Умерени(!) физически упражнения борят депресията

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

exercises

Физическата активност повдига настроението без значение дали сте депресирани или не. Фактите показва, че физическата активност може да е толкова ефективна, колкото са антидепресантите в облекчаването на депресията. Изследване откри, че комбинацията от упражнения и психотерапия е по-ефикасна за облекчаване симптомите на депресията от използването само на психотерапия. Физическата активност може да предотврати повтарящите се депресивни пристъпи при хора с анамнеза за депресия. Освен това, научните доказателства сочат, че редовните упражнения предотвратяват депресивни пристъпи при хора без предишни смущения в настроението. Аеробната (например, ходене, тичане или каране на колело) и анаеробна (например, гимнастика за сваляне на теглото и стречинг) активност са еднакво ефикасни за подобряване на настроението.

Както биологичните, така и психологичните механизми се счита, че влияят за ефекта на физическата активност върху настроението:

Физическата активност стимулира отделянето на ендорфини: хормоните, които снижават болката и поддържат общото усещане за добро физическо състояние. Освен това, физическата активност повишава кръвотока към ключови части в мозъка.

Психологическите ползи от физическата активност могат да включват повишено самоуважение, освобождаване от враждебността, повишено усещане за овладяни умения и разсейване от ежедневните грижи и негативни мисли. Физическата активност осигурява възможност за социално общуване и подкрепа. Упражненията често дават усещането за удовлетворение, особено ако човек изпълнява програма за самоусъвършенстване.

Обаче хората които прекаляват с умопомрачителна физическа активност (забравят се във фитнес залата) могат да развият хронична умора, да забележат по-слабо представяне в дейността с която се занимават или да започнат да чувстват отегчение от програмата си за физическа активност. Тези потенциални странични ефекти могат да повишат депресивните чувства.

д-р Мехмет Оз и д-р Майкъл Ройзен

Още по темата: Икономиката се срина, вие също. Решението?

Депресията: Използване на положителното мислене

Безспокоиството: Използване на положителното мислене

Източник: Real Age, Exercise Therapy for Depression

Снимка:www.thehealthsuccesssite.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *