Стевия – сладкото решение за лаймската болест?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

stevia-lyme-disease

Лаймската болест е една от най-плашещите болести.

Тя не само се разпространява с алармираща скорост, но нейните дългосрочни ефекти могат да са опустошителни…

Хората при които първоначалното им инфектиране с лаймска болест остава незабелязано могат да развият хронична лаймска болест — тежка постоянна форма на заболяването, която причинява симптоми с широк обхват, включващи:

  • Артрит
  • Невропатия
  • Парализа на Бел
  • Умора
  • Проблеми с паметта
  • Проблеми с мисленето
  • Проблеми с речта
  • Безсъние
  • Мускулна слабост

Разбира се дори хората които незабавно разберат, че са се разболели от лаймска болест и я лекуват с антибиотици, могат в крайна сметка да развият хронична лаймска болест. Центърът за контрол на заболяванията съобщава, че 10 до 20 процента от хората, инфектирани с лаймска болест и лекувани с антибиотици, изпитват остатъчни симптоми като умора, болки, проблеми със ставите и мускулни болки.

Протокол за лечение на лаймска болест със сол и витамин С

Ако вече страдате от хронична лаймска болест, конвенционалните лекари не могат да направят много за вас. Някои специалисти по лаймска болест може да ви предпишат дълъг курс на антибиотици, но дори и това лечение е спорно, защото все още няма достатъчно изследвания за ефикасността му, а и то е придружено от сериозни странични ефекти като резистентност към антибиотиците.

Ето защо когато учените разрият ново потенциално лечение за лаймската болест, това е причина за празнуване — особено, когато то е така обещаващо като това…

Вероятно сте чували за билката стевия. Тя е натурален несъдържащ калории подсладител, който е 40 пъти по-сладък от захарта. Стевията не съдържа калории, защото химическите съединения в стевията, наречени стевиол гликозиди, не се усвояват през червата в значителни количества. Това прави стевията идеална алтернатива на захарта.

Подсладителят стевия се извлича от растението Stevia rebaudiana, което расте естествено в Южна Америка. Стевията се използва от местните жители за подслаждане на техните напитки йерба мате и чай от стотици години.

Искате да спрете да пушите? Тази билка незабавно убива желанието за никотин (и как да я отглеждате)

Стевия спира бактериите, причиняващи лаймска болест

Може би вече сте чували за натуралния подсладител стевия. Тя се приема за здравословна алтернатива на захарта, защото не съдържа калории и не предизвиква рязко повишаване на захарта в кръвта. Но ползите от стевията далеч надхвърлят това да ви помагат да поддържате здравословно тегло и балансирана кръвна захар…

Стевията притежава и мощни антиоксидантни, противовирусни и антибактериални свойства. Може би затова тя има такова поразително въздействие върху лаймската болест…

Лаймската болест се причинява от бактерията Borrelia burgdorferi, и учудващото е, че стевията убива тази бактерия по-ефикасно от три често употребявани антибиотика, използвани за лечението на лаймската болест.

В изследване от 2015 година, проведено в Университета на Ню Хейвън, учените откриха, че течните екстракти от листа от стевия убиват причиняващата лаймска болест бактерия в петри съдове по-добре от антибиотиците доксициклин, цефоперазон и даптомицин.

Тези изследователи изучават различни екстракти от растението стевия, включително Стевия  A, Стевия B и Стевия C. Те откриха, че Стевия A е най-ефикасен в убиването на лаймската бактерия, така че го съпоставят с три антибиотици. И още веднъж Стевия A излиза на челно място. Всъщност, екстрактът Стевия A бил толкова ефикасен, колкото всичките три антибиотика в комбинация.

Холистично лечение на лаймската болест

Д-р Ева Сапи ръководител на изследването, е била диагнозирана с лаймска болест през 2002 година. Оттогава насам тя посвещава изследователската си работа на откриването на лек за болестта. След като откриват способността на стевията да убива бактерията Borrelia burgdorferi през 2015 година, Сапи и колегите й започват клинични изпитания, в които използват стевия, за да лекуват хора с лаймска болест. Макар че клиничните изпитания все още продължават, тя казва, че до момента (статията е от 2.08.2017 г.) резултатите при хора също изглеждат обещаващи!

Стевия, 10 удивителни ползи за здравето

Обаче, ето какво още открихме в нета:

В сайта си д-р Бил Роулс, лекар, който преборва лаймската си болест с помощта на естествена билкова терапия, пише:

„Напоследък много се говори, че стевията е полезна в лечението на лаймската болест. Това се дължи на ин витро изследване, публикувано в списанието European Journal of Microbiology and Immunology през ноември 2015 година. Изследването откри, че екстракт от листа на стевия ефикасно убива спирохетите на бактерията Borrelia burgdorferi.

От излизането на изследването в интернет широко се разисква употребата на стевия за лечението на лаймската болест. Една компания, открита от експерт по лаймска болест, дори рекламира продукт от стевия конкретно за лечението на лаймска болест.

Най-сериозните 9 странични ефекти на стевията

За жалост аргументите са много неточни.

Важната дума в случая е „ин витро”. Ин витро означава, че изследванията са проведени в лаборатория. Поставен в епруветка, екстрактът спира растежа на живите спирохети и мехури на бактерията Borrelia.

Това не означава, че той убива Borrelia в живите организми. За да лекуват лаймската болест, химическите съединения в стевията трябва да се усвояват през червата — но причината тя да действа толкова добре като подсладител е именно защото тези субстанции не се усвояват през червата. Този факт е добре документиран в редица научни изследвания.

Ето защо екстрактът от стевия не би се очаквало да предоставя каквото и да било значимо антимикробно действие срещу Borrelia или срещу които и да било други микроби, свързвани с лаймската болест.

Единственият начин този екстракт може би ще подейства е ако бъде инжектиран венозно. Но това би било наистина лоша идея, защото хората и другите бозайници нямат ензими за разграждане на съединенията на стевията. Тези съединения биха се натрупали в тъканите с катастрофални последици…”

Голям напредък, същността на лаймската болест разбрана

И докато не е ясно кой прав, кой крив и дали екстрактът от стевия наистина лекува коварната лаймска болест или не, вижте

Още една бореща бактериите полза от стевията…

Освен че физически убива бактерията, която причинява лаймска болест, има още един начин, по който стевията се бори с лаймската болест…

Стевията ви помага да се откажете от захарта.

По-раншни изследвания показват, че захарта събужда спящите (латентни) в тялото ви бактерии на лаймската болест. В основни линии, дори и след като смятате, че сте убили всички причиняващи лаймската болест бактерии с мощна доза антибиотици, в тялото ви все пак има още бактерии, които се крият и са недостижими за антибиотиците. Тези бактерии се спотайват за известно време, но според изследването, те се събуждат когато открият захар, с която да се хранят.

Това означава, че ако вие или ваш близък страдате от лаймска болест, ще ви се наложи да се откажете от захарта и незабавно да преминете към употребата на стевия!

Стевия можете да откриете в магазините за хранителни стоки. Можете също така да откриете растения стевия в градински центрове и да я отглеждате в градината си; листата на стевията са много сладки ако ги дъвчете.

Макар че стевията може да е, а може и да не е добър избор за лечение на лаймската болест – очевидно предстои да научим истината след още изследвания, все пак има множество други билки, които наистина предоставят системни антимикробни свойства. Всъщност, правилно планиран режим с използването на антимикробни и имуномодулиращи билки може да е абсолютно най-доброто решение за лечението на хроничната лаймска болест. Вижте повече подробности тук: Ефикасни лекове контролират болките при лаймска болест… и въобще

Прочетете още по темата:

Лечение на хронични заболявания у дома 1

Лаймска болест, помогнете на тялото си да я отблъсне

Отстраняване на кърлеж от тялото – последните указания

 

Източници:

https://easyhealthoptions.com/sweet-solution-lyme-disease/

https://rawlsmd.com/health-articles/can-stevia-treat-lyme-disease

Снимка: Twitter

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *