Сероводород на хоризонта на дълголетието

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

LongevityСтатия, публикувана онлайн на 7 януари 2013 година в списанието Молекулярна и клетъчна биология обобщава нарастващите доказателства за влиянието върху дълголетието на сероводорода (H2S), газ произвеждан в тялото, който с остаряването намалява.

Жи Шенг Джианг и негови колеги в Университета на Южен Китай в Хунан проучиха сърдечносъдовите, противовъзпалителни и антиоксидантни ползи от сероводорода, както и влиянието му върху гена клото, който участва в удължаване продължителността на живота. „Наличните данни до момента са сериозно доказателство, че H2S може да стане следващият мощен фактор за предотвратяване и облекчаване на симптомите на стареенето и на свързаните с него заболявания”, отбелязва д-р Джианг. В сърдечносъдовата система, сероводородът спомага за отпускането на васкуларния ендотелиум и за успокояването на мускулните клетки и подтиска формирането на извличаните от макрофагите пенести клетки, които се появяват по време на развитието на атеросклерозата. Повишените нива на сероводород се свързват със снижаване сериозността на протичане на коронарната болест на сърцето.

Антиоксидантният ефект на сероводорода предотвратява оксидативното увреждане, което отдавна се свързва със свързаните с възрастта заболявания. Той също така спира про-възпалителните фактори, които допълнително допринасят за появата на свързаните с възрастта заболявания. Освен това H2S повишава производството на удължаващия продължителността на живота клото ген по няколко начина. Други потенциални полезни области за сероводорода включват разстройствата на централната нервна система като болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон, диабета и рака. (Противораковото съединение сулфорафан отделя относително големи количества сероводород.) „Едно по-добро разбиране на ролите, които H2S играе в стареенето може да доведе до прозрения за потенциалните терапевтични намеси срещу стареенето и да намали свързаните със стареенето заболяваия”, пишат авторите. „По-конкретно, наличните данни до момента убедително показват, че H2S може да се превърне в следващия превантивен и лекуващ фактор в превенцията и облекчаването на симптомите на стареенето и на свързваните със стареенето заболявания, и това трябва да се постигне в понататъшни изследвания”.

Източник: Life Extension, Hydrogen sulfide on the longevity horizon, 8 February 2013

Снимка: http://www.seniorreport.com/

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *