Повишете емоционалната си интелигентност

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

emotional intelligence

Работата в определени сфери изисква високо ниво на емоционална интелигентност и способност да разбирате какво чувстват другите. Например, ако работите в сектора на продажбите, разбирането как клиентите реагират на офертите ви може да се окаже решаващо за успеха или провала на сделките. Изследванията доказват, че четенето на правилния вид книги може да засили способността ви да разбирате какво мислят другите хора.

Изследвания в центъра за социални проучвания – New School for Social Research в Ню Йорк сити показват, че четенето на художествена литература подобрява така наречената ‘Теория на ума’ ви или вашето усещане за онова, което става в главата на другите хора.

Учените откриха, че четенето на книги, които са били финалисти в национална награда за книга и са спечелили в конкурсите 2012 PEN / Наградата О’Хенри за къса проза може да подобри способностите ви да разгадавате психичните състояния на хората около вас. От друга страна, в това изследване, когато хората четели лека проза от списъка на бестселърите и документални книги, ‘Теорията на ума’ им не се подобрявала.

„(Първият ни експеримент) показа, че четенто на художествена литература в сравнение с документална проза подобрява представянето при изпълняване на емоционална задача, свързана с Теорията на ума. (Другите ни тестове) показаха, че това въздействие е характерно за художествената литература”, съобщават изследователите.

Учените посочват, че причината за въздействието на художествената литература върху Теорията на ума е пряк резултат от начините, по които тя завладява читателя. За разлика от по-леката популярна проза, художествената литература изисква интелектуално обвързване и творческо мислене от читателя.

„Особеностите на модерния роман го разграничават от повечето бестселъри като трилърите или любовните романчета. Чрез използване на  … стилистични средства, художествената литература отвежда читателите си в непознатото”, се казва в изследването. „Точно като в реалния живот, световете на художествената литература са изпълнени със сложни герои, чиито вътрешен живот рядко може да се разгадае лесно, но  гарантира изследователско приключение на читателя”.

Карл Лоу

Източник: Easy Health Options, Boost Your Emotional Intelligence, 5 October 2013

http://easyhealthoptions.com/alternative-medicine/boost-your-emotional-intelligence/

Снимка: diaryofamadgayman.wordpress.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *