва търсенето на „диагностични модели” на традиционната китайска медицина преди използването на лечебните билки за каквото и да било.

Макар че някои изследвания показват, че човек не може да победи злокачествен тумор като консумира съдържащи лутеолин храни, някои корейски изследвания показаха, че човек може в голяма степен да подобри шансовете си за избягване на рака и за ограничаване на растежа му, ако включи в храната си богати на лутеолин храни.

Във всеки случай, изглежда че лутеолинът в множеството му естествени форми и може би във фармацевтични форми в близко бъдеще може да се окаже най-добрия залог за профилактика и лечение на рака, както и за снижаване на свързаните с възрастта, причинявани от възпалението заболявания.

И накрая, всички хранителни добавки би следвало да се избират внимателно преди да станат част от хранителния/лечебния ви план, така че проучвайте марките и репутацията им за да можете да избирате чисти и качествени продукти.

Здрави всеки ден

Източници:

http://easyhealthoptions.com/tcms-promising-cancer-inflammation-fighter/

http://kylenorton.healthblogs.org/2011/12/31/phytochemicals-in-foods-13-health-benefits-of-luteolin/

http://longevityunlocked.com/antioxidants/luteolin/

Снимка: www.thecherryshare.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *