Витамин P е благодатно откритие за здравето

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

vitamin-P

(NaturalHealth365) Витамин P е забележителен поради много причини, той не е витамин пер се, а е разновидност на биофлавоноидите. Това увеличава широкия обхват на полезните му свойства. Биофлавоноидите се справят с повечето заболявания и се набавят от множество естествени източници.

Витамин P беше открит през 1936 година от ученият Албърт Сент-Дьорди получил Нобелова награда през 1937. Витамин P също е известен като флавоноид.

Учените са идентифицирали над 4000 флавоноида. Витамин P подсилва тялото с жизнено  важни растителни елементи. Биофлавоноидите са най-естественият концентриран източник на хранителни вещества, свързани с функционирането на всяка клетка в тялото.

Ето някои от биофлавоноидите: кверцетин, рутин, мирицетин, апигенин, хесперин, хесперидин, луреолин, катехин, ериодиктиол, цианидин и други. Всеки от тях въздейства на човешкото здраве, поради което ползите за здравето от витамин P са толкова разнообрази.

Ползи за здравето

Има изследвания, които показват мощната антивирусна активност на флавоноидите. Биофлавоноидите са мощни антиоксиданти, които намаляват рязко риска от рак и забавят растежа на туморите.

Два важни биофлавоноиди са добре известни и това са кверцетин и рутин. Според д-р Шери Либерман и Нанси Бърнинг, автори на книгата The Real Vitamin Book, кверцетин доказано е активен срещу следните видове рак: на гърдата, простатата, дебелото черво, стомаха, главата и шията, левкемия, на белите дробове, меланома, на черния дроб, яйчниците и маточната шийка. Рутин е познат със способността си да укрепва стените на капилярите. Натъртванията, които лесно се получават може да са знак за слаби стени на капилярите.

Биофлавоноидите, според някои от последните научни заключение, са отговорни за безброй разнообразни защитни действия. Списъкът от ползи включва: подобрено кръвообръщение, стимулиране на производството на жлъчен сок, предпазване и лекуване на катаракта, укрепване на капилярите, снижаване риска от инсулт и снижаване на вредния LDL холестерол. Рутин лекува разширени вени, глаукома, сенна хрема, и снижава симптомите на алергия.

Прочетете още за рутина: Природното чудо рутин, 6 ползи

Хранителни източници

Хранителните възможности включват най-често ядените храни. Хапвайте която и да било пълноценна храна и ще си набавяте ползите на биофлавоноидите. Витамин P е особено важен за усвояването и използването на витамин С в организма.

Едно от най-добрите места да открием биофлавоноиди е в богатите на витамин С храни като цитрусите. Идеалният начин да си набавяме витамините P и C заедно са портокалите, грейпфрута, лимоните и мандарините. Витамин P се съдържа в бялата част под кората на цитрусите. Най-лесно витамин Р се набавя от мандарините; бялата част остава върху всяко парченце.

Други богати на витамин P храни включват зелените чушки, броколи, елда, ядки, семена, зърнени храни, бобови храни, какао и червено вино. Ненадминати храни, съдържащи биофлавоноиди са ябълките, кайсиите, касиса, черешите, гроздето, зеления чай, белия трън, различните видове лук, червения пипер, ягодите, доматите, манго и сините сливи.

Изглежда този списък помага на всеки да си набавя необходимото количество витамин P, за да е здрав. При съвременния начин на хранене може да се окаже, че имаме недостиг на почти всяко хранително вещество. Има субстанции, които могат да изчерпат складирания в тялото витамин P. Това са цигарите и алкохола, аспирина, антибиотиците по рецепта, обезболяващите средства, кортизона и разбира се хранителен режим с високо съдържание на захар.

Недостигът на витамин P се повлиява от диета, богата на пълноценни храни. Набавянето трябва да става от флавоноиди в основаваща се на растения храна. Тихата епидемия на хранителните недостици се дължи на влошаването на храните в днешния свят.

Джонатан Ландсман

 

Източник:

http://www.naturalhealth365.com/nutrition_news/vitamin-p.html

Снимка: plus.google.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *