Ройспресото, модерният поглед към чая и кафето

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Roispresso

Запомнете думата Ройспресо, приятна напитка, предопределена да се превърне в хит.  Нашумялата напитка смесва в себе си най-доброто от чая и кафето в съвсем нов, провокативен  и здравословен бленд и бавно променя поведението и начина на мислене на лондончани.

Изглежда като кафе, сервира се като кафе, но последната напитка, пристигнала в Лондон всъщност не е нов вид кафе, а чай. Приготвя се от южноафриканския чай Ройбос (червен храст) и има сладък или горчив вкус, в зависимост от рецептата, която предпочитате.

Шикозният хотел Трафалгар на площад Трафалгар през март тази година пусна менюто си с рецепти на Ройспресо, напитки, направени с чай от Ройбос, смесен с различни вкусове, включващи лайка, мента или годжи, и приготвени по седем начина – от мокачино и еспресо до лате и капучино.

Представянето на този чай с мляко стана възможно след като словенският бизнесмен Костя Клабиян се срещна с генералния мениджър на хотела, Юрген Амерсторфер, който съзря потенциал за новата напитка в Лондон. След успешното представяне в бар ‘Рокуел’ на хотел Трафалгар, същият скоро ще започне да предлага ‘кафетата’ Ройспресо на бизнес срещи наред с обичайните чай и кафе, както и в удобни картонени чаши за пътуващите за работа до и от Лондон свои клиенти (на цени, започващи от £3.50).

Клабиян обяснява, че чаят от Ройбос е идеалната основа, защото не е толкова горчив, колкото са зеленият и черният чай и добре се съчетава с вкуса на всяка суперхрана. При посещението ми там управителят на бара постави пакетче с кафяви иглички чай в обикновена кафе-машина и след около 20 секунди светлата, кафяво-червеникава течност се процеди в заредената чаша отдолу. Започнахме с лайка и цветен прашец, сервирани в стил ‘бианко’, съвсем като бялото фрапе с обилно количество горещо мляко и млечна пяна. Казват ми, че тази рецепта е с по-силен бленд, но на мен напитката ми се струва лека и ненатрапчива на вкус.

Следващият ми избор е овкусяване на напитката с гуарана и акай, сервирана под формата на капучино. Вкусът е почти като обичайният – затоплящ, със загатнат вкус на шоколад и лека горчивина — само че кофеинът тук е естествен. Сервира се като еспресо и първоначално има тръпчив вкус. Междувременно, еспресото с женшен и портокал – предлагано като напитка за преди лягане – ми е доста силно и се нуждае от подслаждане. Вариантът с годжи, миксиран като бяло кафе има фин, сладостно кадифен вкус.

Общо взето, ментовият вкус е моят фаворит; представям си как пия глътка еспресо след богата вечеря , докато леденият чай – щедро подсладен с две препълнени лъжици кокосова захар и сервиран във висока чаша – по-скоро наподобява коктейл.

И така, ще успее ли Ройспресото да измести еспресото?

За да научите още за полезните свойства на чая от Ройбос, прочетете: Иглички за здраве

Източник : Is it a flat white, is it a latte? No, the new drink in town is a cof-tea,  21 March 2013

Снимка: plus.google.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *