Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

BecelOriginalNL450x450_tcm166-324813

Малко история

Историята на маргарина започва в началото на деветнайсти век когато Наполеон III търси евтин източник на мазнини (по-евтин от маслото) за по-бедните хора в страната. Резултатът е смесица, съдържаща говежда мазнина (лой) и обезмаслено прясно мляко, която имала ужасен вкус.

Оттогава историята на маргарина тръгва в две насоки: експерименти за създаване на много по-полезен маргарин; и усилия да се промени имиджа на маргарина от маргарин, приеман за ‘маслото на бедните’ към маргарин, който е полезна за сърцето храна.

„Големите производители на храни” успяха и на двата фронта.

Новият полезен за сърцето продукт

Появява се Becel, марката маргарин the #1 в Канада. Компания, която твърди, че нейният продукт е полезен за сърцето. (Прочетете също: Отървете се от умопомрачението, наречено маргарин)

Въпросът е дали той е полезен за сърцето?

Да видим съставките:

  • Рапично и слънчогледово олио 74%, вода, модифицирано палмово и от палмови ядки олио 6%, сол 1.8%, концентрат от суроватъчен протеин 1.4%, соев лецитин 0.2%, растителни моноглицериди, калиев сорбат, растителен оцветител, изкуствен овкусител, лимонена киселина, витамин A, палмитат, витамин D3, алфа токоферол ацетат (витамин E).

Разбивка на съставките

Рапично олио: В средата на двайсти век бе открито, че зрелите семена съдържат големи количества мазнина, наречена ерукова киселина, която причинява мастна дегенерация на сърцето, бъбреците, надбъбречните жлези и щитовидната жлеза при плъхове. Генетиците затова създават ново семе, което съдържа само 5%  ерукова киселина, преименоват рапичното олио на Canola (име, извлечено от ‘канадско олио’).

Слънчогледово олио: Както слънчогледовото, така и рапичното олио съдържат голямо количество омега-6 мастни киселини. Омега-6 мастните киселини могат да се трансформират в про-възпалителни съединения, които допринасят за появата на сърдечни заболявания.

(Какво представляват мастно разтворимите мазнини? Има две мастно разтворими мазнини, омега-3 и омега-6. Те са есенциални, защото не можем да ги произвеждаме в тялото си и следователно трябва да си ги набавяме с храната. Ако получаваме тези две мазнини с храната, можем чрез тях да произвеждаме всяка друга мазнина, от която тялото ни се нуждае.)

Модифицирано палмово олио и олио от палмови ядки: В тези олиа са премахнати част от наситените мазнини, за да станат по-меки и с по-добра консистенция.

Останалите съставки се добавят за вкус, консистенция, цвят, като консерванти и за допълнителна хранителност (каквато истинското масло вече си има така или иначе).

Извод

Сърдечносъдовите заболявания са убиец #1 в Северна Америка. Това е сложен процес, включващ много фактори. Мазнините, които избираме да ядем могат или да предизвикат или да предотватяват сърдечните заболявания. Високото съдържание на омега-6 в Becel е предшественик на провъзпалитените съединения, които подсилват възпалението и следователно сърдечните заболявания. Повечето хора се нуждаят от повече омега-3 мазнини, които могат единствено да се преобразуват в противовъзпалителни съединения.

 Алтернативата

Екологично чистото органично масло! То се използва от хиляди години. Прадядо не е ли ял масло, че дори и всяко поколение преди него?

Анкета на Съвета за медицински изследвания показа, че хората, които ядат масло имат наполовина по-нисък риск да развият сърдечно заболяване от онези, които използват маргарин.

Автор: Джош Джитейлъс

Изтичник: Is Becel REALLY Saving Your Heart?, 24 April 2012

http://www.joshgitalis.com/why-becel-and-heart-should-not-be-in-same-sentence/

Снимка: www.unilever.be

Прочетете още статията:

Какво те искат НИКОГА да не разберете за истинското масло

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *