Лаймска болест, безмълвната епидемия

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

lyme tick

Пресата отделя много внимание на някои епидемии. През последните няколко години птичият грип, тежкият остър респираторен синдром (SARS), свинският грип (H1N1) и други вирусни епидемии поразяват общественото съзнание, и причиняват много болести, тревоги и последващото използване на маски за лице и тамифлу. Макар че те са наистина сериозни, има една друга епидемия, която не се отбелява така усилено в заглавията: лаймската болест, инфекцията, причинявана от ухапване от конкретен вид кърлежи, които често са носители на бактериите, причиняващи страшната болест.

Май е месец за ограмотяване по отношение на лаймската болест; и тъй като сега е сезонът на кърлежите (най-много кърлежи има през пролетта и лятото), сега е моментът да обсъдим и причините, усложненията и леченията на лаймската болест. (В САЩ болестта засяга между 20,000 и 30,000 души всяка година, най-вече в северозападните щати, както и в Минесота и Висконсин.) Ако се забележи рано, инфекцията може да се лекува с ударна доза антибиотици. Обаче, забавената диагноза и лечение могат да доведат до хронично инвалидизиращо заболяване, от което можете да страдате с години.

Лаимска болест – Причинители и последици

Виновникът за лаймската болест е конкретен вид бактерия, Borrelia burgdorferi, пренасяна от инфектирани кърлежи по елените. Лаймската болсет в ранните си фази най-често е разпознаваема по издайническия кръгъл обрив, подобен на мишена на мястото на ухапването. Заболяването е придружено от дълъг списък тежки и често пъти инвалидизиращи симптоми, като силни главоболия, грипоподобни симптоми, умора, ставни болки, сърцебиене, замаяност, парализа на лицевите мускули и много други. За жалост, обривът понякога може да е скрит – на върха на главата, например – или в много от случите такъв може изобщо да не се появи. В тези случаи диаднозата често е забавена или изобщо не е поставена до много по-късно, когато инфекцията вече е станала хронична.

Ако откриете кърлеж по себе си, поемете дълбоко въздух и не бързайте да задействате процеса на махането му. Въртенето вече не се препоръчва. За да научите новия начин за правилното изваждане на кърлежа следвайте инструкциите тук. Много общински здравни служби ще изследват кърлежа за наличието на лаймски бактерии. Обаче, дори и резултатът да е отрицателен, кърлежите често са носители на други организми, които могат да причинят ‘съ-инфекции’, така че курсът на антибиотици си остава добра възможност.

Погрешни диагнози на лаймската болест

Много случаи на лаймска болест не са диагнозирани, защото инфекцията може да се окаже трудна за отчитане от тестовете. Ето защо е толкова важно да сме бдителни и да проверяваме цялото си тяло след прекарване на време в обитанията на кърлежи, за да можем да хванем една потенциална инфекция в самото начало. Някои експерти твърдят, че кърлежът трябва да остане върху тялото в продължение на 24 до 48 часа, за да предаде инфекцията, така че щателната проверка след излизане сред природата си остава най-добрият начин за предпазване от хронична лаймска болест. Когато сте сред природата, особено на места, където пасат животни, или в парковете, където има кучета, е важно да носите дълги панталони, натикани в чорапите, както и светли дрехи, върху които по-добре изпъкват черните тела на кърлежите. Друга разумна превантивна мярка е да се пръскате с репеленти за насекоми преди излет.

Както отбелязахме, незабавното вземане на антибиотици може да е много ефикасно в предотвратявнето на заболяването. Обаче, лаймската бактерия може да се скрие в клетките, което затруднява лечението. Това се усложнява от недостатъците в диагностичните тестове, които за жалост са по-точни от третата седмица нататък след възникването на инфекцията. Мнимите отрицателни резултати също са често срещани, дори и при инфекциите в късните стадии, което също води до забавяне или объркване на диагнозата.

Когато лечението е забавено, няма значение поради какви причини, лаймската болест може да се развие в хроничната си форма. Това общо взето води до редица възпалителни и дегенеративни процеси в цялото тяло, най-вече в мускулно-скелетната и нервната системи. Освен това, бактериите могат да станат резистентни към антицбиотиците и дори да се скрият в мозъка, където кръвно/мозъчната бариера блокира успешните лечения.

Връзката с биофилма при лаймска болест

Оказва се също, че лаймската бактерия се крие в матрица от защитен биофилм, с което става още по-резистентна на имунно и антибактериално лечение. С времето лаймската болест може значително да увреди имунната система, правейки хората уязвими от редица съ-инфекции. Херпес, хронични стрептококи, плесен, кандида и други гъбички, както и други опортюнистични патогени могат да се настанят в тялото за постоянно. Едно мъничко ухапване от кърлеж се превръща в събитие, променящо живота на човек и то не към по-добро.

Поради всички тези причини, лечението на лаймаската болест изисква холистичен подход. Да, ние можем да се опитаме да лекуваме бактериите с антибиотици, но не можем да спрем дотам. Други проблеми като нарушен имунитет, възпаление, неврологични увреждания, натоварване на тялото с тежки метали и съ-инфекции също трябва да се лекуват внимателно и изцяло.

Голямата картина на лаймската болест

Списъкът със симптомите, свързани с лаймската болест може да запълни цяла страница, което придава достоверност на схващането, че се случва много повече от  инфекция от един единствен вид бактерии. При толкова много неясни симптоми, може да е трудно да определим кога или дали заболяването действително е излекувано. Макар че първоначалната бактерия може да е премахната, другите проблеми могат да останат. Този широк обхват на симптоми и на възможни съ-фактори изисква широкоспектърен отговор.

Детоксикация и имунитет при лаймска болест

Ключова стъпка във всеки подробен протокол за лечение на лаймската болест е плавна детоксикация в продължение на период от няколко месеца. Тежките метали, токсините в околната среда, плесените и другите токсични натрупвания могат да влошат хроничното възпаление и да причинят неадекватен или подтиснат имунен отговор. Програма за умерена детоксикация укрепва имунитета срещу лаймската бактерия и срещу другите възможни съ-инфекции. В моята практика аз използвам модифициран цитрусов пектин (MCP) или бленд от MCP и алгинати от морски водорасли. Тези две съставки са много ефикасни детоксикиращи средства, които премахват тежките метали като в същото време спомагат в тренирането на имунната система и в снижаването на възпалението.

Друг начин за трениране на имунния отговор е посредством лечебни гъби. Макар че често биват възхвалявани като имунстимулатори, по-точно е да ги описваме като средства за оптимизиране на имунната система. Като помагат на имунната система по-добре да разпознава вредните нападатели, както и да пропуска здравите клетки и тъкани, една висококачествена формула от лечебни гъби може да спомогне за фокусирането на имунната система да функционира по-ефикасно срещу инфекциите.

Възпаление и инфекция при лаймска болест

Има също така редица лекарства на растителна основа, които предлагат важна подкрепа срещу лаймската болест. Чесънът и основаната му активна съставка, алицин, заема първо място в списъка. Аз също така препоръчвам куркума, мащерка, риган, астрагал (кликавче), хонокиол, босвелия, бетаглюкани, капсаицин и други растителни вещества, които участват в борбата с вредните патогени и бактерии, контролират хроничното възпаление и поддържат множество области на здравето. Особено препоръчван е хонокиолът, екстракт от магнолия, защото той преминава през кръвната/мозъчна бариера и предлага мощна неврална защита, антибактериална и противовъзпалителна защита, плавна релаксация и силно антиоксидантно действие, наред с други особено важни ползи за здравето.

Възпалението може да излезе извън контрол по време на хронична инфекция или на свръхактивен имунен отговор, и да доведе до дегенеративни симптоми като инвалидизиращи ставни болки, умора и други. В допълнение към детоксикацията, MCP снижава възпалението като се свързва с възпалителния протеин галактин-3. Препоръчвам и Тибетска билкова формула, която има зад гърба си повече от 30 години на публикувани клинични изследвания. 19те билки и растителни вещества във формулата действат заедно и се борят с бактериалните инфекции, контролират възпалението и поддържат кръвообръщението здравословно. Хранителният режим също е особено важен за снижаване на възпалението. Наблегнете на хранене с храни с нисък гликемичен индекс (храни с ниско съдържание на захар и нишесте), като зеленчуците с високо съдържание на фибри и зелените листни зеленчуци, протеините с високо качество, суровите ядки е семена, зърнените и бобови кълнове. Тези храни ще успокоят възпалението в тялото и ще подсилят имунитета и цялостното здраве.

Като лекар, занимаващ се с алтернативна медицина, в битката с лаймската болест, имам успехи и с хранителни терапии като лечения с фосфатидилхолин и глутатион. Фосфатидилхолинът спомага за премахването на токсините от нервната система, докато глутатионът ги изхвърля от тялото. Други спомагателни лечения като акупунктурата, топлинните терапии,  упражненията за тяло, свързани с дишането, енергията и различни стойки, и интравенозните терапии помагат в снижаването на възпалението, откриването на бактериите, поддържането на неврологичното здраве, повишаването на жизнената енергия, както и спомагат за възстановяването на баланса на организма като цяло.

Лаймската болест е сложно заболяване, но това не означава, че сме безсилни пред него. Като комбинираме конвенционалните лечения като антибиотиците (особено в ранните стадии) с натуропатичните подходи за стимулиране на имунитета, пренахване на токсините и побеждаване на възпалението, ние можем да контролираме това инвалидизиращо заболяване, да лекуваме потенциалните усложнения и да възвръщаме здравето и жизнеспособността след време.

Д-р Айзък Илайъс

Източник: Easy Health Options, Lyme Disease: The Quiet Epidemic, 3 May 2013

Снимка: www.citylifemagazine.ca

Още по темата: Голям напредък, същността на лаймската болест разбрана

Полезно

На адрес http://www.fleatickrisk.com/EN/Pages/Home.aspx можете в реално време, с попълване на зададен от вас регион, да разберете какъв е риска от опаразитяване с кърлежи и бълхи там.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *