Яжте ПОВЕЧЕ мазнини, за да предпазвате сърцето и мозъка си

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Ако сте напълно объркани относно мазнините, вие далеч не сте единствени. Посланията, свързани с тях непрекъснато се променят, и честно казано не е лесно човек да следи информацията.

Но май най-накрая има светлина в края на тунела.

От дълго време посланието, излизащо от залите на конвенционалната медицина беше, че манините са вредни за здравето. Казваха ни, че трябва да ги избягваме, колкото се може повече.

maznini-polezni

Диетите с ниско съдържание на мазнини и несъдържащите никаква мазнина храни бяха много модни. Уверяваха ни, че най-добрият начин да избягваме сърдечни проблеми и други хронични заболявания е като „намалим мазнините”!

И за жалост наситените мазнини се обявяваха за особено опасни и трябваше да бъдат избягвани на всяка цена.

Но след това, тези послания започнаха да се променят.

Започнахме да чуваме, че може би … просто може би… не всички мазнини са така вредни за нас, както ни бяха казвали. Но наситените мазнини все още бяха в черния списък.

Днес, много традиционни лекари и изследователи най-накрая започват да признават, че може и да са грешали през цялото това време.

Те започнаха да казват, че онова, което застъпниците на традиционните храни проповядват от десетилетия е всъщност вярно, т.е. че не наситените мазнини са вредните мазнини. Всъщност, органичното масло, органичните меса от хранени на паша животни, кокосовото масло и другите продукти с наситени мазнини могат и играят важна роля за здравето ни. Яденето на ПОВЕЧЕ от ПРАВИЛНИТЕ видове мазнини поддържа сърцето, мозъка и тялото ни здрави.

Още по темата: Мазнина в авокадото убива раковите стволови клетки

Освежаващото е че вече чуваме, че именно транс-мазнините са онези, които е трябвало да са в забранения списък от край време. Тези невероятно нездравословни, обработени мазнини могат да всеят хаос в здравето ни и най-накрая получават лошата слава, която заслужават.

Ние се НУЖДАЕМ от мазнини, за да сме здрави

Време е да оставим старите митове за мазнините да умрат.

Истината е, че се нуждаем от умерена доза здравословни, хранителни мазнини за оптималното здраве на мозъка и имунната си ситема, както и за хормоналния баланс, здравето на кожата и така нататък.

Всъщност, ние сме биологически програмирани да откриваме мазнини в заобикалящата ни среда! Скорошно изследване, проведено в САЩ и Холандия откри, че много хора могат да определят съдържанието на мазнини в млякото само като го помиришат.

Това е напълно логично, защото през по-голямата част от съществуването на човешкия род, ние сме имали проблеми с набавянето на достатъчно храна, а мазнините са наситени с калории.

Днес, разбира се, ние имаме различен проблем. Много от нас приемат твърде много калории, което води до затлъстяване, сърдечни заболявания, метаболитен синдром и други болести, свързани с вредния начин на хранене.

В продължение на много години, хранителната индустрия рекламира храните с ниско съдържание на мазнини и тези без мазнини като начин да се храним по-здравословно. Но това противоречи на някои доста фундаментални факти относно биологията ни.

Ние се нуждаем от мазнини. Всяка клетки в тялото съдържа мазнини. Клетъчните мембрани, които в голяма степен са изградени от мазнини, са жизнено важни за живота на клетката. Клетъчната мембрана дори функционира като „мозъка” на клетката, като получава и обработва информация от заобикалящата я среда, както и като изпраща съобщения. Здравословните мазнини означават здрави клетъчни мембрани, които функционират така както са създадени да го правят.

Още за мазнините: Реабилитацията на свинската мас от витамин D и полезен холестерол до божествен вкус в кухнята

Така че проблемът не е в това дали трябва да прогоним мазнините от храната си. Проблемът е в това какви видове мазнини трябва да ядем.

Съсредоточете се върху ТЕЗИ мазнини за добро здраве

Истината е, че имаме много неща, които да харесваме в здравословните мазнини.

Здравословните мазнини стимулират…

 • имунитета,
 • познавателната функция,
 • здравословния имунен отговор,
 • хормоналния баланс, сърдечносъдовата система,
 • и редица други области на здравето, като предпазват и от рак.

Вредните мазнини, от друга страна, доста често правят точно обратното.

Така че нека започнем с полезните видове мазнини. Първо, имаме мононенаситени мазнини, съдържащи се в…

 • зехтина,
 • авокадото,
 • високо олеиновото слънчогледово олио,
 • сусамовото масло,
 • конопеното масло,
 • кашуто
 • и в други източници.

Ние имаме нужда да ядем повече от тези храни, защото в умерено количество те стимулират здравословните нива на холестерола и, в крайна сметка, сърцето и мозъка. Те могат дори да помогнат за смекчаване на възпалението, което на практика е в основата на всички хронични заболявания.

Другите препоръчвани мазнини се наричат полиненаситени. Техни източници са сьомгата, другите мазни риби, ядките и семената. Тези храни съдържат полиненаситените мазнини, омега-6 и омега-3 в разнообразни съотношения.

Модерният начин на хранене съдържа по-висок процент омега-6 и по-нисък процент омега-3 мазнини. Онова към което се стремим е по-добър баланс с еднакъв или по-висок процент омега-3 мазнини, каквото е съотношението в сьомгата в други мазни риби. Омега-3 мазнините снижават възпалението, те са чудесни антиоксиданти и са доказали, че помагат на хората да отслабват, понеже подобряват метаболизма, както на мазнините, така и на глюкозата.

Наситените мазнини, обичайни за месата, пълномасленото прясно мляко, маслото, кокосовите орехи и другите източници някога се смяташе, че са свързани със сърдечните заболявания и с напълняването; обаче, нови изследвания показват, че тези мазнини могат да играят важна роля в насищането на тялото и мозъка с хранителни вещества.

И разбира се, да не забравяме: Забранената храна, която парира рака

Наскоро, мащабни изследвания съобщиха, че наситените мазнини не повишават риска от сърдечни заболявания противно на онова, което слушахме десетилетия наред. Много експерти в традиционната медицина все още упорито твърдят, че тези заключения не са окончателни, понеже няма голям обем клинични данни за последиците от консумацията на някои мазнини. Обаче, предварителните изследвания показват, че правилните видове мазнини укрепват имутитета, снижават възпалението, балансират нивата на холестерола, подсилват неврологичната и познавателна функция, регулират хормоните и така нататък.

Отървете се от ИСТИНСКИЯ злодей в храната… болестотворните транс-мазнини

Има друг клас мазнини, които напоследък съвсем заслужено получават много отрицание в пресата – транс-мазнините. Транс-мазнините обикновено се получават когато към растителните масла/олиа изкуствено се добавя водород, и те се съдържат в маргарина и в безброй фабрично произведени храни.

Производителите обичат хидрогенираните олиа, защото те действат като традиционните мазнини за готвене и удължават срока на годност на продуктите. Ироничното е че учените, които откриха процеса на хидрогениране спечелиха Нобелова награда.

Транс-мазнините повишават вредния (LDL) холестерол и снижават полезния (HDL) холестерол. Те също така повишават риска от инфаркт, инсулт и диабет тип 2. Те стимулират възпалението и многократно са свързвами с рака. Транс-мазнините дори бяха свързани с агресивното поведение.

За разлика от тях, наситените мазнини са суперхрани!

Агенцията за храните и лекарствата (FDA) наскоро огласи забрана на транс-мазнините, отбелязвайки, че самото премахване на тази вредната съставка от хранителния ни режим би могло да предотвратява по 20000 инфаркта на година. Други изследвания откриха, че елиминирането на транс-мазнините може да предотврати цели 20 процента от смъртните случаи от сърдечно-съдови заболявания.

Стимулирайте здравето на сърцето си с полезни нитро-мастни киселини

Не забравяйте, че транс-мазнините все още не са изхвърлени от храните, така че все още трябва да пазарувате внимателно. Това означава избягване на всеки продукт, съдържащ хигрогенирани олиа.

Лесният начин да правите това е просто да спрете да ядете обработени храни. Пържени картофи, понички, чипс, кракери (солети) – всичките са общо взето заредени с транс-мазнини.

Хубавото е, че има много здравословни мазнини, от които да избирате, а изследванията показват ползите от Средиземноморската диета с това как правилните видове мазнини в нея могат да са полезни за здравето на сърцето. Покоряващо ново изследване, публикувано в списанието PNAS показва, че когато добавяме зехтин, ядки и/или авокадо към дадено ястие с много зеленчуци, съдържащи много нитрити и нитрати като спанак, целина и моркови, между тях има синергично действие.

Мазнините реагират с азотните съединения в зеленчуците и произвеждат така наречените нитро-мастни киселини, които могат да носят значителни ползи за сърдечно-съдовото и цялостното ни здраве – особено що се отнася до здравословно кръвно налягане. Изследователите казват, че тези нови разкрития помагат за обясняването на предишни изследвания, които показаха че Средиземноморската диета – която набляга на комбинациите от тези храни – снижава риска от инфаркт, инсулт и сърдечно-съдови заболявания.

Има два начина да загазим с мазнините: Или като ядем всичко, което изглежда добре без да се притесняваме или полагаме огромни усилия да елиминираме всички мазнини от храната си.

Но най-добрият път е средният: Научете какво представляват мазнините, внимателно избирайте най-полезните видове и намалете или елиминирайте мазнините, които знаем, че са вредни за нас. Правете това и поддържането на здравословно тегло и на добро здраве на сърцето ще е лесна работа, а вие ще бъдете възнаградени с множество дългосрочни ползи на най-важното за здравето ниво – клетъчното ниво.

Д-р Айзък Илайъс

Източник:

https://healthiertalk.com/eat-more-fat-to-protect-your-heart-and-brain/

Снимка: linkis.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *