Връзката между недостига на йод и заболяванията

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

iodine

(NaturalNews) Природният йод е рядък микроелемент, открит през първото десетилетие на деветнайсти век от френски химик. Доказано било, че той е ефикасен в лечението на гуша (подуване на щитовидната жлеза), а през 1924 година Съединените щати започнват да го добавят в готварската сол, за да се справят с широко разпространения недостиг на йод в населението. В резултат на това някога честото заболяване гуша в САЩ на практика било елиминирано.
Широко распространено е схващането, че йодираната сол е достатъчна, за да покрие нуждите на тялото. Макар че това твърдение се преподава на студентите по медицина от няколко десетилетия, много изследвания му противоречат. Освен това, изследователите откриха, че йодът в солта има слаба бионаличност, което означава, че тялото не абсорбира напълно дозата.

Препоръчителна дневна доза

Препоръчителната дневна доза за йод в САЩ е 150 микрограма (мкг) йод за възрастни,    като за бременни и кърмачки се препоръчват по 220 мкг и 290 мкг, респективно. Тези количества са определени за ефективното предпазване от гуша, но не са достатъчни за другите нужди на тялото като например за оптимална функция на щитовидната жлеза, ендокринната или имунната система, нито пък тези дози са достатъчни за превенцията на рака.
Йодираната сол не елиминира заболяванията, причинени от недостиг на йод в САЩ. Скорошни изследвания по програмата за Изследване на общественото здраве и храненето (National Health and Nutrition Examination Survey) показват ниски нива про повече от 50% от населението (вземайки предвид всички демографски категории, включително етническа принадлежност, регион, икономическо положение, раса и гъстота на населението).
Подходящите нива йод са особено важни за всички аспекти на живота и здравето; всъщност в миналите поколения лекарите рутинно използваха йода в медицинската практика. Типичната доза беше 1 грам калиев йод (KI), съдържащ 770 мг йод, което далеч надвишава днешната препоръчителна дневна доза в САЩ от 150 мкг.
Д-р Албърт Джайорджи (1893–1986), лекарят, който откри витамин С, написа: „Когато бях студент по медицина йодът под формата на калиев йод беше универсалното лекарство. Никой не знаеше какво прави той, но той правеше нещо и то нещо хубаво. Ние студентите бяхме свикнали да обобщаваме положението със следното стихче:
„Ако не знаете къде, какво и защо,
Предпишете тогава калий и йод”.

Ролята на йода в тялото

Основно познат с това, че спомага правилното протичане на метаболизма и тироидната функция, йодът също е необходим и за поддържане на здравето на имунната система и има много терапевтични свойства, включително антибактериални, антпаразитни, антивирусни и противоракови.

Щитовидната жлеза е основното място за натрупване на йода. Минералът се концентрира и в жлезистата система, включително в потните жлези. Яйчниците, гърдите, простатата и мозъкът съдържат високи концентрации на йод, като на практика всяка клетка в тялото е зависима от този важен елемент. Когато има недостиг на йод, щитовидната жлеза се бори с другите места на натрупването му и те всичките се изчерпват. При непокриване на недостига човек изпада в риск от развиване на редица различни заболявания, включително на рак.
Йодът също така е особено важен за растежа и развитието на децата, и недостигът у бременните жени е основната причина за предотвратимата умствена изостаналост и за увреждането на мозъка, както съобщава Световната здравна организация.

Хипотироидизъм и неговите симптомите

Д-р Дейвид Браунстайн обяснява в книгата си Iodine, Why You Need It, Why You Can’t Live Without It (Йодът, защо се нуждаете от него, защо не можете да живеете без него) че щитовидната жлеза се нуждае от йод, за да произвежда хормоните си и за да регулира метаболизма на тялото. Хипотироидизмът се характеризира със снижен метаболизъм в организма. Някои от многото симптоми, които показват че човек страда от хипотиоридизъм включват: чупливи нокти, студени ръце и крака, повишен холестерол, умора, неспособност за концентриране, безплодие, нередовна менструация, схващане и слабост в мускулите, слаба памет, подпухнали очи и напълняване. Хипотироидизмът е често срещано заболяване при недостиг на йод и Браунстайн открива, че правилното приемане на допълнителен йод с хранителни добавки често води до излекуване или подобряване на хипотироидното състояние.

Йодът като хранително вещество против рак

Естественият жизнен цикъл на нормалните клетки включва растеж, делене и в крайна сметка смърт. Апоптозата е необходим и естествен процес, който се отнася до програмираната смърт на клетките на тялото. Изхабените клетки непрекъснато биват заменяни с нови клетки в един непрекъснат нормален цикъл. Апоптозата поддържа правилното деление на клетките,  за да подсигури техния нормален жизнен цикъл и окончателната им смърт; обаче, анормалните ракови клетки не преминават през този процес и неконтролируемият им растеж след време завзема и уврежа тялото.

Изследванията и клиничният опит на Браунстайн и неговите колеги поддържат тезата, че йодът е противораково хранително вещество, което подсилва апоптозата когато се взима в доза, далеч надвишаваща препоръчителната дневна доза, и че хроничният недостиг и неспособността на тялото правилно да използва йода подготвят сцената за развиването на рак в чувствителните на хормони тъкани и жлези като гърдите, яйчниците, матката и простатата.

Причини за недостигa на йод

В световен мащаб ние изживяваме недостиг на йод в епидемични размери отчасти поради обезлесяването, ерозията на почвата и влошените земеделски практики, от които  почвата обеднява на минерали дава реколти, несъдържащи достатъчно йод. Има други фактори, които допринасят за този обезпокоителен глобален проблем.
Излагането ни на токсични химикали пречи на приема на йод в тялото, тъй като токсините се съревновават за местата на натрупване на йода и препятстват способността на тялото да абсорбира този ценен минерал. Тези токсини включват група елементи, познати като халиди (и техните производни), които всичките имат сходни химически структури. Халидите съдържат бромид, флуорид, хлорид и йодид, като само последният има терапевтично действие в тялото.
През осемдесетте години на миналия век бромът (производен на бромида) замени йода като съставка в тестото за хляб. Бромът е признат канцероген, причинващ рак на гърдата. Тази едничка промяна в хранителната промишленост доведе до епидемия от бромидна токсичност и до повишаване на заболяванията на щитовидната жлеза, рака на щитовидната жлеза и другите заболявания, произтичащи от недистига на йод. Бромът също така се използва за дезинфекция на посевите, контрол на вредителите, както и в някои газирани напитки и в няколко лекарства, изписвани с рецепта.
Излагането на хлор (оксидираната форма на хлорида), както и на флуорида в пастите за зъби, водата в чешмата и в много фармацевтични лекарства, още повече усложнява дилемата с недостига, тъй като тези токсини се състезават с йода за усвояването им от тъканите на тялото. Достатъчното насищане на телесните тъкани с йод предотвратява свързването на халидите и позволява изхвърлянето им от тялото.

Източници на йод

Тялото не произвежда йод и често пъти е трудно да се набави в достатъчни нива от храната; обаче, океанът е изобилен източник. Морските водорасли са концентриран източник на йод, но макар че рибата съдържа този минерал, повечето от нея съдържа също и високи нива живак. Почвата около океаните обикновено съдържа достатъчни нива йод, докато вътрешността и планинските райони съдържат малко или никакъв йод. Морските водорасли, животните, пасящи в близост до брега, органично отглежданите растения в богата на йод почва (макар че съдържанието в почвата е различно дори при органичните култури), животинските продукти от животни в чиято храна е бил добавян йод, йодираната сол и хранителните добавки са сред най-ефикасните известни източници на йод.
Токсичното тяло не е способно да абсорбира и използва достатъчно йод единствено от храната, и недостигът обикновено изисква вземането на хранителни добавки. Когато се овладее недостига, тялото постепенно ще изхвърли токсичните халиди от тъканите в цялото тяло, особено от щитовидната жлеза и от другите основни места на натрупването им. Прочистващото действие на йода също така укрепва имунната система и помага в балансирането на хормоните.

Установяване на нивата на йод

Пионерската работа и изследвания на лекарите д-р Ги Ейбрам (бивш професор по медицина в Калифорнийския университет, Лос Анжелил); д-р Дейвид Браунстайн (създател и директор на Центъра за холистична медицина в Блумфийлд Минесота); и д-р Хорхе Флечас (директор на фамилна практика Флечас в Хендерсънвил, Северна Каролина), потвърждават особено важната нужда на тялото от йод в нива далече над препоръчителната дневна доза. Браунстайн изследва достатъчността на йод в повече от 4000 пациенти и откри, че 96% от тях имат недостиг. Флечас получава подобни резултати от лабораторни тестове на повече от 21000 души в целия свят.
Д-р Ги Ейбрам и колегите му Браунстайн и Флечас разработиха надежден метод за измерване нивата на йод, който изсиква провеждането на тест в две части: ‘спот’ тест на урината и тест на урината за натоварване. Първият изисква проба на урина за установяване на изходното ниво на насищане на тялото с йод. След него се дават 50 мг от комбинация от йод/йодид и се взима урина от следващите 24 часа. Пробите се изпращат за анализ в лаборатория.
Този метод на засичане се основава върху концепцията, че колкото по-голям е недостигът на йод в тялото, толкова по-голямо ще е количеството, което тялото ще задържи след вземането на хранителна добавка, толкова по-малко йод ще бъде изхвърлен с урината. Ако тялото има достатъчни нива йод, то ще изхвърли 90% или повече от взетата доза с хранителната добавка. Обратно, при по-малко от 90% съдържание в урината (задържане на повече от 5 мг) показва недостиг.

Попълване на запасите от йод в тялото

Специалистите по йод откриха, че комбинацията от йод и йодид е по-ефикасна от взимането само на едната форма, заради различните концентрации в тялото. Например, гърдите и простатата преимуществено използват йод, докато щитовидната жлеза и кожата се нуждаят от йодид. Други телесни тъкани натрупват която и да било форма.
Интерпретирането на резултатите от тестовете трябва да бъде направено от лекар, който също да определи и точната доза йод, както и кои допълнителни хранителни вещества може да са необходими за оптималното усвояване и задържане в организма на хранителната добавка.
Правилното допълване на количествата йод в организма лекува много болести, включително разстройство с дефицит на вниманието, заболявания на гърдите, яйчниците и простатата (включително рак), заболявания на щитовидната жлеза, вагинални инфекции, безплодие, мастни кисти, мигренозни главоболия и много други. Получаването на точните дози йод е особено важно, защото прекаляването също е води до проблеми.
Полезно е да се вземе предвид че японците поглъщат почти 14 мг йод ежедневно (най-вече от морски водорасли) –- почти 100 пъти повече от препоръчителната дневна доза в САЩ. Това са големи количества според американските стандарти, но японците имат изключително ниски проценти на фиброкистозна болест, както и на рак на гърдата, ендометриума, яйчниците и простатата. Браунстайн откри, че ефикасните дози варират между 12 и 50 mg мг на ден за повечето възрастни.
Допълнителното приемане на йод с храната когато е необходимо не само се справя с много сериозни здравни предизвикателства, то също така е полезно и за поддържането на здравето и за предпазване от заболявания. Тъй като йодът е един от най-основните минерали за тялото, подлагането на тест за определяне на нивата му не трябва да се пренебрегва ако желаете да постигнете или поддържате оптимално здраве.

Мери Ларедо

Източник: NaturalNews, Iodine Deficiency and Its Link to Diseases in the Body, 25 April 2008

http://www.naturalnews.com/023107_iodine_body_thyroid.html

Снимка: www.vibrantbeautynetwork.com

Прочетете още по темата:

Една чаена лъжичка за цял живот

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

При предприемане на каквито и да било промени в храненете, препоръчваме първо да се консултирате с личния си лекар за избягване на непоносимост към храни и/или вредни последствия поради пиенето на лекарства. По този начин ще извлечете максималното от храните без да застрашавате здравословното си състояние.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *