Изследване разкрива решение за услужлива памет

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

word-finding-tips

Вдигнете ръка, ако това ви се е случвало.

Разказвате история и внезапно не можете да се сетите за точната дума за нещо. Знаете какво е то. Дори си го представяте в ума си. Но думичката някак изобщо не ви идва на ум.

Моментите в които дадена дума ви е на върха на езика са толкова разочароващи, че ви иде да си загризете ноктите от яд. Понякога те могат дори да ви разтревожат.

Но бъдете спокойни, тези моменти са доста често явление. Всъщност почти всеки страда от проблеми с намирането на дума от време на време.

Тези притеснителни засечки на мозъка стават по-чести с възрастта. Но сега ново изследване разкри начин възрастните значително да снижат тези проблеми.

И добрата новина е нещо, което би следвало вече да правите така или иначе.

Нищо и никакъв трик добавя години към живота ви

Проблеми с бързото намиране на дума & упражнение

Изследователи в Университета на Бирмингам раздели участниците в две групи. В първата група всички са на възраст от 60 до 80 години и нямали никакви признаци на познавателни проблеми. А във втората група всички били между 20 и 30 години.

Доброволците трябвало да карат специални стационарни колела, проектирани да измерват нивата на аеробната им форма. Всички след това сядали на компютър докато дефиниции на думи, които повечето хора не биха използвали често—като например гарафа—се появявали на екрана. Така доброволците трябвало да използват умовете си докато се опитвали да си спомнят необичайната дума.

След това те трябвало да посочат дали знаят и могат да кажат думата, която подхождала на определението. И както се очаквало, младежите имали както по-ограничен речник така и по-малко моменти, в които не можели да се сетят за думата.

Насищайте тялото си с кислород, поддържането на кислородния баланс предпазва от болести

28% по-малко проблеми с намирането на думите при възрастните в добра физическа форма

Но когато изследователите анализирали тестовете, те открили нещо, което учудило всички. В колкото по-добра физическа форма били хората в групата на по-възрастните, толкова по-малко проблеми имали те с намирането на думи.

И не става дума за едноцифрени проценти. Възрастните в най-добра форма било 28 процента по-малко вероятно да кажат „зная я тази дума, нека помисля”, от участниците на тяхна възраст, които не били в така добра форма.

Необходими са още изследвания, за да се определи точната връзка между по-добрата физическа форма и паметта. Но е ясно, че има връзка.

Експертите вярват, че това е свързано със свиването на мозъка с напредването на възрастта. Колкото и странно да звучи, мозъкът на всеки човек се смалява малко с възрастта. И колкото по-голяма е мозъчната атрофия, толкова повече проблеми с паметта имаме.

Аеробиката може да ни помогне да задържаме повече сиво вещество в областта на малкия мозък, който е отговорен за езика, вербалните умения и способността за писане. С други думи тя може да помогне да върнем назад възрастта на мозъка си и да снижим проблемите с намирането на думите.

Най-полезните 10 неща, които можем да научим от кучетата

3 съвета за подсилване на ума

И докато упражненията по аеробика – като бързото ходене, водната аеробика и танците – са особено важни за здравето на мозъка, ние няма нужда да се ограничаваме само с тях. Има и други начини, с които да стимулирате мозъка си и да избягвате проблемите с търсенето на думи с напредването на възрастта.

1. Ежедневна физическа активност:

Вярно е че аеробните упражнения са чудесни за мозъка. Но те не са единственият начин за постигането на по-услужлив мозък. Изследователите казват, че ежедневната физическа активност също препятства свиването на мозъка. Което означава, че ако станете от стола и сте активни през деня, правейки всичко от градинарство, домашни занимания и дори разхождането на кучето също са важни. Изследователите откриха, че възрастните, които са физически активни през деня, имат далеч повече сиво вещество в сравнение с връстниците си които водят заседнал живот без много движение.

По-добро настроение след 30 минути

2. Начин на хранене:

Експертите казват, че като избираме правилните храни, това отблъсква проблемите с паметта и дори деменцията с остаряването ни. И сме големи късметлии, защото някои от най-вкусните храни са също така и най-полезните за мозъка.

Орехи – орехите предоставят на мозъка мазнините, фибрите и антиоксидантите, които той обича. Както и са заредени с невропредпазващия витамин Е и с полезната за мозъка омега-3 мастна киселина DHA, така че орехите спомагат за подобряването на познавателната функция и на свързаното с възрастта когнитивно влошаване.

Сини боровинки – богатите на антиоксиданти сини боровинки помагат в защитата на мозъка от оксидативен стрес. Всъщност изследователите казват, че те могат пряко да въздействат на невроните, подобрявайки тяхната функция. В изследване възрастните, които страдали от влошаване на познавателната функция изпитали значителни подобрения на способността на учене и на намирането на думи след като пили сок от боровинки в продължение на 12 седмици.

Фъстъчено масло – фъстъченото масло и заредено с полезни за мозъка мазнини и витамин Е. По-високите нива на витамин Е се свързват с по-лекото влошаване на познавателната функция с отминаването на годините. Просто изберете органично и напълно естествено фъстъчено масло, за да избягвате нежелани добавки и ненужна захар.

Как да използваме краката си, за да не оглушеем

3. Сън:

Мозъчната кора е най-голямата част от мозъка. Тя играе жизнено важна роля за паметта и езика. В изследване учените откриха, че когато тялото не си набавя достатъчно сън, то започва да изяжда здравите неврони в мозъчната кора и по този начин унищожава важни синаптични връзки. Поставете си за цел да спите по седем часа на нощ, за да предпазвате паметта си и да спомагате избягването на проблемите в ненамирането на думите когато ви трябват.

Правете повече аеробни (зареждащи тялото с кислород) упражнения и развийте остра като бръснач памет с горните съвети.

Алис Джейкъб

Прочетете още по темата:

Златният зехтин защитава мозъка ви от Алцхаймер

Как розмаринът снижава стреса, подобрява умствените способности и взимането на изпити

Мъж яде по 2 с.л. кокосово масло два пъти на ден за 60 дни и ето какво се случва с мозъка му!

Загубата на паметта ви може да се дължи на недостиг на витамин В12!

Спрете да забравяте, подобрете паметта си с тези естествени лекове!

 

Източник:

https://healthiertalk.com/solution-word-finding-troubles/

Снимка: canstockphoto.ca

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *