Яжте селъри една седмица и ще забележите следните промени в тялото си

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Селърито е хрупкаво, жилесто, воднисто и с чудесен вкус, то е вид целина и по-точно дръжкова целина, за разлика от по-познатата ни целина – главеста и листна. То е зеленчук, който хората ядем дори и готвено, когато вече в голяма степен е загубило вкуса си. Може да сте чули, че ядейки селъри хората горят повече калории от калориите, съдържащи се в него.

Знаем също така, че селърито снижава артритните болки и нивата на холестерола, детоксикира тялото, снижава кръвното налягане, спомага отслабването. Но въпреки това, то си остава непопулярен и не особено харесван зеленчук. Вие ядете ли селъри?

Може би, дадената по-долу допълнителна информация ще ви насърчи да го включите в списъка си за пазаруване.

Как повече да не купуваме селъри, като непрекъснато си отглеждаме растението у дома

Още за селърито

Селъри е част от семейство Сенникоцветни (Apiaceae), отглежда се навсякъде по света и е част от много национални кухни. Произхожда от Северна Африка и Средиземноморието.

Ядат го поне в малки количества в почти всички народи от Индия до Америка, Австралия и Япония… И е известно още от древността до наши дни.

То се споменава в древни средиземноморски документи като гробницата на фараона Тут.

Шест зимни зеленчука, които снижават кръвното налягане

С какво са полезни стръковете селъри?

Селърито е полезно, защото е с богато съдържание на всички необходими за човешкото тяло витамини и доста минерали – витамин К, калий, витамин А, калций, витамин В, магнезий и витамин С. Но най-ценни в него са фитонутриентите.

Фитонутриентите са растителни химикали, използвани за предпазването ни от лъчите на слънцето и насекомите, но въздействието им върху хората са по-впечатляващи. Би следвало да знаете, че фитонутриентите предоставят и антиоксидантни и противовъзпалитени ползи.

Първоначално, може да е предизвикателство да свикнете с яденето на селъри, заради неговата консистенция, но ще забравите всичко това след като разберете как този зеленчук подсилва комуникацията между клетките и имунитета на тялото.

Също така, известно е, че фитонутриентите помагат за възстановяване на ДНК-то от токсичното увреждане и предоставят добри резултати що се отнася до битката с атеросклерозата и рака.

Рецепта ни вкарва в релси след празниците за само 72 часа!

Какво може да направи селърито за една седмица?

Макар че предишните резултати са големи в дългосрочен план, също така, трябва да се вземе предвид какво може да бъде въздействието на селърито върху тялото ви когато става дума за непосредственото бъдеще.

По-долу ще видите кратък списък на резултатите, изпитани от хора след добавянето на порция селъри в ежедневната им диета:

Подобрена хидратация – селърито съдържа 59 процента вода, ето защо, консумирането на повече от този зеленчук ще ви предпази от обезводняване.

Снижава възпалението – в случай на риск от хронично възпаление, сърдечно-съдово заболяване (атеросклероза) или рак, трябва да знаете, че селърито спомага снижаването на вероятността да пипнете гореспоменатите болести.

Отслабване – селърито е зеленчук с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на калории, то намалява глада, без да е необходимо да ядете твърде много от него.

Снижава кръвното налягане – според изследвания, селърито снижава кръвното налягане с 18 процента.

Сложете край на високото кръвно веднага с този чай

 Предпазва от/спира киселинния рефлукс и киселините – селърито е с ниска киселинност. Ето защо, то се препоръчва при тези проблеми.

Резултатите от яденето на селъри при тези проблеми още не са потвърдени, но много хора съобщават по-добри резултати след като ядат селъри.

Отблъсква комарите – казва се, че екстрактът на етерично масло от селъри може да се използва като средство за отблъскване на комари, така че то е добър начин да избегнете сърбежите през лятото.

Помага за поддържане здравето на очите – Селърито е с голямо съдържание на витамин А, така че то помага при сухота в очите и защитава роговицата.

Подобрява храносмилането – селърито е богато на фибри и помага за редовното изхождане и поддържа тънките черва здрави.

Подобрява холестерола селърито снижава холестерола със 7 процента.

Последни думи

Това са само някои от многото ползи от яденето на селъри. Може и да мислите, че то не е сред най-вкусните зеленчуци, но яденето на селъри ще подобри здравето ви. Ще изглеждате и ще се чувствате по-добре.

Прочетете още:

Какво да пием за да свалим излишните килограми за 8 седмици

Всичко в природата е свързано! Кои плодове кои органи лекуват?

Сезонно 3-дневно очистване на лимфната система, за да сте здрави през цялата година

Защитете панкреаса си с този лесен план за детоксикация

Пречистете тялото си с лимони и целина

Целината ефикасно побеждава рака

Пречисти затлъстелия си черен дроб, пренастрой метаболизма си и задействай топенето на тлъстините

Източник:

https://healthandlovepage.com/celery-changes/

Снимка: hrtower.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *