Дали този минерал не е ключът към оцеляването от Ебола?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вие сигурно вече знаете, че почти 70% от заразяващите се с вируса Ебола ще починат. Този брой е трагично висок и доста плашещ. Но защо вирусът не убива всички? Обикновено отговорите варират от силата на имунната система до медицинските грижи. Братовчед ми, който беше мисионер в Сиера Леоне казва, че някои африкански народи ще ви кажат, че онези, които оцеляват са любимци на боговете. Но какво ще кажете, ако истинският отговор е така прост като недостиг на конкретен минерал?

timthumb

Научно изследване, което е почти на 20 години подсказва, че недостигът на селен може да причини превръщане то на вируса в смъртоносен.

Още през 1995 година списанието the Journal of Orthomolecular Medicine откри, че някои щамове на Ебола съдържат селенопротеин, който създава „безпрецедентна нужда от селен в гостоприемника, което потенциално води до тежка липидна пероксидация и до разрушаване на клетъчните мембрани”. Този последващ недостиг на селен може да доведе до кръвоизлив, водещ до смърт.

Селенът има противосъсирващо действие. Недостигът му може да причини съсирване на кръвта. А когато има сериозен недостиг, това може да доведе до тромбоза (образуване на сериозни съсиреци на определено място) и дори до кръвоизлив. Всъщност, когато изследователите поставят животни в състояние на сериозен недостиг на селен, кръвоизливите са често срещани. Но това рядко се случва при хората, защото в храната на повечето хора има достатъчно селен за предпазване от този сериозен проблем.

Обаче, когато този селенопротеин унищожава влизащия в тялото селен, вие можете да пострадате от кръвоизлив и смърт. Интересното е, че не всяка форма на Ебола съдържа този протеин. Щамът на Ебола – Рестон, например, не носи този протеин. И този щам не причинява заболяване при хората.

Така че възможно ли е като просто лекуваме пациентите с Ебола със селен да спасим живота им?

Не знаем отговорът за сега. Макар че тази информация се появи преди почти 20 години, никой никога не я е изпробвал при Ебола. Обаче, китайците използват селена за лечението на инфекциозни хеморагични трески с голям успех. Така че е твърде възможно големи дози селен да помагат на хората с Ебола да оцелеят от болестта.

Като стана на дума, орално приеман селенът вероятно не е достатъчен за преодоляване на екстремно изчерпване на минерала при наличието на този протеин, но той въпреки това може да помогне за избягване на заболяването. Селенът е добре познат стимулант на имунитета. И помага в регулирането на механизма на съсирване на кръвта в тялото. Така че е жизнено важно да се взима достатъчно селен всеки ден.

Стандартната дневна доза селен е 200 мкг. Ако смятате, че трябва да пиете повече, говорете с личния си лекар, за да сте сигурни, че това е необходимо, както и да разберете точната доза.

Вашият вътрешен човек за по-добро здраве,

Стив Крейнинг

Източник:

The Journal of Orthomolecular Medicine, Vol. 10, No.2, 1995

Снимка: www.nigerreporters.com

Прочетете още за селена:

Свойствата на селена предпазват от рак

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *