Кверцетин за здрава простата

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

jug of wine

Кверцетинът е растително хранително вещество (фитонутриент­­), което често се открива в хранителните добавки за мъже и то поради добра причина: Този мощен антиоксидант има свойства, които го правят добър кандидат за поддържането и подобряването на здравето на простатата. Ако обичате ябълки, горски плодове, червено грозде, лук, чай и понякога да пиете по чаша червено вино, то вие вече сте се запознали с кверцетина. Нека разширим това познанство още малко с поглед към това как кверцетинът облагодетелства здравето на простатата, и особено въздействието му върху простатита, рака на простатата и уголемената простата жлеза (доброкачествена хиперплазия на простатата, доброкачествена хипертрофия на простатата).

      Кверцетин и простатит

Кверцетинът има противовъзпалителни свойства, които го правят добър избор за справяне с простатита, заболяване, което се изразява във възпаление на простатата. Най-често срещаният вид простатит е хроничен небакрериален простатит/хроничен синдром на болки в таза, характеризиращи се с болки в таза, симптоми в уринарния тракт (например, чести позиви за уриниране, капене, често уриниране), кръв в урината или в семенната течност и болезнена еякулация. Кверцетинът блокира производството и отделянето на хистамин, наред с други възпалителни фактори.

В двойно сляпо, рандомизирано изследване на 28 мъже с хроничен простатит/хроничен синдром на болки в таза, давали или плацебо или по 500 мг кверцетин два пъти дневно в продължение на един месец. Други 17 мъже участвали в изследването като взимали хранителна добавка, съдържаща кверцетин наред със соу палмето (Serenoa repens), бромелиан, червена боровинка и папаин.

След един месец резултатите по Международната таблица за симптоми при простата (IPSS) били снижени от 21.0 на 13.1 сред мъжете, които взимали кверцетин за простатита, и само от 20.2 на 18.8 в плацебо групата. Подобрението в симптомите с поне 25 процента било заявено от две трети от мъжете, които вземали кверцетин в сравнение със само един от пет от онези, които вземали плацебо. Повечето от мъжете в явния сегмент на изследването казали, че имат подобрение в поне 25 процента на симптомите.  

Сто мъже с хроничен простатит/хроничен синдром на болки в таза участвали в изследване на кливландска клиника, в което се използвал подход на многомоделна терапия, основаваща се на UPOINT, която избира терапии (например, кверцетин, физическа терапия, алфа блокери) според конкретните категории. Изследването продължило 26 седмици. В междинно, последващо проследяване, продължило 50 седмици, 84 процента от мъжете постигнали спад от поне 6 пункта в отчитането на хроничния простатит. Кверцетинът бил свързан с най-големия спад. 

      Кверцетин и рака на простатата

На база на редица изследвания кверцетинът има способността да се бори с рака на простатата по няколко начина. Например, кверцетинът е доказал, че спира действието на определени гени, свързвани с развитието на рака, както и че спира разрастването на рака на простатата и спомага за насърчаването на смъртта на раковите клетки. В друго изследване заключенията на авторите ги убедили, че кверцетинът може да бъде разработен като ‘нов химиопревантивен фактор при метастазирал рак на простатата’.

В изследване от 2010 година, учените от Мадраския университет откриха, че кверцетинът снижава оцеляването на определени ракови клетки в простатата като променя сигналите между клетките и причинява клетъчна смърт. Те забелязали, че кверцетинът може да е полезна хранителна добавка за пациенти болни от рак. 

      Кверцетинът и уголемената простата

Уголемената простата или доброкачествената хипертрофия на простатата, засяга повече от половината от мъжете преди да навършат 60 години, а към 90 годишна възраст броят им вече достига 85 процента, според Американската урологична асоциация. Често срещано лечение за доброкачествената хипертрофия на простатата е лекарството финастерид (Proscar), и учените изследваха комбинацията от финастерид и кверцетин при плъхове с уголемени простатни жлези. Те откриха, че комбинацията води до подобрено снижаване на теглото на простатата, което се подобрява с увеличаване дозата на кверцетина. 

      Използване на кверцетин

За здрава простата хранителните добавки с кверцетин се предлагат самостоятелно и в комбинация с други естествени съставки. Обичайната дневна доза е 500 мг и не трябва да взимате повече от 1 грам на ден без да се консултирате с лекаря си. Възможните странични ефекти включват главоболие и разстроен стомах.

от д-р Джио Еспиноза

Източник: Easy Health Options, Quercetin for prostate health, 15 November 2012

Снимка: www.artle.ru

Важно:

Сайтът „Ние сме здрави” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Ние сме здрави” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *