Епигенетика: Как можете да промените гените и живота си

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

epigenetika-obiasnena

Епигенетиката е относително нов клон на генетиката, която се приветства като най-важното биологично откритие от откриването на ДНК насам. До скоро се считаше, че човек не може да се освободи от гените, с които е роден докато е жив. Но вече знаем, че гените ни се включват и изключват и се проявяват в по-голяма и по-малка степен в зависимост от факторите, които изграждат начина ни на живот. Нека погледнем какво е епигенетиката, как действа тя, и какво можете да направите, за да подобрите шансовете си в лотарията, наречена здраве.

ДНК-то не е вашата съдба: Как да променим генетично заложеното, започвайки с подправка

Какво е епигенетика?

„Епи” в думата епигенетика идва от гръцката дума, означаваща „над” или „отвъд”. Епигенетиката се определя като изследването на всеки процес, който променя действието на гените без да променя ДНК поредицата. По-просто казано, това е изучаването на генната експресия — това как външните фактори включват и изключват гените, както и ги увеличават или намаляват.

Проектът за човешкия геном откри 25000 гена в човешкото ДНК. ДНК-то в голяма степен се счита за  кода, който тялото използва, за да изгражда и възстановява себе си. Но самите гени се нуждаят от инструкции какво да правят и къде и кога да го правят.

Епигенетичните модификации, наречени също „маркери” предоставят инструкциите. Няколко от тези маркери са открити, но двата основни сред тях включват метилови групи (направени от въглерод и водород), и хистони (вид протеин). За да си представите как действат маркерите, представете си, че даден ген е лампа. Метилните групи действат като ключ за включване и изключване на съответния ген. Хистоните от друга страна, действат като реостат, който регулира дейността на гените нагоре или надолу. Счита се, че в човешкото тяло има четири милиона от тези превключватели, които се задействат от фактори, свързани с начина на живот и на околната среда.

Как да се самоизлекуваме единствено с мислите си

Идентичните близнаци осигуряват доказателства

Изследване на идентични близнаци, които имат еднакъв генетичен материал предоставя на изследователите уникален прозорец към епигенетичните промени. Действието на факторите в начина на живот върху гените е толкова силно, че гените на идентичните близнаци могат в значителна степен да се разграничат по време на живота им. Изследванията показват, че с порастването на идентичните близнаци, особено на онези, които прекарват повечето от времето си разделени, техните гени все по-малко си приличат.

Можете би очаквате, че идентичните близнаци би следвало да имат еднакви здравни анамнези, но въпреки това, те проявяват много различна заболеваемост по отношение на множество заболявания, включително психични разстройства като алкохолизъм, болестта на Алцхаймер, биполярно разстройство, шизофрения, както и физически заболявания като диабет, рак, болестта на Крон и ревматоиден артрит. Това се дължи на епигенетично изменение — промяна в генната експресия след време.

Помогнете на ДНК-то си да победи рака

Факторите в начина на живот въздействат на гените ви

Д-р Рудолф Танзи е професор по неврология в Медицинския факултет на Харвард. Сред многото му постижения е и това, че той е съоткривател на три гена, които причиняват ранното настъпване на болестта на Алцхаймер. Наред с д-р Дийпак Чопра, световен лидер в областта на медицината основаваща се на връзката ум-тяло, той е съавтор на книгата Супер гени: Отключете невероятната сила на своето ДНК за оптимално здраве.

В тази книга те пишат: „Само 5% от свързаните със заболявания генни мутации са напълно детерминирани, докато 95% могат да бъдат повлияни с храната, поведението и други условия, свързани с околната среда. Сегашните модели за добро психическо и физическо здраве в голяма степен игнорират гените, но изследвания показват, че програма, включваща положителни промени в начина на живот изменят 4000 до 5000 различни дейности на гените”. Танзи и Чопра казват също: „Човек не е просто общ сбор на гените с които е роден. Човек е потребителят и контролиращият гените си субект, авторът на своята биологична история. Нито една друга перспектива в грижата на човек за собственото му здраве не е по-вълнуваща от епигенетиката”.

Това наистина е вълнуваща новина! Тя означава, че не сте изложени на милостта на генетичния си строеж при раждането. Вие всъщност имате доста голям контрол над здравето си и над бъдещето си, независимо от това каква генетична карта ви е раздала съдбата. Епигенетиката е в началната си фаза и има още много за откриване, но досега доказателствата показват, че има много основни фактори в начина на живот, които могат да изменят генната експресия.

Добра новина: Епигенетиката доказва, че не сме обречени на дадените ни по рождение кости!

Храната, сънят и физическата активност оформят генната експресия

Не е изненадващо, че храната може да въздейства на здравето на ДНК-то ви. Храната с високо съдържание на рафинирани въглехидрати и стимулираща високи нива на глюкоза в кръвта атакува вашето ДНК. От друга страна, съединенията като сулфорафан (съдържащ се в броколи), куркумин (в куркумата), епигалокатехин гелат (в зеления чай), и ресвератрол (във виното) може да забави или потенциално да лекува увреждане на ДНК-то.

Недостатъчният сън разстройва генетичната активност. Екип изследователи, включващ експерти по науката за съня и генетиката изследваха въздействието на съня върху генната функция и откриха, че само една седмица от недостатъчен сън изменя дейността на повече от 700 гена.

Добре доказано е, че физическата активност е едно от най-полезните неща, които можете да правите за общото си здраве и за доброто си психично здраве, конкретно. Вече има доказателства, че физическата активност може положително да въздейства на генната експресия. Скорошно изследване на мозъците на възрастни мишки откри 117 гена, които се проявяват различно в мозъците на животни, които редовно тичат в сравнение с онези, водещи заседнал начин на живот.

Носете тези мисли в сърцето и ума си НАВСЯКЪДЕ

Същото правят стреса, взаимоотношенията и мислите

Не само осезателните фактори като начина на хранене, съня и физическата активност въздействат на гените ви, това правят и неосезаеми фактори като стрес, взаимоотношенията ви с другите и мислите ви. Една от най-мощните техники за снижаване на стреса, а именно насочената медитация, снижава експресията на провъзпалителни гени и по този начин снижава възпалението. Хроничното възпаление е основна причина за седем от най-съществените десет водещи причини за смърт, включително рак, сърдечни заболявания, диабет и Алцхаймер.

Можете би очаквате, че ще трябва да медитирате с години, за да промените значително генната си експресия, но измерими промени са били наблюдавани след само осем часа медитация. Обаче, тези въздействия се проявяват по-силно при хората редовно практикуващи медитация, отколкото при хора, за които медитацията е нова практика.

Д-р Досън Чърч е носител на награди автор, чийто бестселър Джин в гените ви: Епигенетичната медицина и новата биология на намеренията, е приеман като значимо научно откритие в областта на епигенетиката. В книгата си Чърч цитира повече от 400 научни изследвания, които показват неосезаемите фактори като изразяване на благодарност, жест на доброта, оптимизъм и техники за лечение на база ум-тяло като техниката на емоционална свобода въздействат положително експресията на гените. И точно като в изследването на медитацията, тези епигенетични ползи често се усещат незабавно.

И не само положителните навици въздействат на гените ви. Същото важи и за вредните навици. Злоупотребата с наркотични вещества, пристрастяванията, неактивният начин на живот, лошата храна и излагането на токсини въздействат негативно на начина по който гените ви проявяват себе си. Изследователите откриха, че емоционалните фактори като травма и стрес могат да активират вредни епигенетични промени.

Има множество заболявания, за които се счита, че имат епигенетичен компонент, като те включват астма, Алцхаймер, рак, диабет, имунни разстройства, бъбречни заболявания, глаукома, мускулна дистрофия и педиатрични синдроми, както и много психиатрични заболявания като аутизъм, шизофрения, и биполярно разстройство. През 2008 година Националният здравен институт на САЩ се задължи да инвестира 190 милиона долара в епигенетични изследвания с надеждата да се намерят нови и по-добри начини за лечението на тези заболявания.

Какво да си повтаряме непрестанно за по-бързо оздравяване

Епигенетичните промени траят поколения наред

Едно от най-изумителните и противоречиви открития е, че епигенетичните промени не спират с вас. Епигенетични сигнали от околната среда могат да бъдат предадени от едно поколение на следващото, понякога в продължение на няколко поколения, без да се променя нито една генна поредица.

Според д-р Мичел Гейнър, автор на книгата Планът за генна терапия: Поемане на контрол върху генетичната ви съдба с храна и начин на живот, „ДНК-то на отделния човек, оказва се, изобщо не е фиксирано, и външни въздействия като начина на живот, мисленето, хранителните навици, храненето и факторите в околната среда действително въздействат върху начина на проявяването на гените в телата ни. Всъщност вече знаем, че генната експресия идва от поколения преди нас и ще продължи в поколенията след нас. Днес дебатът не е в противопоставянето на природа срещу хранене/отглеждане. Сега вече това противопоставяне се е превърнало в природа плюс хранене/отглеждане”.

Д-р Ранди Джъртл е пионер в епигенетичните изследвания. Той държи два патента в САЩ за отпечатани гени и е публикувал повече от 170 рецензирани статии. „Епигенетиката доказва, че имаме известна отговорност за целостта на нашия геном”, казва. „По-рано гените предопределяха резултатите. Днес всичко което правим – всичко което ядем или пушим – може да въздейства на генната ни експресия и на тази на бъдещите поколения. Епигенетиката въвежда концепцията за свободната воля в нашата идея за генетиката”. Всъщност, част от изследванията му показват, че епигенетичните промени могат да продължат в поне четири последващи поколения.

Последиците от всичко това са дълбоки. Онова, което правите днес може да засегне здравето и поведението на внуците ви, също както онова което баба ви и дядо ви са правили, въздейства на вашето здраве днес.

Дийн Албан

Източник:

http://reset.me/story/epigenetics-how-you-can-change-your-genes-and-change-your-life/

Снимка: quergedacht20.square7.ch

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *