НАИСТИНА ЛИ СЕ НУЖДАЕМ ОТ ПО 8 ЧАШИ ВОДА НА ДЕН?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

8-glasses-of-water

Може би ще се учудите като разберете, че много от фактите за здравето и храненето, които приемаме за даденост изобщо не са факти. Въпреки че лекарите спрягат „правилото за 8-те чаши” от десетилетия, всъщност няма никакви документирани научни доказателства, които да го подкрепят.

Колко вода трябва да пием всеки ден? Това е лесен въпрос, на който не може да се отговори лесно. От десетилетия лекарите препоръчват дневно да се пият по 8 чаши вода. Препоръките на Министерството на здравеопазването и Националната здравна каса (на Великобритания) също цитират това правило в указанията си към населението. Няма обаче документирани научни доказателства, че се нуждаем от такова количество чиста вода.

През 2002 г. д-р Хайнц Валтен, специалист по хидратиране и заслужил професор в Медицинско училище Дартмут, посочи, че тази препоръка най-вероятно е създадена от Борда по храните и храненето на Националния изследователски съвет през 1945 г. и не е основана на действителни изследвания, а всъщност представлява случайно предположение. Тя гласи, че „подходящо количество вода за възрастните е 2.5 литра на ден в повечето случаи. Обичаен стандарт за различните хора е 1 милилитър за всяка калория храна. Повечето от това количество се съдържа в готвените храни”. Като не вземем под внимание последното изречение, съветът лесно може погрешно да се приеме, че означава препоръчване да се пият по осем чаши вода на ден.

Обширни търсения в издадената литература от страна на Валтен и Циндос не откри научни доказателства за идеята, че повечето хора се нуждаят от поне 8 чаши вода на ден. Макар че хората със специфични здравословни проблеми като камъни в бъбреците, имат полза от пиенето на много вода, няма доказателства обаче, които да показват, че здравите хора трябва да консумират големи количества вода. Валтен също така отбелязва, че „въпреки вездесъщия съвет за „пиене на по поне 8 чаши от по 240 мл вода на ден” (с придружаващото напомняне, че напитките, съдържащи кофеин и алкохол не се броят), категорично доказателство за този съвет изглежда липсва.

Споменатият по-горе преглед се опитваше да открие произхода на този съвет (наречен „8х240” за краткост) и да проучи научни доказателства, ако има такива, които биха подкрепили твърдението. Търсенето включваше не само електронни източници, но също и бърз преглед на по-старата литература, която не е част от електронните бази данни както и, най-важното и полезно, обширна консултация с редица диетолози, които специализират в областта на жаждата и пиенето на течности. Не бяха открити научни изследвания в подкрепа на правилото „8 х 240”.

Други изследвания стигнаха до подобни заключения, а именно, че няма доказателства за пиенето на повишени количества вода. Всъщност, изследвания с номади от пустинята Сахара показват, че поставени в сурова околна среда, хората могат да консумират минимални количества вода. Пишейки за списанието British Medical Journal през in 2011 г, Макартни твърди, че съветът да се пият по 8 чаши вода на ден е „напълно развенчана нелепица”, която се разпространява от компаниите за бутилирана вода за постигането на по-големи печалби.

Водата е, разбира се, от основно значение за оцеляването на човека. Човешкото тяло губи вода всеки ден чрез дишането, потенето, уринирането и изхождането и тези течности трябва да бъдат възстановявани в тялото. Нивата на активност, горещият климат, бременността, кърменето и заболяванията са фактори, които влияят върху баланса на течностите. Щом човешкото тяло загуби между един и два процента от общото количество вода в себе си, то усеща необходимост да навакса тази течност чрез механизма на жаждата. Друг добър мерител за определяне дали тялото се нуждае от течности е цветът на урината – когато той е много тъмен е малко вероятно, че се приемат достатъчно течности. В идеалния случай, урината би следвало да е със светло жълт цвят.

Водата, изгубена по време на нормалния метаболизъм и физическа активност трябва да се замени, но това не означава конкретно, че трябва да стане чрез пиенето на вода. То може да се осъществи под формата на други течности и на храни като супи, пресни плодове и зеленчуци, които могат да са с 90 процента или повече съдържание на вода в теглото си. Набавянето може да е също така под формата на кафе, газирани напитки и сок, макар че тези течности съдържат калории, захар и кофеин и не трябва да са голяма част от общия прием на течности за деня. По отношение на източниците на вода, няма нищо чудодейно относно питейната вода, съпоставена с водата в храната или в която и да било друга напитка. Това послание трябва да бъде доведено до знанието на обществеността.

Поддържането на тялото хидратирано очевидно е особено важно, но има сериозни въпросителни относно сегашните препоръки да се пият по осем чаши вода на ден. Хидратацията би следвало да е различна за различните хора и в различните дни. Повечето здрави хора адекватно покриват ежедневните си нужди от хидратация като се оставят жаждата да ги насочва и може би това би следвало да е препоръката, която изпращаме към хората.

Източник:

http://www.futurefit.co.uk/nutrition/news-and-views/2013/06/03/do-we-really-need-8-glasses-of-water-a-day/

Снимка: zdrowa-woda.edu.pl

Макар че Здрави всеки ден не се съгласява напълно с всички твърдения в статията, тя непременно трябва да бъде прочетена от всеки.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

По отношение на диетите, препоръчваме преди да се подложите на каквато и да било диета, първо да се консултирате с личния си лекар и по възможност с диетолог за избягване на непоносимост към храни или режим на хранене. По този начин ще извлечете максималното от диетата, без да застрашавате здравословното си състояние.

При предприемане на каквито и да било промени в храненето, препоръчваме първо да се консултирате с личния си лекар за избягване на непоносимост към храни и/или вредни последствия поради пиенето на лекарства. По този начин ще извлечете максималното от храните без да застрашавате здравословното си състояние.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *