Зареждащо с енергия разтягане на тялото сутрин, упражнения

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Повечето хора се будят всяка сутрин в дни с много натоварен график и с безкрайно дълъг списък за неща за свършване. Лесно е да пренебрегваме грижата за себе си когато сме под пара, но да отделяме време за себе си всяка сутрин е важно поради много причини. Чудесен начин да показваме любов към себе си всяка сутрин са следните упражнения за разтягане (стречинг), както и тези. 

Създайте си навика всяка сутрин да се протягате т.е.да правите стречинг упражнения, защото това е важно не само за да сте спокойни. Сутрешният стречинг помага за подобряването на гъвкавостта на тялото, предпазва от болки и спомага за раздвижването на кръвта.

Лесно и бързо решение за подобряване на холестерола и кръвната захар

Повишена гъвкавост

Най-често срещаната полза от стречинга е повишената гъвкавост на тялото. След като повечето хора днес работят на бюро, важно е да подобрим или поне да поддържаме гъвкавостта си, за да продължаваме да сме здрави. Седенето на бюро може да причини отслабването на някои мускули като мускулите на гърба и седалищните мускули, като  същевременно кара други мускули като флексорите на гърдите и бедрата да се стягат. Важно е да разгъваме тези стегнати мускули, за да препятстваме нараняване, да повишаваме обхвата на движението и да подобряваме стойката си.

Предпазване от леки и по-силни болки

Сутрешната скованост е много често срещана. След като спим 8 часа, течността около ставите и гръбначните дискове се повишава и води до дискомфорт и скованост в ставите. Внимателното разтягане на тялото повишава кръвотока и помага тази течност да се оттегли от ставите, облекчавайки болката и сковаността. Няколко минути стречинг могат също така да поддържат гръбначния ви стълб гъвкав и подвижен, препятсвайки болките в гърба. Напрегнатите мускули, било то от упражнения, правени предишния ден или от положението на тялото по време на сън, могат да бъдат облекчени с разтягането и изпъването на мускулите.

Този лесен навик измамва смъртта

Повишено циркулиране на кръвта

Щадящият стречинг помага за повишаването на температурата на тялото като раздвижва кръвта от торса към крайниците. Повишаването на кръвотока спомага кръвообръщението и доставката на кислород и хранителни вещества към останалите мускули и органи в тялото. Стимулирането на кръвообръщението може също така да помогне за подобряването и възстановяването на енергията ви през целия ден.

Ясен ум

Повишения кръвоток в цялото тяло означава, че и в мозъка ви ще има повишен приток на кръв. Този приток на кръв в мозъка повишава концентрацията и съсредоточеността през останалата част от деня. Той също така ускорява появата на ендорфини в мозъка като спомага облекчаването на стреса и тревожността. Разтягането (стречингът) на тялото може също така да ви помогне да се освободите от психическото напрежение и да подобри психичното ви здраве.

Сутрешни стречинг упражнения

Вместо да спите до последната секунда, будете се няколко минути по-рано и правете следните стречинг упражнения в продължение на 5-10 минути, за да започвате всеки ден както трябва.

Преборете мускулната треска лесно, 7 начина

Упражнение за разтягане на врата

Наклонете главата си НАДЯСНО, навеждайки дясното си ухо към рамото. Много плавно поставете дясната си длан върху върха на главата си като ръката е свита в лакътя, за да удължите разтягането, изпъвайки лявата си ръка надоли с длан обърната към пода. Повторете упражнението НАЛЯВО и направете няколко кръгообразни движения с врата си, за да изпънете и задната част на врата си.

Отпускане на горната част на гърба

Допрете дланите си една до друга и ги изпънете пред  себе си. Леко наведете брадата си към гърдите и изпънете раменете си настрани, за да осъществите разтягане между лопатките си.

Отпускане (на напрегнати мускули) на гърдите

Изпънете ръцете си назад и надолу с хванати длани. Изтеглете раменете си назад и вдигнете хванатите си ръце леко нагоре за да изпънете гърдите си.

Прегъване напред

Прегънете се в ханша и наведете върха на главата си към пода. Скръстете ръцете си или ги оставете да висят към пода и позволете на гравитацията да привлича тялото ви за по-голямо разтягане надолу. Би следвало да усетите изпъването в задната част на краката и в кръста си.

Шест храни силно повишават азотния оксид в тялото за перфектно здраве

Странично разтягане

Застанете със стъпала, разтворени на ширината на ханша, вдигнете ръце над главата си и хванете ЛЯВАТА си китка с ДЯСНАТА си ръка. Наведете тялото си НАДЯСНО, така че да почувствате изпъване в лявата част на тялото си.

Котка/Крава

Застанете на колене с ръце, опряни на земята, приберете брада към гърдите си и извийте гърба си нагоре, съсредоточавайки се върху разтягането и изпъването на кръста си. Отпуснете гръбначния си стълб и след това леко го извийте като изпъвате раменете си настрани, като в същото време се опитвате да изпънете горната част на гърба си.

Извиване на гръбначния стълб в седнало положение

Седнете на пода и изпънете ДЕСНИЯ си крак право пред себе си. Прехвърлете левия си крак през десния и поставете стъпалото си на пода. Завъртете торса си НАЛЯВО било то като хванете левия си крак или като поставите лакътя си върху коляното си. Непременно изпъвайте гръбначния си стълб и дръжте гърдите си изправени.

Йога и имунитет

Изпъване на подколянното сухожилие

Легнете по гръб на пода и вдигнете ДЕСНИЯ си крак нагоре към тавана и леко назад, хванете отзад коляното или прасеца си в зависимост от това колко гъвкаво е тялото ви. Дръжте крака си колкото се може по-изпънат, а гърба и ханша си плътно изпънати върху земята. Другият крак е свит в коляното, със стъпало стъпило на пода.

Изпъване на флексора (мускула) на ханша

Започнете в положение на тялото с ДЕСНИЯТ крак пред тялото, стъпил на пода и свит в коляното, ЛЯВОТО коляно е изтеглено назад и опряно на пода. Стегнете плочките на корема си и държте гърба си изправен без да го извивате. Леко се наведете напред, за да усилите изпъването в предната част на ЛЯВОТО си бедро.

Кобра

Легнете по корем с опрени на земята свити лакти под раменете като ръцете и дланите също са опрени на пода и са изпънати напред. Главата и гърдите са изправени нагоре, така че да се изпъне гърба ви. Не трябва да усещате никакъв дискомфорт или напрежение в кръста си.

Най-разумният ви подход към добро здраве оттук нататък

Съвети за сутрешен стречинг

Разтягането трябва да е ненатрапчиво

Не е необходимо да се пресилвате при правенето на изпъванията тялото ви, нито да се напрягате прекомерно, тялото ви е било в покой и още не се е загряло. Влагането на сила при изпъванията може да доведе до травма.

Пийте много вода

След осем часа без вода е важно да изпиете голяма чаша вода, за да помогнете на кръвообръщението си и да заредите останалата част от тялото си с хранителни вещества.

Дишайте дълбоко

Издишайте при всяко изпъване и поемайте дълбоко дъх по преме на изпъването. Това ще ви помогне да се отпуснете и ще спомогне допълнително кръвообръщението.

Задържайте за поне 30 секунди

Задържайте всяко изпъване за 30-60 секунди, за да спомогнете подобряването на гъвкавостта. Избягвайте енергичните движения и не бързайте с изпъванията, изпълнявайте всяко изпъване леко и бавно.

от Диана Дормен

Прочетете още:

Изследване разкрива решение за услужлива памет

Нищо и никакъв трик добавя години към живота ви

12 ефикасни начина за засилване на метаболизма

Кога за последен път прочистихте лимфата си?

Едно упражнение, четири минути, 28 дни, ново тяло

Будите се с болка? 7 облекчаващи болката трикове и се будите отпочинали

Петимата тибетци – ежедневни ритуали за универсално здраве

Съвет на деня: протягайте се преди сън

Източник:

https://blog.paleohacks.com/energizing-morning-stretching-routine/
Снимка: Pinetrest

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *