Природното чудо рутин, 6 ползи

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

rutin buckwheat

Ако обичате ябълки, вече сте една стъпка напред що се отнася до здравето ви, тъй като ябълките съдържат (само в кората!) рутин, флаваноид антиоксидант, съдържащ се също в елдата, корите на цитрусовите плодове, лука и черния чай.

Има добра причина да прибавите рутин към храната си – той е мощен фитохимикал, придаващ жълто-зелен цвят на растенията, полезен е за здравето на сърцето и в толкова много други аспекти.

Малко отклонение: Елдата всъщност е един от най-концентрираните хранителни източници на рутин, който предоставя много от здравословните й свойства.

Фондация Джордж Мателжан съобщава: „Способността на елдата да снижава липидите се дължи в голяма степен на рутина и на другите флаваноидни съединения в нея. Тези съединения помагат за поддържането на кръвооббръщението, възпират тромбоцитите да не се съсирват прекалено (тромбоцитите са съединения в кръвта, които, когато бъдат задействани, се слепват един в друг и по този начин предотвратяват прекомерната загуба на кръв), и предпазват ‘лошия’ LDL холестерол да не се оксидира от свободните радикали и следователно да се превръща в потенциално вредни холестеролни окиси”.

Прочетете още за елдата: Елдата и нейните множество удивителните ползи за здравето

Какво още може да направи рутинът за вас?

6. Коагулационни свойства, предотвратяващи инфаркт и инсулт

Рутинът има антитромботични свойства, което означава, че блокира действието на ключов протеин, участващ във формирането на кръвните съсиреци. Изследванията показват, че рутинът може да помогне за препазване от инфаркт, удар или венозни съсиреци, които причиняват дълбока венозна тромбоза и белодробна емболия.

5. Хелатор на тежки метали

Рутинът спомага процеса на изхвърляне на увреждащите тялото метали като желязото.

4. Подобрява усвояването на витамин С

Когато се вземат заедно, рутинът помага на тялото да усвоява и да извлича полза от антиоксидантните свойства на витамин С.

3. Укрепва кръвоносните съдове

Това го прави полезен при разширени вени и хемороиди. Рутинът е известен не само с това, че уплътнява стените на кръвоносните съдове, но също и че подобрява тяхната пропускваемост за повишена абсорбация на храителни вещества.

2. Облекчава хроничната венозна недостатъчност

При това заболяване вените не връщат ефективно кръвта от краката към сърцето, което води до разширени вени, подуване на глезените и крампи в краката. Изследване откри, че хората с хронична венозна недостатъчност, взимащи рутин наред с витамин Е и други естествени съединения, изпитват снижаване на крампите и отичането след 30 дни.

1. Противовъзпалитените му свойства отпускат болката

Рутинът се бори с възпалението, което го прави полезен при различни болезнени възпалителни забоявания като артрита. Доказано е, че той спира освобождаването на възпалителен хистамин от клетките и затова е полезен в подтискането на хроничното възпаление, както и при алергични реакции.

Джеси Каноун

 

Източник: losethebackpain.com, Rutin: 6 Benefits of This Natural “Miracle”, 2 September 2013; http://www.losethebackpain.com/blog/2013/09/02/rutin/

Снимка: http://www.secom.ro

Прочетете още за рутина: 

Природният ‘аспирин’ спира инфаркти и инсулти без станичните ефекти

Бъдете здрави.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

1 thought on “Природното чудо рутин, 6 ползи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *