Изкуството на пиене на вода – 10 съвета от Аюрведа

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

art-drinking-water

В дългите и горещи летни дни когато необходимостта от пиене на вода е по-голяма отвсякога, не е зле да представим следните ценни съвети от древната система за лечение Аюрведа. Аюрведа отново ни дава необходимите указания за нещо, за което повечето хора смятат, че не са им нужни правила – пиенето на вода. Точно както има правила за хранене, има и начини за пиене на вода, които водят до извличането на най-много ползи за тялото.

Пиенето на вода е повече от простото допиране на чашата с вода до устата и преглъщането. С малко повече познания, начинът на пиене на вода може сериозно да промени живота ви. За някои това означава, че те няма да тичат до тоалетната по цял ден, някои ще се освободят от честото оригване след ядене, а други от тежестта при преяждане и подуване на корема след хранене. Всичко това може да се постигне с малки и лесни промени.

Водата: Лек за всичко, което ни мъчи

Ето начинът на пиене на вода, предписан от Аюрведа:

1. Първо на първо, седнете и пийте (точно както сядате, за да се храните).

2. Отпийте малка глътка, не изпивайте цялата чаша. Пийте на малки глътки – отпийте малка глътка, преглътнете, поемете дъх. Повторете.

3. Пийте вода на глътки през целия ден. Ако поглъщате твърде много вода наведнъж, тялото ви не усвоява течността. Повечето от нея просто преминава през вас.

4. Температурата на водата трябва да е поне със стайна температура. Топлата вода винаги е по-полезна. Студената и ледената вода буквално спират храносмилането.

Изхвърлящата мазнини вода на д-р Оз

5. След хранене, изпийте глътка вода. Ако пиете твърде много вода докато се храните, в стомаха ви няма да има достатъчно място за храносмилателни действия. Помнете следното правило: Пълнете стомаха си с 50% храна, 25% вода и оставяйте 25% празно място.

6. Поради същата причина, не пийте много вода преди или след храненията. Както вече казахме – пълнете стомаха си с 50% храна, 25% вода и го оставяйте на 25% празен.

7. Пийте вода когато сте жадни. Жаждата е естествен инстинкт, който трябва да следваме. Това означава, че тялото се нуждае от вода.

8. Относно количеството, всички сме различни с различни размери на тялото, с различен начин на хранене и начин на живот. Универсалното правило за осем чаши вода на ден просто не е приемливо за всеки. Разбира се, невероятното човешко тяло си има своя вградена система за измерване: жаждата. Ако сте жадни, пийте вода. Като слушате сигналите на жаждата и пиете вода на малки глътки през целия ден, вие ще вършите нещата правилно.

НАИСТИНА ЛИ СЕ НУЖДАЕМ ОТ ПО 8 ЧАШИ ВОДА НА ДЕН?

9. Урината е още един признак за това дали тялото ви е добре хидратирано. Трябва да е съвсем ясна и с цвят на слама. Ако тя е тъмно жълта или по-тъмна, трябва да пиете повече вода.

10. Устните ви са още един индикатор. Ако са сухи, вероятно тялото ви е дехидратирано.

Правилата са много лесни, вероятно дори очевидни. И те могат да доведат до сериозна промяна в начина, по който се чувствате ежедневно. Важното правило е да сте наясно какво ядете и пиете и да слушате сигналите на тялото си. Не пренебрегвайте жаждата.

Прочетете още за водата:

Светът трябва да знае, че алкалната вода убива рака, ето още една ефикасна рецепта!

Обезводняването въздейства на сърцето като „пушенето на цигара”

Японско лечение с вода: Излекувай тялото си по естествен начин

14 признака, че не пиете достатъчно вода

Постенето регенерира стволовите клетки, отпушва имуносупресията за три дни

 

Източник:

https://www.elephantjournal.com/2013/10/the-art-of-drinking-water-10-ayurvedic-tips-for-a-happily-hydrated-body-julie-bernier/
Снимка: Elephant Journal

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *