Непременно заредете тялото си с лековитите хранителни вещества в тези плодове!

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

berries-summer

Лято е – сезонът на плодовете, и ако не похапвате от тези бонбонки от природата всеки ден, време е да започнете. Защото така наречените горски плодове или берита не само са вкусни, те преливат с полезни за вас хранителни вещества, които предпазват и възстановяват тялото ви от главата до петите.

Богатите на антиоксиданти берита спомагат борбата с диабета, защитават сърцето ви, подсилват паметта, топят натрупаните в коремната област тлъстини, предпазват от рак и какво ли още не.

Следват четири любими, пълни с ползи за здравето берита.

1. Ягоди:

Портокалите винаги се извеждат като пример на плод съдържащ много витамин С, но истината е че шепа ягоди ще ви предостави дори по-голямо количество от този подсилващ имунитета антиоксидант. Всъщност, около осем ягоди са достатъчни да ви предоставят препоръчителната дневна доза витамин С.

Но витамин С е само върхът на айсберга що се отнася до антиоксидантната мощ на тези лековити дребни плодове. Всъщност, изследване публикувано в списанието American Journal of Clinical Nutrition поставя ягодите на трето място сред над 1000 богати на антиоксиданти храни.

Ягодите са отличен източник на флавоноида антоцианин. Експертите казват, че антоцианините съдържат до два пъти повече антиоксидантна мощ под формата на витамин С. А тези плодове са също така един от най-богатите естествени хранителни източници на полезния за кръвната захар фолат (фолиева киселина), както и добър източник на фибри и калий.

Ягодите спомагат битката срещу възпалението и предпазват сърцето, мозъка и очите. Те спомагат повишаването на полезния HDL холестерол, снижават вредния LDL холестерол и кръвното налягане и балансират кръвната захар.

Ягодите лекуват рак

Експертите казват, че ягодите могат да помогнат за преборването на коремните тлъстини и качването на килограмите. А изследвания разкриха че те също така предоставят защита от определени видове рак като този на дебелото черво, гърдата, черния дроб и езофагуса.

2. Сини боровинки:

Сините боровинки също бъкат от борещи се със свободните радикали антоцианини и с витамин С. Те непрестанно се нареждат в началото на списъка що се отнася до антиоксидантна мощ като побеждават вече доказаните впечатляващи постижения на къпините и ягодите по отношение съдържанието на феноли, флавоноиди и антоцианини.

С други думи, тези дребни плодове силно противодействат на стареенето и се борят успешно с редица опустошителни заболявания включително сърдечни, диабет тип 2, Алцхаймер и рак. Изследванията свързват екстрактите от сини боровинки с по-добра памет, равновесие и координация.

Спрете туморния растеж и убийте раковите клетки естествено с елагова киселина

В изследване, публикувано в списанието Phytotherapy Research екстракт от сини боровинки спира растежа на клетките при рак на гърдата в лабораторията. И то доказа също че антоцианините, които изобилстват в сините боровинки спомагат и битката с други видове рак включително на простатата и на дебелото черво.

3. Малини:

Червените малини са отличен източник на витамин С. Този вкусен плод също така съдържа здравословни количества селен и фосфор.

Експертите казват че малините, които освен това са богати на полезните за метаболизма фибри и полифеноли, могат да ви помогнат да контролирате кръвната си захар. В изследване, публикувано в списанието The FASEB Journal, когато участниците ядели малини след хранене богато на мазнини и въглехидрати, плодовете значително снижавали нивата на глюкоза в кръвта им.

Като другите два плода, за които вече говорихме, и малините съдържат борещи рака антоцианини. Но способностите на тези плодове за справяне с рака не свършват дотук.

Експертите казват, че елаговата киселина в малините също спира развитието на раковите клетки или забавя техния растеж. Всъщност, учените доказват, че екстрактът от малини убива раковите клетки при рак на дебелото черво в лабораторията.

Черната малина слага годжи и акай в джоба си, добра причина да я отглеждаме

А съдържанието на кверцетин в малините спомага предпазването както от сърдечни заболявания, така и от рак. Изследванията доказват, че кверцетинът помага и за снижаването на кръвното налягане и на „вредния” LDL холестерол. А лабораторните изследвания откриват че мощният полифенол убива и спомага за предпазването от разнасянето на раковите клетки при рак на гърдата.

4. Къпини:

Тъмният цвят на къпините сочи че тези плодове съдържат супер високо количество антиоксиданти. Експертите казват че къпините помагат за защитата ни от сърдечни заболявания и рак.

Къпините са пълни с антиоксидантните полифеноли, и най-вече с мощни антоцианини и кверцетин. И те са също така богати на елагова киселина и на витамините С и Е.

Изследване публикувано в списанието Nutrition and Cancer се посочва че екстракт от къпини спира растежа на туморите при рак на белите дробове. А конкретен антоцианин в къпините блокира значително растежа и разпространението на раковите клетки при рак на белите дробове.

Полезно лятно изкушение в две лесни стъпки

И редовното ядене на борещите свободните радикали къпини дори помага за подобряване на мозъка и на моторната функция според животински изследване.

Не пропускайте да се насладите на тези дарове на природата, защото сезонът им бързо отминава. Заредете се с лечебните хранителни вещества в тях и се насладете на вкуса им още днес! Те помагат на тялото ви да е здраво, поддържат ви във форма и са чудесни след усилена физическа дейност…

Поредният малко познат супер плод

Източник:

https://healthiertalk.com/4-must-eat-berries-fight-belly-fat-to-balance-issues/

Снимка: Livestrong.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *