Човешката еволюция влияе върху решенията на комарджиите

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

poker-hand

Ново изследване на международен екип от учени показва, че еволюцията – или основните техники за оцеляване, възприети от ранните хора – влияе на решенията, които комарджиите вземат, докато правят залозите си.

Разкритията могат да помогнат в обясняването на това, защо някои варианти на лечение на пристрастени комарджии често не действат, казват изследователите.

За изследването, наскоро публикувано в списанието Frontiers in Psychology, учените от университетите Макмастър и Летбридж и Ливерпулския университет Джон Моръс изследваха как комарджиите вземат решения след като печелят или губят.

Те откриха, че също както предците ни, комарджиите разчитат на миналия си опит в предвижданията си за това, какво би могло да се случи в бъдеще. Но в хазартните игри, където резултатът е напълно непредсказуем, тази стратегия не действа.

„Ако хвърляме монета и тя падне пет поредни пъти на ези, ние имаме силното усещане, че тя ще падне и в шестия опит на ези”,  обяснява Джим Лайънс, доцент по кинезиология в университета Макмастър и водещ изследовател в проекта. „Но шансът си остава отново точно 50-50.”

„Резултатите от работата ни показват, може би за първи път, че някои аспекти на проблемното хазартно поведение вероятно се обясняват с вродени основни невробиологични фактори, свързани с това как насочваме вниманието си”,  казва той.

Изследователите провеждат два експеримента, за да изпробват своята теория.

Първо, участниците са помолени да наблюдават два диска, осветявани в произволна поредност. Изследователите след това им дават пари, които те да залагат върху това кой диск ще бъде осветен.

Участниците поддържали еднакви сумите на залозите си без значение дали губят или печелят. Но в случаите, в които печелели, те били по-склонни да преместят залозите си върху другия диск за следващия си залог.

Във втори експеримент, участниците направили същия тест с партньор. Както в първия експеримент, участниците поддържали едни и същи залози без значение дали печелели или губели. Ако партньорът им правилно познаел осветяването на даден диск, те било по-вероятно да заложат на другия диск, когато им дойдел редът.

Дан Уийкс, изследовател психолог в Летбридж казва, че хората са се развили, променяйки поведението си на база на своя опит в контекста на местонахождението си.

„Хората ежедневно вземат рационални решения съобразно опита си. Представете за някой, който бере ябълки в овощна градина. След като ябълките на първото дърво са обрани, рационалното решение е да се премине към следващото дърво”, казва той.

„Тези заключения са също така важни, защото показват, че поне в някои случаи това поведение може да се противопоставя на настоящите поведенчески стратегии за намеса”, казва съавторът Дигби Елиът, професор по контрол на моториката и поведенческите невронауки в Ливерпулския университет Джон Моръс и почетен професор в Макмастър.

След това екипът планира да изучи как този вид поведение може да се промени с остаряването ни, тъй като фактите показват, че пристрастяването към хазарта може да е особено силно при по-възрастните.

Източник: Science Daily, It’s in the Cards: Human Evolution Influences Gamblers Decisions, 18 March 2013

Снимка: www.123rf.com

Важно

Нямаме нищо против материалите, публикувани в сайта „Здрави всеки ден” да бъдат публикувани на други места, стига да са в същия вид и в публикациите да се дава линк към нашия сайт.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *