Отстраняване на кърлеж от тялото – последните указания

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Знаете как ни казваха, че се маха кърлеж от тялото – намазва се с олио и се оставя да се ‘пусне’, след което се захваща с пинцети и се изважда с въртеливо движение от тялото. Е, сега вече има нови указания.

Не се паникьосвайте, ако откриете кърлеж върху кожата си. На пазара се продават няколко уреда за махане на кърлеж, но с тънички пинцети можете съвсем ефективно да отстраните кърлеж.

Как да махнем кърлеж

  1. Използвайте фини пинцети, с които да хванете кърлежа колкото се може по-близо до повърхността на кожата.
  2. Теглете нагоре с равномерно, спокойно движение. Не въртете, нито дърпайте кърлежа; това може да доведе до оставането на части от устата на кърлежа в кожата. Ако това се случи, махнете частите от устата на кърлежа от кожата с пинцетите. Ако не успеете да ги махнете лесно със стерилизирани пинцети, не ги закачайте повече и оставте кожата да заздравее.
  3. След като извадите кърлежа, щателно почистете ухапаното място и ръцете си с алкохол, йод, или със сапун и вода.
  4. Занесете кърлежа при лекаря си, за определяне дали той е носител на лаймска болест или го изгорете.

tick remove-a (1)tick remove-b (1)

 

Избягвайте народни средства като ‘лакирането’ на кърлежа с лак за нокти или намазването му с вазелин, нито използвайте топлина, която да накара кърлежа да се отдели от кожата. Вашата цел е да махнете кърлежа колкото се може по-бързо – не да го чакате сам да се ‘пусне’ от кожата..

Последващи стъпки

Ако ви излезе обрив или вдигнете температура в рамките на няколко седмици след отстраняването на кърлежа, отидете на лекар. Непременно кажете на лекаря за скорошното ви ухапване от кърлеж, кога е станало и местността, където най-вероятно ви е ухапал кърлежа.

Източник: http://www.cdc.gov/ticks/removing_a_tick.html

Прочетете също: Лаймска болест, безмълвната епидемия

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

2 thoughts on “Отстраняване на кърлеж от тялото – последните указания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *