Опасните пластмасови бутилки за вода

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

plastic-water-bottles

Знаехте ли… че когато пиете топла вода от пластмасови бутилки, вие поглъщате два много опасни химикала?

Опасността от пластмасовите бутилки за вода може да се проследи до два химикала: бисфенол А иначе познат като BPA, и антимон. Макар че Американската агенция за храните и лекарствата твърди, че пластмасовите бутилки са напълно безопасни, други здравни експерти като лекарите от клиниката Мейо са загрижени, особено за децата, изложени на вода от пластмасови бутилки.  Изследване, публикувано в брой на списанието Environmental Pollution демонстрира как нивата на BPA и антимон се покачват рязко при излагането на пластмасовите бутилки на топлина.

BPA, да поиграем на криеница

Проблемът с пластмасата

Пластмасовите бутилки за вода се правят от материал, наречен полиетилен терефталат. При нагряване тази субстанция отделя химикалите BPA и антимон. BPA разстройва хормоните, което въздейства на нивата и баланса на хормоните и се свързва с рискове за здравето като:

  • Рак
  • Неврологични проблеми
  • Проблеми със сърцето
  • Разстройство с дефицит на внимание и хиперактивност (ADHD)
  • Затлъстяване
  • Диабет

Стареене на клетките, дехидратация, омега-3 мастни киселини

Факторът топлина

Изследователите в Университета на Флорида изследваха 16 марки бутилирана вода за да открият как се променят те при излагане на 70 градуса по Целзий (158 градуса по Фаренхайт) за четири седмици. Те откриха, че с все по-силното затопляне на бутилките, нивата на BPA и антимон стават все по-високи и по-високи. Само една марка пластмасови бутилки за вода прекрачва допустимите стандарти за безопасност на Агенцията за защита на околната среда – Environmental Protection Agency (EPA).  Но това не е гаранция.  Както обяснява Лена Ма, професор по почвата и водите в Университета на Флорида, „Ако държите на склад водата достатъчно дълго, може да се появят проблеми”.

Изследователите предупреждават пластмасовите бутилки за вода да не се държат в колите, особено през топлите летни месеци… което е доста честа практика! Изследователите също така отбелязват, че не само водата представлява риск.  Млякото, кафето и соковете, пакетирани в пластмасови опаковки също водят до отделяне на BPA и антимон от пластмасата и до попадането им направо в кръвотока.

Токсини унищожават щитовидната ви жлеза! Решението? Чудодейна домашна напитка

Според Международната асоциация на бутилираните води, бутилираната вода е #1 стоката в Китай, с продадени 9.6 милиарда галона (1 галон е равен на 3.78 литра) през 2011 година.  Съединените щати не са много по-назад по консумацията на бутилирана вода с 9.1 милиарда галона. Може би тези изследвания ще спомогнат за снижаването на тези количества.

Чудите се дали да използвате бутилирана вода вместо вода от чешмата?  Водещият изследовател Ма смята, че чешмяната вода би била далеч по-добрият избор! Особено филтрираната чешмяна вода.

Източник:

http://undergroundhealthreporter.com/the-danger-of-plastic-water-bottles/

Снимка: CNBC.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *