Как розмаринът снижава стреса, подобрява умствените способности и взимането на изпити

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

rozmarin-brain

Ароматната билка от Средиземноморието има способността да снижава стреса и тревожността, да подобрява паметта, умствената ефективност, концентрацията и дори има важно въздействие върху способността ни да вземаме изпити.

Древните гръцки учени традиционно използвали клонки розмарин когато се явявали на изпити, защото знаели, че билката ще подобри представянето им.

Две изследвания доказват, че употребата на розмарина от страна на гърците не произлиза просто от народни вярвания за билките или от суеверие, а наистина има лечебна стойност. И двете изследвания—едното, проведено от Колежа за медицински сестри Кристин Е. Лин в Бока Ратон, а другото от Катедрата по сестрински грижи в Колежа Намбу в Корея—откриха, че розмаринът предоставя важно, измеримо и положително въздействие върху явяващите се на изпити. Това действие се вижда също в ситуации на силен стрес, които изискват концентрация, памет и познания.

Розмарин – билката, която сразява метаболитния синдром

Тези изследвания освен това още веднъж потвърждават многото изследвания показващи, че вдишането на етерични масла като това от розмарин снижава тревожността, която човек изпитва при ситуации на висок стрес.

Розмаринът (Rosemarinus officinalis), чието име означава „морска роса”, расте основно по бреговете на Средиземноморието, но днес се отглежда навсякъде по света стига климатът да е топъл и слънчев. През вековете тази билка е заздравила репутацията си на силен естествен лек за тревожност.

Уханието на розмарин подсилва паметта със 75%

Розмаринът традиционно се използва да:

  • подобрява кръвообръщението
  • подсилва паметта
  • облекчава мускулната болка
  • лекува главоболието
  • подобрява храносмилането

Модерните технологии позволяват на учените да изучават механизмите, на които се дължат предоставяните от розмарина ползи за здравето. Фактите показват наред с други неща, че розмаринът стимулира притока на кръв към мозъка, а това подобрява паметта и стимулира ясното мислене.

Розмаринът също така разгражда ацетилхолина, химическо вещество в мозъка. Това позволява на нервните клетки да си комуникират една с друга по-ефективно, а това от своя страна стимулира изключителна умствена бистрота, по-добра памет, повишена концентрация и по-благ нрав.

Розмаринът убива >90% от раковите клетки!

Изследванията, проведени с билката се въртят около чистите етерични масла—не около „ароматните” масла. Истинските етерични масла предоставят ползи, които далеч надминават приятния аромат. Изкуството да използваме тези масла за здраве се нарича ароматерапия.

Кортизолът, наричан също „хормон на стреса”, се секретира от надбъбречните жлези. Той бива секретиран в по-високи нива всеки път когато тялото влиза в режим „бий се или бягай” при силен стрес. Самото вдишване на аромата на розмарина доказано снижава нивата на кортизол и активира отпускане на мозъка, което позволява на тялото да се връща към нормалното след стресиращо събитие.

Лекуването на надбъбречната жлеза, ключ към жизнеността

Има много различни форми на розмарина, които могат да бъдат използвани:

• сушена цяла билка
• сушен екстракт на прах (в капсули)
• тинктури, чайове и екстракти от свежи или сушени листа
• летливо етерично масло (единствено за външна употреба)

Билката, която пази зрението

Общият дневен прием на розмарин би следвало да не надвишава 4-6 грама сушен розмарин, според Медицинския център на Университета на Мериленд. Понеже има случаи на алергични реакции при употребата на розмарин, лекарите съветват предпазливост и препоръчват да се започва с ниска доза, постепенно повишавайки я до препоръчителната, съобразно нивото на поносимост.

Лекарите съветват бременните и кърмещите жени да не използват розмарин, понеже високите дози могат да доведат до помятане.  Експертите също са съгласни, че преди приемане на хранителна добавка с розмарин човек трябва да се увери, че тя няма да взаимодейства неблагоприятно с лекарствата, които той приема. Във всеки случай, билката е безопасна за овкусяване на храни — например, добавяне на чаена лъжица ситно нарязан розмарин към супи, салати, яхнии, картофени ястия или печива.

Наслаждавайте се на по-безопасна скара тази година с розмарин и вишни

Източници:

http://undergroundhealthreporter.com/how-rosemary-reduces-stress-improves-mental-efficiency-and-test-taking-performance/

Снимка: alresalah.ps

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *