ДНК-то не е вашата съдба: Как да променим генетично заложеното, започвайки с подправка

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

dna-turmeric

В противовес с онова в което може би вярвате, вашето ДНК не определя съдбата ви. Това означава, че само защото в тялото ви има ген за заболяване Х, вие няма непременно да развиете заболяването Х. Връзката между причина и следствие често не е така проста.

Бързо развиващата се сфера на епигенетиката изследва колко различни фактори могат наистина да променят ДНК-то ви.

Добра новина: Епигенетиката доказва, че не сме обречени на дадените ни по рождение кости!

Истинското значение на „генетично предразположение”

При много заболявания, включително при някои видове рак, ако имате в тялото си определени гени или клъстери от гени, това означава, че имате генетично предразположение за развиване на съответно заболяване. Предразположение означава „тенденция към” развиване на конкретно заболяване. Но за да развиете заболяването, участващите гени трябва „да изразят” себе си или да бъдат активирани.

Истината за гените:

Повечето гени изразяват себе си като здравословни проблеми само и единствено, ако условията са „подходящи” за тяхното активиране.

Преживяванията ви—от това, което ядете до самите мисли, които мислите—променят ДНК-то ви. Негативните епигенетични въздействия могат да увредят или да изменят ДНК-то, като променят генетичната експресия и позволят на заболяването да се развихри. Ние всички се изправяме пред спектър от такива въздействия ежедневно, като …

  • Недостици на хранителни вещества
  • Хормонални дисбаланси
  • Токсини и замърсяване на околната среда
  • Непрестанен стрес

За щастие, други фактори – включително често употребявани подправки – могат да въздействат на генетичнитя ви код положително.

Помогнете на ДНК-то си да победи рака

Научни доказателства за лечебната употреба на подправките

Професор Бхарат Б. Агарвал, биохимик в медицински център Андерсън израснал в семейство, в което използвали основно подправки за лечение. „Почти всяка подправка в огромния ни шкаф за подправки беше храна и лекарство”, припомня си той с носталгия в статия за списанието Experience Life.

Този поглед към нещата предопределя избора му да изследва дали конкретна подправка – куркумата, с богатата си история на лечебна употреба – има противовъзпалителни свойства. Когато той започва изследването си имало по-малко от 50 публикувани научни изследвания за лечебния потенциал на подправките. Новаторското му изследване идентифицира конкретни молекулярни и генетични пътеки, следвани от куркумата.

turmeric-powder

Куркумата съдържа високи концентрации на фитохимикали, нехранителни растителни химикали, които имат защитни или предпазващи от заболяванията свойства.

Куркума – подправка със стотици лечебни свойства

Способността на тази невероятна билка да лекува рак на панкреаса е само една от стотиците й ползи. Експериментите показват, че подправката въздейства върху повече от 100 отделни пътеки вътре във всяка клетка. Нейните антиоксидантни свойства (което означава способността й да се бори с възпалението) са едни от най-вълнуващите.

Изследванията определят възпалението като основната причина за заболявания като…

Артрит
Храносмилателни неразположения
Невродегенеративни заболявания
Сърдечно-съдови проблеми

Хилядите години, през които куркумата се използва като лек, лабораторните изследвания от световна класа и опитът на милиони хора в реалния свят потвърждават, че в тази подправка е наистина действа. Убедителни факти доказват, че тя е…

  • Едно от най-обещаващите, откривани някога противоракови средства
  • Толкова ефикасна в предпазването от инсулти, колкото са най-често препоръчваните лекарства без рецепта
  • Способна да облекчава артритни болки
  • Успява да балансира нивата на кръвната захар
  • Ефикасна е в лечението на холестерол, депресия, диабет и много други без неприятни странични ефекти
  • Посочва се като алтернатива на фармацевтичните лечения за заболявания включващи всичко от катаракта до ХИВ

Защо не можете да си позволите да отлагате – опитайте тази подправка

Лечебният потенциал на тази подправка е толкова силен, че поне една фармацевтична компания вече се е опитвала да я патентова.

99 причини защо куркумата е най-полезната подправка въобще изобщо

За щастие, има разпоредби, препятстващи патентоването на натурални храни от страна на лекарствените компании… поне за момента.

И пак да повторим, куркумата играе важна роля в епигенетиката – процесът в който предразположените към заболявания гени всъщност подобряват шансовете да избягвате заболяванията, независимо от семейната анамнеза.

Да споменем, че куркумата предпазва сърцето подобно на лекарството без рецепта, което повечето лекари предписват за ежедневна употреба на пациентите си за избягване на инсулт и инфаркт – но е по-безвредна за стомаха…

Представяме ви още статии за куркумата, които да ви покажат колко полезна е тя за здравето ви и как да я използвате:

Ето какво се случва с тялото когато пием лимонена вода с КУРКУМА сутрин

Златното мляко: Древна рецепта с куркума за перфектно здраве

Науката потвърждава: куркумата ефикасна колкото 14 лекарства

Предупреждение: Спрете да използвате куркума, ако сте от тези 6 типа хора

Който пие куркумин, гони рака яко дим

Източник:

http://undergroundhealthreporter.com/your-dna-is-not-your-destiny-how-to-remake-your-genetic-future-starting-in-your-cupboard/
Снимки: Human Toxicology Project Consortium; IndiaMART

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *