Гугъл с научнофантастичен проект за поддържане на доброто здраве

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

google-nano-pill-1

Гугъл, най-популярната търсачка в света, се занимава с разработването на доста други проекти, включително с последния си амбициозен, иновативен проект, хапче с наночастици, което може да открива различни видове рак, сърдечни удари и други заболявания, още преди те да се превърнат в проблем, съобщават от NBC News.

Хапчето ще съдържа микроскопични магнитни частици, 10000 пъти по-малки от дебелината на човешки косъм, които ще се носят в кръвотока в търсене на злокачествени клетки. Частиците след това ще съобщават какво са открили на сензор, носен от съответния човек.

В описанието на проекта от 28 октомври 2014 г., компанията посочва, че изследването е още в ранна фаза, но че са проведени редица „обещаващи експерименти” и че учените планират да продължат.

Компанията казва, че наночастиците могат да са намагнитени и покрити с антитела, които се прикрепят към конкретни протеини или клетки, свързвани с различни заболявания. Удобен за носене сензор ще следи магнитните полета на частиците.

Андрю Конрад, шеф на научната част на проекта, обясни наскоро как би действало хапчето в интервю на конференцията WSJD Live Conference:

„В основни линии, идеята е проста”, каза той. „Просто поглъщате хапче, съдържащо наночастици, които са смесени с антитела или молекули, засичащи други молекули. Те действат ин виво, като се движат из тялото ви и понеже ядрата на тези частици са магнитни, можете да ги привиквате на определено място и да разбирате какво са видели”.

Конрад обяснява също така, че магнитните хапчета ще преминават през вените, и че човек  може да ги привиква по всяко време като просто прекара магнит върху тях, което предполага, носенето на лесно свързващи се с наночастиците приспособления като смарт часовник, които да засичат всякакви заболявания още преди те да поразят тялото.

Идеята е много вълнуваща и стойностна—да се прави по-проактивно и продължително следене в кръвта. Въпросът е колко рентабилно и безопасно е това и за каква времева рамка става дума. Изследването е още съвсем в началото.

Ако ви се струва странно, че става дума за Гугъл, знайте, че това е най-новият проект на компанията, предприет от нейната секретна лаборатория “X division”, която се стреми да използва най-нови технологии в решаването на големи проблеми. Някои други бъдещи иновации на Гугъл са автоматично управляеми автомоли, балони на големи височини за предоставяне на интернет в отдалечни локации и миниатюрни компютри, носени като очила. Те вече разработиха контактни лещи, които измерват глюкозата в сълзите.

Лабораторията в момента има 100 учени от различни дисциплини като астрофизика, химия и електроинженерство, които работят върху проекти от следващо поколение като изброените по-горе. Гугъл осигурява нов тип корпоративно преимущество – компанията се стреми да извежда на пазара всичките си иновативни открития бързо.

„Академичните институции не са толкова добри в направата на действителни продукти. Изследванията трябва да напуснат академичния свят и да навлязат в индустриалния свят, като повечето индустриални приложения са с терапевтична, а не с диагностична насоченост—и определено не се фокусират върху диагностика на база на носени по тялото сензори”, казва Сам Гамбир, професор по радиология, биоинженерство и материалознание в Станфорския университет и директор на Центъра Канари за ранно засичане на рака на университета—изследовател на предния фронт на вълната в науката, стремяща се да открива различните видове рак далеч по-рано, отколкото това се прави днес.

google-nano-pill

Разбира се, ще трябва да минат години до излизането на хапчетата на пазара, ако това въобще се случи. Те първо ще трябва да бъдат изследвани в хора, за да се докаже, че наночастиците наистина вършат работа и че резултатите могат да се разчитат от съответно устройство, след това да бъдат одобрени по каналния ред… Колин Коноли—старши научен сътрудник в Quantum Diamond Technologies, компания, специализираща в биологични сензори, направени с магнитни наночастици—споделя същото мнение. „Остава да се потвърди, че това ще е безопасен подход. При всичко, което действа вътре в човешкото тяло—за разлика от кръвните проби—предизвикателството е по-голямо”.

И това наистина е така. Но именно в това е смисълът. Х лабораторията на Гугъл бе създадена за такива предизвикателства, казва Робърт Лангър от Масачузетския технологичен институт, още един учен, с когото Гугъл се консултира по проекта си за наночастиците. „Много компании правят по една стъпка в подобни проекти. Те действат мащабно и правят четири”.

 

Източници:

http://www.thealternativedaily.com/google-pill-detects-cancer-really/

http://www.wired.com/2014/11/googles-cancer-detecting-pill-just-hype/

Снимки: www.scoop.it; www.thealternativedaily.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *