Пърженето на храна в свинска мас е по-здравословно от използването на слънчогледово олио, казват учени

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

lard-garlic

(NaturalNews) В продължение на много десетилетия ни пробутват купища невярна информация за храните, които ядем и за това кои от тях са здравословни и кои не са.

Например, още от началото на двайсетте години на миналия век ни се казва, че свинската мас – претопената и пречистена сланина – е нездравословна субстанция, която трябва да заменяме с растителни олиа.

Знаете ли какво? Истина е почти противоположното. Вярно е, че приемът на свинска мас трябва да е ограничен, но пърженето на храни в свинска мас е много по-здравословно от пърженето им в повечето растителни олиа, според последните изследвания.

Още за ползите от свинската мас прочетете в статията: Реабилитацията на свинската мас от витамин D и полезен холестерол до божествен вкус в кухнята

Всъщност, когато бъдат загрети до температура на пържене, повечето растителни олиа наистина отделят токсични субстанции, които могат да причинят редица сериозни здравословни проблеми, включително рак, деменция и атеросклероза.

Професор Мартин Грутвелд от Университета Де Монтфорт в Лестър, който е експерт по био-аналитична химия и химическа патология наскоро (статията е от 18 ноември, 2015 г.) бе помолен да проведе изследване, за да определи кои са най-здравословните олиа за готвене.

Онова, което той откри постави под съмнение общоприетото разбиране относно използването на наситени мазнини в противовес на полиненаситени мазнини. Отдавна ни повтарят, че полиненаситените мазнини като например тези, съдържащи се в слънчогледовото олио са по-здравословни от наситените мазнини в маслото и свинската мас.

От статия, публикувана на уебсайта на Университета Де Монтфорт:

При загряването на мазнините и олиата молекулярната структура се променя и произвежда химикали, наречени алдехиди, които могат да причинят атеросклероза и рак.

Екипът на професор Грутвелд откри, че слънчогледовото олио и царевичното олио произвеждат алдехиди с нива 20 пъти по-високи от препоръчваните от Световната здравна организация.

Грутвелд и екипът му откриха, че храните, готвени в рапично олио, масло, гъша мас или зехтин произвеждат далеч по-малко от токсичните алдехиди, съдържащи се в слънчогледовото олио и в другите обичайно използвани растителни олиа.

Тогава защо свинската мас се сдоби с лоша репутация?

Свинската мас е само една от храните, които ни предупреждават да не ядем и както е с много уж „нездравословни” храни, истинската причина е че някой иска да ни накара да купуваме заместител.

В случая със свинската мас ни лъжеше концерна Procter & Gamble, които искаха да продават новия си продукт – Crisco – създаден в лаборатория още през 1907 година.

Кратката версия на историята е следната:
През 1906 година бе публикуван романа на Ъптон Синклер Джунглата. Книгата бе донякъде сензационно разобличаване на месната индустрия и на условията в кланиците в Чикаго. Тя технически е художествена литература, но описанието на автора на работници, падащи в казани с вряща мас бе достатъчно да накара човек да му стане зле.

Колкото и отвратено да е било обществото от мисълта да яде свинска мас след прочитането на книгата, на пазара нямаше неин заместител докато Procter & Gamble не започнаха да продават растителна мазнина за готвене.

Компанията се интересуваше от намирането на начин да продава памучното олио, което тя притежаваше в огромни количества след като пазарът на продаваните от нея свещи се бе свил поради изобретяването на електрическата крушка.

От сайта NPR.com:

„През 1907 година немският химик, Е.С.Кайзер, се появи в управлението на Procter & Gamble в Синсинати с невероятно изобретение. То представляваше топка мазнина. То приличаше на свинска мас. С него се готвеше като със свинска мас. Но то нямаше нищо общо с прасета. То беше хидрогенирано олио от памучно семе”.

Компанията успя посредством хитър маркетинг да убеди вече „придирчивото” (заради книгата на Синклер) общество, че нейният създаден в лаборатория продукт е по-чист и по-здравословен.

Procter & Gamble… започнаха рекламна кампания, която накара хората да мислят за ужасните истории за примесената свинска мас. Рекламите изтъкваха колко чисто и полезно е олиото Crisco. Компанията пакетираше продукта в бяло и твърдеше „стомахът приветства Crisco”.

Останалото е история. През петдесетте години на миналия век учените допълнително сриха репутацията на свинската мас като твърдяха, че наситените мазнини причиняват атеросклероза. Към онзи момент свинската мас вече широко се отбягваше.

Изводът от цялата тази история е че когато ви казват, че продукт, направен в лаборатория е по-добър от естествена субстанция, която се използва от хиляди години, може би е необходимо да проявите мъничко здрав разум и да подходите към тези твърдения със скептицизъм…

Даниел Баркър

Източник:

http://www.naturalnews.com/052021_lard_canola_oil_cooking_oils.html

Снимка: travel.obozrevatel.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *