Недостигът на витамин С разрушава функцията на щитовидната жлеза

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

thyroid-vit-c

(NaturalHealth365) След като се изчислява, че 30 милиона американци имат някаква форма на щитовидно заболяване, нужни са решения, понеже влошената функция на щитовидната жлеза може да доведе до хронични заболявания, ако не се лекува. Понеже щитовидната е произвеждаща хормони жлеза, която регулира метаболизма на тялото, тя също така влияе върху особено важни за тялото функции.

Не забравяйте, скоростта, с която тялото ви произвежда енергия от кислорода и от хранителните вещества може да промени начина, по който работят сърцето, мозъка, мускулите, черния дроб и другите части на тялото ви. Ако те действат твърде бързо или твърде бавно, вие няма да се чувствате добре. Ето защо, лечението е особено важно, ако искате да се чувствате в най-добра форма.

Важен, но пренебрегван витамин за здравословната функция на щитовидната жлеза

Редица изследвания потвърждават наличието на прекомерен оксидативен стрес и на влошена система на антиоксидантна защита при щитовидните заболявания. Всъщност, в голямо експериментално изследване, публикувано в списанието BMC Endocrine Disorders се съобщава, че всички участници с доброкачествени и злокачествени щитовидни заболявания са имали ниски нива на антиоксиданти, особено на селен, цинк и витамин С.

Макар че ниските нива на селен и цинк не са открити във всички участници, то във всички тях са открити ниски нива на витамин С. Това потвърждава връзката между недостига на витамин С и щитовидната функция. Една причина, поради която витамин С може да е недостатъчен при всички хора с щитовидно заболяване може да произтича от адренална умора.

Физическият, психически и емоционален стрес нанасят поражения на надбъбречната жлеза

Надбъбречната жлеза съдържа най-високата концентрация витамин С в тялото. Всъщност, този витамин играе особено важна роля както в адреналния кортекс, така и в адреналната медула, които са отговорни за откликването на стрес.

Според списанието American Journal of Clinical Nutrition, секретирането на витамин С е част от реагирането на стреса от страна на тялото. Прекомерният стрес, наред с недостатъчния прием на този витамин в тялото, могат да доведат до недостиг, който води до адренален стрес.

Прочетете още за витамин С: Протоколът с висока доза витамин С орално при рак (и при почти всяко друго заболяване) 

Безброй изследвания показват, че хроничният адренален стрес разрушава оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза. Понеже щитовидните хормони биват насочвани от хипоталамуса и от хипофизната жлеза, всичко което разрушава оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза нанася поражения на щитовидната функция.

След като изследванията доказват, че недостигът на витамин С е проблем при всички хора, страдащи от щитовидно заболяване, възможно е адреналната умора да е причината за това. Следователно, задължително е да се използват храни и/или хранителни добавки, съдържащи витамин С, особено при изключителен или непрестанен стрес.

Как витамин С подсилва усвояването на лекарствата за щитовидната жлеза

Много хора, диагнозирани с форма на щитовидно заболяване често започват да пият фармацевтично лекарство, за да регулират щитовидната си жлеза. Обаче, много пациенти все още имат симптоми, които показват, че лекарството може да не действа изцяло в посока на щитовидна хомеостаза. Обаче, изследванията показват, че естествена терапия с антиоксиданти – като витамин С – може да премахне щитовидното увреждане и дори да помага на онези, които не изпитват подобрение от предписаното им лекарство.

Списанието Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism наскоро изследва последиците от витамин С върху усвояването на синтетичен T4 хормон при 31 пациенти, които страдаха или от автоимунен тироидит или от идиопатичен хипотироидизъм. Преди изследването при всички пациенти липсва добър контрол на пиенето на синтетичен T4. Серумните концентрации на T3, T4, и TSH са измерени на определени интервали след терапията с витамин С.

И трите концентрации се подобряват при вземането на витамин С. TSH се снижава във всички пациенти и се нормализира в почти 55 процента от тях. T4 е бил по-висок при 30 от 31-та пациенти, а T3 се е повишил при всички изследвани пациенти. Тези заключения са важни за ролята на витамин С и на щитовидната функция.

Прочетете още: Протокол за лечение на лаймска болест със сол и витамин С

Подобряване на щитовидната функция с витамин С

Всеки ден е предизвикателство що се отнася до предпазването на тялото от увреждащите химикали в храната, която ядем, във водата, която пием и във въздуха, който дишаме. Както показахме, витамин С доказано помага за предотвратяването на неблагоприятните ефекти за здравето чрез оптимизиране на щитовидната функция.

Ако подозирате или имате щитовидно заболяване, защо да не обмислите взимането на хранителна добавка с витамин С. Един от водещите експерти в лечението на щитовидни заболявания, покойният д-р Джон С. Лоу, препоръчваше прием на най-високи дози витамин С според поносимостта на червата в терапия, продължаваща четири седмици.

Хранителната добавка трябва да се пие разделена на дози през целия ден. Приеманите по-големи количества се усвояват по-малко в кръвта. Следователно, може да решите да приемате от 250 до 2000 милиграма наведнъж. Степента на усвояване е 80 до 50 процента, респективно.

Изискването на д-р Лоу за витамин С варира от 8500 до 20000 милиграма на ден при периоди на стрес и на 2300 до 10000 милиграма на ден за оптимално здраве.

Аби Кембъл

Очаквайте още статии за използването на витамин С за постигане на добро здраве и за лечение на редица заболявания.

 

Източник:

http://www.naturalhealth365.com/thyroid-function-adrenal-fatigue-vitamin-c-1516.html

Снимка:plus.google.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *