Селъри, незаменимият зеленчук, който естествено регулира високото кръвно налягане

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Целината (особено дръжковата целина, продавана като селъри) е част от сенникоцветното семейство. Това растително семейство включва морковите, магданоза и фенела. Целината първоначално расте като дива целина в Средиземноморието, където семената на растението някога са били високо ценени като лекарство.

Селърито съдържа фитохимикали, наречени фталиди. Като екстракт те се наричат 3-n-butylphthalide или NBP. Изследване показва, че NBP отпуска тъканите на артериалните стени и в резултат на това повишава потока на кръвта и снижава кръвното налягане.

Яжте селъри при високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане е проблем на много хора; всъщност в Америка около 76.4 милиона души над 18 годишна възраст страдат от високо кръвно налягане, отбелязва Американската сърдечна асоциация.

Високото кръвно налягане може в голяма степен да повиши риска ви от животозастрашаващ инсулт или инфаркт. Какво ще кажете за яденето на селъри и снижаването на кръвното налягане? Снижава ли този зеленчук кръвното налягане?

По-добре е да се яде цялото растение. Съдържанието на сол в дръжковата целината е ниско (виж по-долу), като в същото време си набавяте фибри, магнезий и калий, които също спомагат в регулирането на кръвното.

За остър ум, добро настроение и младост в живот без рак и високо кръвно можете да разчитате на омега-3 мазнините

Според д-р Кенет Шейфър от отделението по сърдечно-съдова медицина в Кливландската клиника – „за извличане на полза, човек би следвало да яде по около четири стебла селъри – една чаена чаша, нарязани – на ден”.

Екстракт от семена на целина при високо кръвно налягане

Екстрактът от семена на целина съдържа важно съединение, познато като 3-n-butylphthalide, или 3nB съкратено, на което се дължи характерния вкус и аромат на целината.

Съединението 3nB бе открито като активен компонент на целината в изследваниия, насочени да обяснят някои от лечебните действия на целината, включително снижаване на кръвното налягане и облекчаването на артрита.

Съединението 3nB първо привлече научно внимание когато учените от Медицинския център на Университета на Чикаго го определиха като факторът в целината, отговорен за ефекта на снижаване на кръвното налягане, предоставян от този зеленчук.

Изследването бе започнато след като бащата на един от изследователите беше ял по 115 грама селъри всеки ден в продължение на една седмица и беше забелязал, че кръвното му паднало от 158 на 96 до нормалните стойности от 118 на 82!

Сложете край на високото кръвно веднага с този чай

Сокът от селъри и кръвното налягане

Сокът от селъри съдържа съединението 3-n-butylphtalide, или фталид, на което се дължат вкуса и аромата на зеленчука. Като химическо съединение, въздействащо на тялото, фталидът спомага отпускането на гладките мускули в стените на кръвоносните съдове. Кръвното налягане пада с разширяването на кръвоносните съдове и позволява по-лесното протичане на кръвта.

Препоръки за сок от селъри

Използвайки препоръчваните на Изток дози за снижаване на леките случаи на високо кръвно налягане, човек би ял по около 120 г селъри (една чаена чаша нарязани стебла на селъри) всеки ден. Би следвало да усетите резултатите след само една или две седмици. С изстискването на 2 стебла селъри на ден ще се постигнат същите резултати.

Сок за регулиране на кръвното налягане със стебла от селъри

Използвайте:

 • 2 стебла селъри
 • 1/2 глава червено цвекло
 • 2 моркова
 • 1/2 зелена ябълка
 • лимон

Целината ефикасно побеждава рака

Независимо коя част от целината ядете, това предоставя ползно снижаване на кръвното налягане, както и много още ползи за здравето, като:

 • Снижава възпалението в тялото. Ето защо всеки страдащ от болки в ставите, белодробни инфекции, астма и акне ще почувства облекчение ядейки селъри.
 • Целината ви кара да се чувствате спокойни. Минералите в нея, особено магнезият, отпускат нервната система. Изяждайте по стрък селъри преди да си легнете за по-добър сън.
 • Помага за балансирането на алкалността на тялото.
 • Яжте селъри за по-добро храносмилане.
 • Високото съдържание на вода в селърито, в комбинация с неразтворимите фибри в него, го превръщат в чудесен източник за спомагане на изхожданията. Поради диуретичното му действие, не е добра идея да ядете селъри, ако страдате от диария.
 • Селърито съдържа полезен натрий. Макар че избягването на солта е важно за здравето на сърцето, натрият в селърито всъщност е полезен за вас. За разлика от натрия в кухненската сол, този е органичен, естествен и особено важен за здравето ви.
 • Полезно е за очите. Голям стрък селъри ви предоставя пет процента от дневната доза витамин А, а това спомага за предпазване на очите и препятства развиването на свързани с възрастта проблеми със зрението.
 • Селърито спомага за снижаването на вредния холестерол. Бутилфталидът, съдържащ се в този зеленчук, освен че както вече казахме придава вкуса и аромата му, снижава и холестерола в тялото.
 • Целината бори някои видове рак. Мощен флаваноид в селърито, наречен лутеолин, всъщност спира растежа на раковите клетки, особено при рак на панкреаса.

Освен ползите за снижаването на високото кръвно, селърито е също така отличен източник на антиоксиданти и полезни ензими. То съдържа витамини и минерали като витамин К, витамин С, калий, фолат и витамин B6. И за разлика от други зеленчуци, дори и приготвяно на пара, бланширано или варено, селърито губи много малко от хранителните си вещества.

Една чаена чаша селъри съдържа приблизително 16 калории, нула мазнини. Един грам протеини и пет грама фибри. Важно е да отбележим, че макар че повечето хора обичат да ядат стеблата на селърито, то и листата и семената му също са ядивни и много полезни за здравето.

Пречистете тялото си с лимони и целина

Заключение

Сокът от селъри е просто незаменим за всеки, който иска да снижи кръвното си по естествен начин и да се поддържа в добра форма и здраве. Но за по-добро здраве вие освен това можете да добавяте селъри/целина в супите, салатите и сандвичите си или пък просто да си похапвате стебла по всяко време на деня.Още ползи, предоставяни от този вкусен и полезен зеленчук ще опишем в следващата статия по темата. До тогава бъдете здрави и се грижете за себе си.

Прочетете още:

Дванадесет етерични масла за високо кръвно налягане

Как да стимулираме кръвообръщението си когато температурите паднат

Яжте селъри една седмица и ще забележите следните промени в тялото си

Шест зимни зеленчука, които снижават кръвното налягане

Цианидин: ползи за сърцето, при диабет тип 2 и при артрит – 3

Необикновена точка незабавно сваля кръвното и елиминира всяка болка!

Трябват ви 3 дни за да пречистите тялото си от токсините, тлъстините и излишните течности

Зеленчуци срещу рак на панкреаса!

Източници:

https://www.resperate.com/blog/hypertension/diet/healthy-foods/celery-for-high-blood-pressure?utm_source=RESPeRATE+USA&utm_campaign=eec427a3dd-&utm_medium=email&utm_term=0_ac3cc1206e-eec427a3dd-297651917

https://www.thealternativedaily.com/just-four-stalks-celery-day-can-reduce-high-blood-pressure/

Снимка: Alternative Daily

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

По отношение на диетите, препоръчваме преди да се подложите на каквато и да било диета, първо да се консултирате с личния си лекар и по възможност с диетолог за избягване на непоносимост към храни или режим на хранене. По този начин ще извлечете максималното от диетата, без да застрашавате здравословното си състояние.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *